Itsenäisyyspäivän kunniavartioon haetaan vapaaehtoisia

Suomi 100 -kunniavartio aiotaan järjestää Lohjan sankarihaudoilla itsenäisyyspäivänä. Lohjan kaupunki ja seurakunta etsivät kunniavartiostoon 17-45-vuotiaita miehiä ja naisia.

san1.jpg

Kulttuurituottaja Kalle Ryökäs (vas), kaupunginjohtaja Mika Sivula ja seurakuntapastori Panu Mäkelä Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihaudoilla.

 

Eri paikkakuntien sankarihaudoilla ympäri Suomea järjestetään itsenäisyyspäivänä 6.12. kunniavartiostoja. Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistoksi järjestettävä kunniavartio aiotaan järjestää myös Lohjalla. Hanke on osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.

-Kyseessä on valtakunnallinen idea, että seppeleenlaskun aikaan jokaisella sankarihaudalla olisi joku. Haluamme kunnioittaa kunniavartiolla sodassa ja sota-aikana elämänsä ja voimansa antaneita, sanoo seurakuntapastori Panu Mäkelä Lohjan seurakunnasta.

Lohjalla kunniavartio aiotaan järjestää Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihaudalla ja Nummen, Pusulan ja Kärkölän, Sammatin ja Karjalohjan hautausmailla. Virkkalan sankarihaudoilla kunniavartio toteutuu myös, mutta sen toteutus on jo suunniteltu, joten sinne ei enää tarvita vapaaehtoisia. Toisin kuin Lohjalla, monilla paikkakunnilla on valittu vain yksi hautausmaa, jolla kunniavartio järjestetään. Toinen poikkeus on se, että Lohjalla vapaaehtoisiksi otetaan myös naisia.

-Kutsumme mukaan myös naisia, koska hekin antoivat voimansa ja elämänsä tämän maan hyväksi, toteaa Mäkelä.

Sankarihautoja on Lohjan hautausmailla yhteensä 484: Lohjan Pyhän Laurin kirkkomaalla 140, Virkkalalla 29, Sammattissa 42, Karjalohjalla 55, Nummella 109, Pusulassa 107 ja Kärkölässä 2. Sankarivainajat olivat kuollessaan 17-45-vuotiaita miehiä, mistä johtuu myös vapaaehtoisten ikärajaus.

-Suurin osa heistä kaatui 19-33-vuotiaina. Alueellisesti sota niitti raskaimmin miehiä Nummen ja Pusulan alueilla, sanoo Mäkelä.

 

Kunnianosoitus elämänsä antaneille

Kunniavartiostoidea on saanut jo ihmisiä liikkeelle.

-Sosiaalisessa mediassa on kuhistu, että järjestetäänkö kunniavartiosto myös Lohjalla ja että jos kukaan ei tartu asiaan, niin minä järjestän. Lisäksi muutamat henkilöt ovat jo ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi. Tämä on arvokas asia ja toivon, että ihmiset lähtevät toteuttamaan kunniavartioita yhdessä, kertoo Mäkelä.

Ainakin Vantaalla vapaaehtoisia on löytynyt. Siellä kunniavartio järjestetään vain yhdellä hautausmaalla ja vapaaehtoisia tarvitaan 164. Ilmoittautuneita tuli alle kahdessa viikossa 230. Lohjalla vapaaehtoisia tarvitaan paljon enemmän, mutta toiveikkaita ollaan, että tavoite täyttyy.

-Olisi hienoa, jos jokaisella sankarihaudalla seisoisi joku. Jotenkin olemme velkaa tämän pienen ajan, toteaa Mäkelä.

Myös Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula kannustaa vapaaehtoisia lähtemään mukaan.

-Haluan olla mukana kutsumassa ihmisiä näin hienoon asiaan mukaan. Asia on koettu tärkeäksi myös kaupunginhallituksessa ja toivottu, että kunniavartio järjestyy. Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihaudoilla olevassa muistomerkissä lukee: ”Kunnia kaikkensa antaneille, uhrinsa kalleimman kantaneille” . Tässä nimenomaan annetaan heille kunnia, sanoo Sivula.

 

Vapaaehtoiseksi kunniavartioon

Kunniavartiostot seisovat sankarihaudoilla perinteisen seppelten laskun ajan. Halukkaat voivat ilmoittautua kunniavartioon Lohjan Pyhän Laurin kirkon hautausmaalle, Nummen, Pusulan+Kärkölän, Karjalohjan ja Sammatin hautausmaille. Vapaaehtoisten haku on avoin kaikille 17-45-vuotiaille (ei tarvitse olla lohjalainen). Kunniavartiostoon ilmoittaudutaan 27.11. mennessä verkko-osoitteessa http://bit.ly/2yfoZJu. Ilmoittautuminen on sitova.

Aikataulut ovat hautausmaakohtaisia, mutta tilaisuudet sijoittuvat luultavasti kello 9-12 välille. Vapaaehtoisten kannattaakin varata itsenäisyyspäivän aamupäivä tilaisuutta varten. Vartioaika on noin puoli tuntia. Jokainen ilmoittautunut saa ilmoittautumisen sulkeuduttua oman alueensa yhteyshenkilöltä yksityiskohtaiset ohjeet ja aikataulut.

Kunniavartioston järjestelyistä vastaa Lohjan seurakunnan pastori Panu Mäkelä (044 3284212, panu.makela@evl.fi). Häneen voi olla myös yhteydessä, jos muita sankarivainajien kunnioitukseen liittyviä projekteja on suunnitteilla.

-Lohjalla on pitkät paikalliset perinteet ja seppeleitä on laskettu ennenkin itsenäisyyspäivänä. Pitkien perinteiden johdosta eri hautausmailla onkin erilaisia käytäntöjä ja aikatauluja. Olisi kuitenkin hyvä, että sankarivainajien huomiointi kytkettäisiin yhteen, eikä ainakaan päällekkäisiä tilaisuuksia olisi, Mäkelä sanoo.

san2.jpg

Lohjan Pyhän Laurin kirkon sankarihaudoilla on muistomerkki, jossa lukee ”Kunnia kaikkensa antaneille, uhrinsa kalleimman kantaneille”. -Tässä nimenomaan annetaan heille kunnia, kommentoi kaupunginjohtaja Mika Sivula kunniavartiostoja.