Harjulasta löytyy nuorelle apua, kun vain astuu ovesta sisään

har1.jpg

Eeva Sammalniemi kertoi Harjulasta avajaisväelle.

 

Uudistuneen Harjulan ja nuorisokeskuksen avajaisia vietettiin viime perjantaina. Toimintakeskus Harjulassa voi järjestää esimerkiksi kokouksia.

-Tilat ovat käytössä aamusta iltaan viikon jokaisena päivänä. Taloa käyttävät kaiken ikäiset. Esimerkiksi ikäihmiset ja järjestöt kokoontuvat täällä, kertoo nuorisosuunnittelija Eeva Sammalniemi.

Nuorisokeskuksena talo palvelee lohjalaisnuoria kattavasti hyvin monenlaisissa asioissa, sillä ajatuksena on, että ovesta voi astua sisään, vaikkei itsekään olisi varma, miltä taholta apu omaan asiaan löytyy. Nuorisokeskuksessa se selviää, sillä saman katon alta löytyvät nuoriso-ohjaaja, etsivä nuorisotyöntekijä, erityisnuorisotyöntekijä, ehkäisevä päihdetyöntekijä, ehkäisyneuvonnan terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti, nuorten psykiatrinen sairaanhoitaja, nuorisoperheneuvola, sosiaalityöntekijä, työllistymisohjaaja ja oppilas- ja opiskeluhuolto.

Heiltä apua saa mm. silloin, kun kaipaa luotettavaa kuuntelijaa, suuntaa elämälleen, tekemistä vapaa-ajalle, apua sujuvaan arkeen, työ- tai opiskelupaikkaa, apua talousasioihin, tukea mielen hyvinvointiin tai ehkäisy- ja ihmissuhdeneuvontaa. Etsivät nuorisotyöntekijät päivystävät arkisin iltapäivällä Harjulassa. Mikäli apua ei löydy suoraan nuorisokeskuksesta, sitä lähdetään etsimään yhdessä muualta. Yhteyttä voi ottaa lisäksi puhelimitse, sähköpostitse tai chatin kautta.

-Ajatuksena on, että voi astua sisään ja kysyä mitä tahansa. Kun eri toimijat työskentelevät samassa talossa he pystyvät helposti konsultoimaan toisiaan ja jakamaan ammattitaitoaan, sanoo Sammalniemi.

Nuorille löytyy myös mm. iltatoimintaa, pelitalo ja bändikämppä sekä nuorisokahvila Dixi.

har2.jpg

Harjulan pelitalo on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa.

 

Olohuone nuorille

Harjulan remontissa poistettiin mm. vanhaa rakennusmateriaalia lattioiden alta ja kuivatettiin rakennuksen takaseinä. Remontin yhteydessä tehtiin myös pintaremonttia ja uusittiin tiloja nykyisiä käyttötarkoituksia varten sopiviksi. Henkilökuntakin voi valita aiempaa vapaammin työskentelypaikkansa. Lisäksi esimerkiksi aulassa on yksi aina vapaana oleva huone, johon kuka vain voi mennä esimerkiksi puhumaan rauhassa puhelun tai tapaamaan talon henkilökuntaa kiireisessä asiassa.

-Tämä on matalan kynnyksen talo, johon ei tarvita lähetettä, sanoo Sammalniemi.

Avajaiset keräsivät paikalle eri toimijoita tutustumaan tiloihin. Ajavaisväelle puhui mm. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula.

-Toivon, että Harjulasta voisi tulla nuorille koti ja olohuone, jonne heidän on kiva tulla. Talo ja sen työntekijät ovat täällä siksi, että nuoret saisivat tilanteesta riippumatta apua, kavereita ja aktiviteetteja.

Talon työntekijöitä hän kiitti työstä, joka antaa nuorille eväitä elämään, ja päättäjiä nuoriin satsaamisesta.

-Mielestäni tämä on Lohjan kaunein talo ja hienolla paikalla. Olenkin otettu siitä, että se on annettu nuorille ja toivon, että se myös pysyy heillä, sanoi puolestaan palvelupäällikkö Merja Hukkanen.

 

Nukketeatteria bussissa

Avajaisissa esiteltiin myös Lohjan kaupungin vanhasta kirjastoautosta tehtyä bussia, jossa esitetään mm. nukketeatteria. Kanneljärven Opiston opiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa esityksiä.

-Malli nukketeatteribussista on Ruotsista. Ideana on, että esityksistä löytyy tunteiden ja huumorin lisäksi kasvatuksellinen puoli, joka auttaa lasta eteenpäin, kertoo pajaohjaaja Samuel Suokko.

Esimerkiksi nyt nukketeatteriesitys Päiväperho opettaa unelmoimaan ja uskomaan, että jokaisesta voi tulla jotain. Tähän mennessä nukketeatteria on kokeiltu mm. Lohjan iltatorilla.

-Hyviä kommentteja tuli ja lapset tykkäsivät, sanoo Suokko.

Bussia on tarkoitus tulevaisuudessa hyödyntää monipuolisesti. Siellä voisi pitää niin taidenäyttelyjä kuin pop up -nuokkariakin.

har3.jpg

Harjulasta löytyy mm. bändikämppä.