Ikäihmiset ulkoilemaan riksapyörän kyydissä

Lähihoitaja Sara Korhonen testaa riksapyörää. Korhosta neuvoo Pyöräliiton projektipäällikkö Mira Kokko. Kyydissä ovat lähihoitaja Nina Räsänen ja Veli Ryhänen Lohjan Seudun Ladusta. 

 

Lohjalla aloitettiin Pyörällä kaiken ikää -toiminta viime perjantaina, kun vapaaehtoisia ja hoitohenkilökuntaa koulutettiin riksapyörän käyttöön. Ensivaikutelma kyseisestä kulkuneuvosta oli hyvä niin kuljettajilla kuin kyyditettävilläkin.

-En tiedä, miltä tämä näyttää, mutta turvalliselta tuntuu, kommentoi pyöräkyytiä Riitta Koivunen.

Riksapyöräkyyti on tarkoitettu kaikille Lohjan ikäihmisille.

-Ajatuksena on, että sekä ympärivuorokautisen hoidon että kotihoidon asiakkaat voisivat päästä kyytiin. Haluamme tarjota mahdollisuuden myös muille ikäihmisiltä, sanoo ylihoitaja Hannele Patjas.

Pyörä kulkee kätevästi autossa, joten sitä voidaan hyödyntää ympäri Lohjaa. Ulkoiluhetki riksan kyydissä tuo ikäihmisille tervetullutta vaihtelua ja virkistää mieltä. Tapaaminen pyöräluotsin kanssa voi myös lieventää yksinäisyyttä, jota moni ikäihminen kokee.

-Tämä on vaihtoehto kävelylle, pyörätuolilla ulkoilulle ja autoilulle. Kokemukset ovat olleet todella positiivisia, sanoo Patjas.

Samaa sanoo myös Pyöräliiton projektipäällikkö Mira Kokolla.

-Kaikkein suosituinta pyörän kyydissä on kikattelu ja laulaminen, mutta ikäihmiset alkavat herkästi kertoa myös tarinoita, hän sanoo.

Kilpailuhenkisyyskin on herännyt.

-Pyöröluotsit kilpailevat siitä, kuinka monta ikäihmistä he ovat kyydinneet tai kilometriä ajaneet, kertoo Kokko.

Riitta Koivunen (vas) ja hoitaja Marjo Partanen testaavat riksapyöräkyytiä. Ajamassa vapaaehtoinen Leena Vertti, jota Pyöräliiton projektipäällikkö Mira Kokko ohjaa.

 

Panostus ikäihmisten hyvinvointiin

Riksapyörätoiminta lähti liikkeelle Tanskasta vuonna 2012. Suomessa ensimmäinen pyörä hankittiin Tampereelle 2015. Kokko kertoo, että tällä hetkellä Länsi-Uudenmaan alueella ei ole pyöriä muualla kuin Lohjalla, mutta Hanko on hankkimassa kerralla kaksi. Lohjan kaupungin hankki ensi alkuun yhden riksapyörän, mutta useampiakin saatetaan hankkia tulevaisuudessa, jos käyttäjiä riittää.

-Pyörästä on ollut hyviä kokemuksia muualla, joten päätimme hankkia Lohjallekin riksapyörän. Hintaa sillä on noin 5 000 euroa, Patjas sanoo.

Kokko kertoo, että muissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa myös pankit ja yritykset ovat innostuneet lahjoittamaan riksapyöriä. Lisäksi niitä on hankittu perinnöillä ja joukkorahoituksilla. Ikäihmisille pyöräkyyti on ilmaista.

 

Vapaaehtoiseksi lyhyen koulutuksen kautta

Lohjalla vapaaehtoisiksi pyöräluotseiksi kouluttautui Lohjan Seudun Ladun jäseniä, jotka ovat käyneet muutenkin säännöllisesti ulkoilemassa ikäihmisten kanssa. Pyörä on sähköavusteinen, joten reissu ei käy polkijallekaan liian raskaaksi.

-Tämä on ihan uusi juttu, johon meitä pyydettiin mukaan. Idea kuulostaa hienolta. Koulutuksessa oli meiltä nyt kuusi vapaaehtoista, jotka ovat aiemminkin olleet ulkoilemassa ikäihmisten kanssa, kertoo Veli Ryhänen Lohjan Seudun Ladusta.

Yksi vapaaehtoisista on Matti Partanen, joka on ollut jo pitkään mukana mm. Lohjan Seudun Ladun ulkoilutoiminnassa.

-Pyörä on hyvä peli ja sitä on kevyt polkea, ei ollut ongelmia. Pitää vain opetella lisää, hän sanoo.

Seuraava koulutus on luvassa viimeistään keväällä. Turvallisuussyistä koulutus pitää olla käytynä ennen kuin pyörällä pääsee ajelemaan. Siihen voivat osallistua myös ikäihmisten läheiset. Koulutuksen alussa on lyhyt teoriaosuus, minkä jälkeen pyörään tutustutaan käytännössä.

Vapaaehtoiseksi kannattaa lähteä rohkeasti, sillä Kokko vakuuttaa, että kaikki kyllä oppivat ajamaan riksapyörää, vaikka kolmipyörä vaatiikin aluksi totuttelua. Hän kertoo, että myös miehet ovat innostuneet lähtemään vapaaehtoisiksi.

-He lähtevät tämän välineen takia. Se on miehistä kiinnostavampaa kuin pyörätuolin työntäminen. Pyöräluotseja on jo kymmeniä tuhansia noin 40 maassa ja yleisin pyöräluotsi on 58-vuotias mies, Kokko kertoo.

Vapaaehtoisia kouluttaa ja Pyörällä kaiken ikää -toimintaa koordinoi Suomessa Pyöräliitto. Lohjalla toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Ikähelppiin.