Arboretum Magnolia vetää risteilijöitä Lohjalle

Luontomatkailu ja esimerkiksi järvet kiinnostavat matkailijoita entistä enemmän. Myös itsenäinen matkailu näille kohteille on kasvanut. Lohjalla luonnonrauhaa koetaan mm. Arboretum Magnoliassa.

puutarha2.jpeg

Luonto kiinnostaa nyt matkailijoita. Suurkaupungista tulevalle vierailijalle luonnonrauha voi olla harvinaista herkkua. 

 

Lohjalainen puulajipuisto Arboretum Magnolia tarjoaa ihailtavaksi yli 1 000 puuta, pensasta ja perennaa ympäri maailmaa. Arboretumista löytyy esimerkiksi japanilaisia ja kiinalaisia puita, joita ei kasva muualla Suomessa sekä tiettävästi Suomen ainoa kantopuutarha. Arboretum Magnolia avasi ovensa yleisölle kesällä 2015.

-Kävijämäärät ovat kasvaneet hurjasti. Oli yllätys, kuinka paljon yksilövierailijoitakin viime heinäkuun aikana kävi. Meidät on selvästi löydetty ja ihmiset tuovat ystäviäänkin tänne. Ensimmäiset ryhmävarauksetkin tehdään heti joulun jälkeen, kun yhdistykset lyövät lukkoon kesän toimintansa, kertoo Suvi Pohjola-Stenroos Arboretum Magnoliasta.

-Mukavaa on ollut, ja ryhmät jatkuivat lokakuulle saakka. On todella palkitsevaa, kun ihmiset pitävät näkemästään ja heidän kanssaan on kiva jakaa kokemuksia, Pohjola-Stenroos kertoo kesän kuulumisia.

 

Kävijöitä läheltä ja kaukaa

Puutarha vetää kävijöitä etenkin pääkaupunkiseudulta, mutta myös muualta Suomesta. Lähimatkailu on lisääntynyt.

-Esimerkiksi erilaiset harrastekerhot ovat löytäneet tämän paikan. Myös paikalliset käyvät hakemassa ideoita meiltä. Kaikkia kävijöitä yhdistää puutarhaharrastus, Pohjola-Stenroos sanoo.

Kansainvälisetkin matkailijat ovat ihastuneet puutarhaan.

-Meillä oli Next Travelin kanssa koeluontoinen sopimus risteilijöiden tuomisesta arboretumiin. Kyseessä olivat taidepainotteiset risteilyt Englannista Pietariin. Se poikkesi Helsingissä ja vaihtoehtoina olivat shoppailu, Porvoossa käynti sekä arboretumimme, Pohjola-Stenroos kertoo.

Moni valitsikin juuri käynnin puutarhassa.

-Suurkaupungin asukkaalle tämä on hyvä kohde. Täällä on rauhallista, järvi ja luonto. Risteilijät olivat menossa seuraavana päivänä Pietariin ja moni ajatteli vetää täällä henkeä ennen sitä.

Hän kertoo, että risteilijöille on aiemmin tarjottu Lohjalta käyntikohteeksi Tytyrin Elämyskaivosta, mutta se ei vetänyt matkailijoita niin hyvin kuin puutarha.

-Ehkä se tuntui pelottavalta kohteelta, Pohjola-Stenroos pohtii.

puutarha1.jpeg

Arboretum Magnoliassa sijaitsee tiettävästi Suomen ainoa kantopuutarha. -Kantopuutarha on herättänyt kiinnostusta ihmisissä. Sen viherkasvit ovat lähteneet hyvin kasvamaan ja nyt luonto muokkaa puutarhaa, kertoo Suvi Pohjola-Stenroos.

 

Luonnonrauha ja hiljaisuus vetävät puoleensa

Etelä-Suomen luonto ja järvi kiinnostavat ulkomaalaisia matkailijoita.

-Meiltä kysytään paljon mm. kasveista, linnuista, melomisesta ja suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Heitä kiinnostavat asiat, joita voi peilata omaan elämään. Ihmiset vertaavat esimerkiksi koivuja. Englannissa koivut ovat ränsistyneen näköisiä ja pensasmaisia. He ihailevat suomalaista, suoraa, puhdasta ja valkoista koivua, Pohjola-Stenroos kertoo.

Monesta paikasta puuttuva luonnonrauha ja hiljaisuus vetävät ihmisiä puoleensa.

-Saatoin yhden ryhmän linja-autolle ja ihmettelimme, kun eräs henkilö puuttui joukosta. Tämä mies oli tehnyt vielä itsekseen ylimääräisen kierroksen puutarhassa ja sanoi, että hän haluaisi jäädä tänne, Pohjola-Stenroos kertoo.

Lohjanjärvikin kiinnostaa.

-Matkailijat arvostavat luonnonmukaista maisemaa. Heitä kiehtoi, iso ja syvä järvi, jonka rannoilla ei näy asutusta. Kun heille kerrottiin, että tämä on suosittua loma-aluetta, he odottivat meteliä ja vilkasta veneliikennettä, mutta täällä onkin rauhallista, Pohjola-Stenroos sanoo.

Lohjanjärvi kiinnosti matkailijoita siinä määrin, että osa suunnitteli palaavansa myöhemmin.

-Erähenkisyys ja luonnossa liikkuminen herättivät kiinnostusta. Meiltä kysyttiin mm. mökin vuokrauksesta ja melontamahdollisuuksista. Riittävät eväät tarvittaisiin myös iäkkäämpien matkailijoiden majoittamiseen. He arvostavat hotellimajoitusta, toteaa Pohjola-Stenroos.

Englantilaisia viehättää myös se, miten lähellä luonto on puutarhassakin.

-Esimerkiksi haikarat ja joutsenet ovat heille elämys. Merikotkakin on nähty.

Välillä pysähdytään hetkeksi kuuntelemaan luontoa ja katsomaan esimerkiksi värejä. Kun mieli rauhoittuu, kuulee myös omat ajatuksensa.

-Osa ihmisistä sanoo, ettei halua kuulla ajatuksiaan. Minusta se on hälyttävää. Ihmiset kaipaavat rentoutumista. Ihminen on psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen kokonaisuus sekä itsekin osa luontoa. Jo puutarhassa käynti tuo mielenrauhaa, mutta luonto vielä enemmän. Ennen puunhalaajille naurettiin, mutta ei enää, kun asiaa tutkittu ja havaittu jo pienenkin luonnossa vietetyn ajan eheyttävät mieltä, laskevan verenpainetta ja parantavan immuunijärjestelmää, Pohjola-Stenroos kertoo.

DSC_1180.JPG

Suvi Pohjola-Stenroos kertoo, että Arboretum Magnolia aloittaa tulevalla kaudella mm. opastetut retket Karkalin luonnonpuistoon. Myös lapsille on kehitteillä ohjelmaa. Puutarha sopisi esimerkiksi luokkaretkikohteeksi.

 

Retkiä Karkalin luonnonpuistoon, teemapäiviä ja luokkaretkiä

Puutarhan lisäksi matkailijat saavat tulevalla kaudella tutustua myös Lohjan luontoon, kun Arboretum Magnolia aloittaa uutena osa-alueena opastetut retket Karkalin luonnonpuistoon.

-Meille voisi esimerkiksi rantautua veneellä, tehdä kierroksen puutarhassa ja paistaa makkaraa. Sitten koulutettu eräopas vie matkailijat luonnonpuistoon, suunnittelee Pohjola-Stenroos, joka toivoo, että Lohjanjärveä hyödynnettäisiin enemmän matkailumielessä.

Hän toivoo Lohjan muutenkin kehittyvän luontomatkailukohteena.

-Toivon, että kaavoitus huomioi esimerkiksi vanhan radanpohjan messualueella. Siitä saisi ulkoilureitistön ja lohjalaisten olohuoneen, jonka varrella voisi olla paikat mm. kalastukselle, keinumiselle ja shakin pelaamiselle, Pohjola-Stenroos sanoo.

Arboretum Magnolian ensi kauden toinen uudistus on lapsille tarjottava ohjelma.

-Ajattelimme aluksi, että puutarha on aikuisten kohde, mutta nyt olemme alkaneet suunnitella sisältöä myös lapsille. Tämä olisi esimerkiksi hyvä luokkaretki kohde, jossa voisi vaikka istuttaa yrttejä ja tutkia kasveja mikroskoopilla. Suunnittelemme myös kierrostemme yhteyteen tehtäviä lapsille, koska monella vierailijalla on lapset mukana, Pohjola-Stenroos kertoo.

Lisäksi suunnitelmissa on yleisön pyynnöstä järjestää teemapäiviä, kuten rhodo-, atsalea- ja magnoliapäivä.