100-vuotiasta Suomea juhlitaan ympäri Lohjaa

Itsenäisen Suomen 100-vuotista taivalta juhlistetaan mm. kansalaisjuhlassa 2.12. ja Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhlassa 6.12. Luvassa on mm. tanssia, musiikkia, valoshow ja ilotulituksia.

Tuomas Törmi Länsi-Uudenmaan musiikkiopistosta (vas), Lohjan kaupunginorkesterin orkesterisihteeri Katja Juntunen, Lohjan kulttuurituottaja Kalle Ryökäs ja kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela kertovat, että itsenäisyysjuhlissa näkyy ”yhdessä”-teema. 

 

Lohjan kaupunki järjestää Suomi 100 vuotta -kansalaisjuhlan lauantaina 2.12. kello 18.00 alkaen Tennarissa. Buffetti aukeaa jo kello 17.00. Juhlaa on Suomi 100 -vuoden teeman mukaan valmisteltu monen tahon yhteistyönä. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

-Jo viime keväänä oli ajatus, että tällainen kansalaisjuhla pitää järjestää. Varsinainen itsenäisyysjuhla on isänmaallinen, mutta tämän juhlan tarkoitus on olla etenkin iloinen, kertoo Lohjan kaupunkisisältöjohtaja Eero Ahtela.

Länsi-Uudenmaan Musiikkiopiston sinfoniaorkesteri (kapellimestarina Janne Haapanen) ja Larte-kuoro (Elina Laakkosen johtaa) tuovat lavalle noin 60 esiintyjää.

-He esittävät sekä hyvin suomalaisia kansalliskappaleita että populaarimpia kappaleita, kertoo Tuomas Törmi.

Juhlapuheen pitää kaupunkisisältöjaoston puheenjohtaja Katri Piiparinen. Tanssistudio Funka ja LUMO:n sinfoniaorkesteri esittävät näytteitä Lohjan taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten Tunteella! -yhteistuotannosta. Lisäksi nähdään Lohjan Naisvoimistelijoiden liikunnallisen esitys ja Jussi Onteron Suomi 100 -valoteos.

Illan kruunaa tanssiorkesteri Dallapé solistinaan Juha Hostikka. Vuonna 1925 perustettu, suomalainen viihdeorkesteri on 92-vuotisen historiansa aikana ollut merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Dallapén iskusävelmät ovat läpileikkaus koko Suomen historiaan ja identiteettiin, ja hyvällä syyllä voidaankin sanoa, että Dallapén mukaansa tempaavat rytmit ovat todellista suomalaista ”kansanmusiikkia”.

Juhlaan on kaikille vapaa pääsy. Paikalle voi tulla rennolla mielellä viettämään iloista juhlailtaa. Juhlaan on kutsuttu myös noin 40 Suomen kansalaisuuden saanutta maahanmuuttajaa.

-Tämän on tarkoitus olla iloinen juhla, jossa ei ole pönötystä tai jäykkiä kohtia, sanoo Ahtela.

Juhla päättyy ilotulitukseen noin kello 21.15. Lippuja ei voi varata ennakkoon, vaan sisään pääsee saapumisjärjestyksessä. Buffetista voi ostaa tilaisuuden aikana alkoholitonta juotavaa, pientä makeaa ja kahvia. Asu on vapaa, mutta terävimpiä piikkareita ei kannata laittaa jalkaa, koska salin pehmeä lattia suojataan kumimatoilla.

 

Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhla

Lohjan kaupungin itsenäisyysjuhla järjestetään Laurentius-salissa 6.12. kello 14.30. Juhla on kaksiosainen. Ensimmäinen osio vastaa itsenäisyysjuhlaa, joka on pidetty muinakin vuosina.

-Siinä on juhlapuheita ja pieniä musiikkiesityksiä sekä kulttuuri- ja nuorisopalkintojen jako. Halusimme kuitenkin tehdä juhlasta tavanomaista juhlallisemman, joten väliaikakahvien jälkeen esiintyy Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston ja Lohjan kaupunginorkesterin yhteisorkesteri, kertoo Lohjan kulttuurituottaja Kalle Ryökäs.

-Idea itsenäisyyden juhlistamisesta yhteisprojektilla lähti Felix von Willebrandilta (kaupunginorkesterin intendentti), koska juhlavuoden teemakin on yhdessä. Esiintyjäkaartin vankka pohja muodostuu ammattimuusikoista. Heidän lisäkseen esiintymässä on musiikin opettajia sekä lahjakkaita oppilaita. Tämä projekti on oppilaille hyvä pedagoginen yhteistyöprojekti, kertoo Törmi.

Juhlapuheen pitää Joona Räsänen. Juhla kestää yhteensä reilun kaksi tuntia. Pukukoodina on tumma puku. Juhlaan on vapaa pääsy.

 

Itsenäisyysjuhlia ympäri Lohjaa

Ympäri Lohjaa järjestetään muitakin itsenäisyysjuhlia. Karjalohjan Suomi100 -itsenäisyysjuhla pidetään Seurojentalolla 3.12. kello 16.00 ja Routionmäen itsenäisyysjuhla 4.12. kello 17.30.

Pusulan yhdistettyä itsenäisyys- ja kuusijuhlaa vietetään jumalanpalveluksen jälkeen Pusulan seurakuntatalolla 6.12. kello 11.00. Nummen itsenäisyysjuhla vietetään 6.12. kello 11.00 Oinolan koulussa, Sammatin itsenäisyysjuhla pidetään 6.12. kello 12.00 Sampaalassa, 6.12. kello 14.00 Kärkölän itsenäisyysjuhla Kärkölän kylätalolla.

Lisäksi Lohjan Museon Suomi 100 -näyttely on itsenäisyyspäivänä avoinna kello 12.00-15.00. 15.12. kello 15.00 on vuorossa Nordkalkin Suomi 100 -juhlakiven paljastaminen Tytyrin Elämyskaivoksen pihalla. Kaiken kaikkiaan Lohjalla on järjestetty kuluneen vuoden aikana aikamoinen joukko juhlavuoden tapahtumia.

-Suomi 100 -tapahtumia on ollut aivan mahtava määrä, varmaan 100 ainakin. Esimerkiksi Sammatissa on ollut hyvin aktiivista toimintaa, sanoo Ahtela.

Ryökäs muistuttaa myös, että monet tapahtumat ovat olleet kuntalaisia aktivoivia.