Joulupuu-keräyksen avulla joululahja jokaiselle lapselle

Lohjantähden keräyspiste.jpg

Joulupuu-keräyksen tarkoituksena on, että myös esimerkiksi vähävaraisten perheiden lapset saisivat joululahjan.

 

Pian alkava Joulupuu-keräys tuo muutamiin lohjalaisiinkin kauppoihin joulukuusen, jonka oksilta voi poimia esimerkiksi lappusen tekstillä ”tyttö, 9v”. Lappu ilmoittaa, että jossain päin Lohjaa 9-vuotias tyttö odottaa joululahjaa. Kyseessä on valtakunnallinen kampanja, jolla kerätään joululahjoja vähävaraisille lapsille. Alkunsa kampanja sai Helsingissä Keskuspuiston Nuorkauppakamarissa vuonna 2003. Keräys järjestetään Suomessa yli 40 paikkakunnalla. Lohjalla keräyksen järjestää Lohjan Nuorkauppakamari. Marika Långström Lohjan Nuorkauppakamarista kertoo, että Lohjakin on ollut mukana keräyksessä jo monta vuotta.

-Keräys on ollut suosittu ja ihmiset kyselevät, milloin se alkaa, hän toteaa.

Viime vuoden keräys onnistui hienosti. Lahjoja saatiin kasaan 540 kappaletta.

-Lahjoja sai 324 lasta, joten monet saivat kaksikin pakettia. Se on nytkin tavoitteena, että jokainen saisi kaksi lahjaa, Långström sanoo.

Lahjat menevät ympäri Lohjaa lapsille, joita Joulupukki ei ehkä muuten tavoittaisi.

-Lohjan kaupunginsosiaalitoimi ja Lohjan seurakunnan diakoniatyö jakavat lahjat, joten ne menevät perille sinne, missä niitä tarvitaan. Lahjat menevät esimerkiksi vähävaraisten perheiden lapsille sekä lastensuojelun piirissä oleville, kuten huostaan otetuille lapsille, sanoo Långström.

marika.jpg

Marika Långström Lohjan Nuorkauppakamari kertoo, että tänä vuonna keräyspisteitä on Lohjalla aiempaa enemmän.

 

Paketti kuusen alle keräyspisteeseen

Keräyspisteisiin tuodaan joulukuuset, joiden oksilla on pakettikortteja. Niistä voi valita lahjan saajan. Pakettikortissa voi lukea esimerkiksi ”tyttö, 10v” tai ”poika, 4v”. Kun saajalle sopivan lahjan on hankkinut, se tuodaan kuusen alle paketoituna. Pakettikorttiin tulee kirjoittaa, mitä paketti sisältää, jotta se osataan ohjata oikeanlaiselle saajalle. Siitä kaupan henkilökunta ja vartijat siirtävät paketit eteenpäin.

-Joskus on ilmennyt huolta siitä, ottaako joku lahjoja itselleen kuusen alta, mutta henkilökunta ja vartijat pitävät kuusta silmällä. Sosiaalinen kontrolli pelaa myös, sanoo Långström.

Keräykseen on tarkoitus tuoda uusia tai itsetehtyjä tavaroita, ei esimerkiksi käytettyjä leluja. Lahjoja tarvitaan kaiken ikäisille lapsille ja nuorille.

-Eniten tulee pienten lasten leluja, koska niitä on helppo ostaa. Yli 10-vuotiaalle taas voi olla vaikea keksiä sopivaa lahjaa, joten heille lahjoja tulee vähemmän. Sen ikäiselle sopisi esimerkiksi elokuvalippu, lautapeli, hiuskoriste tai kosmetiikka. Myös lahjakortti on hyvä lahjaidea, mutta käteistä rahaa ei voida ottaa vastaan, sanoo Långström.

Sopiva lahja on noin 10-20 euron arvoinen.

Keräysaika on 20.11.-10.12. Tänä vuonna keräyspisteitä on enemmän kuin viime vuonna, sillä aiempaa useampi liike on lähtenyt mukaan kampanjaan. Keräyspisteet sijaitsevat Säästötalo Latvalassa, Tynninharjun K-raudassa, Lohjan Prismassa, Virkkalan ja Lempolan Kodintavarataloissa sekä Lohjantähdessä, jossa keräys käynnistyy joulukadun avajaisten yhteydessä 24.11. eli hieman myöhemmin kuin muualla.

-Olemme Lohjantähdessä paikan päällä 24.11. kello 16.00-20.00 ja 25.11. kello 10.00-16.00. Silloin voi tulla juttelemaan ja tuomaan lahjat henkilökohtaisesti, jos haluaa, sanoo Långström.

Lisäksi Pusulan MLL järjestää yhteistyökumppanina keräyksen Pusulan PikkuOmenassa.

joulupuu-logo.png

 

Hyvää mieltä kaikille

Kun lapsi saa lahjan, se lämmittää myös aikuisen mieltä, niin lahjan antajan kuin lapsen vanhemmankin.

-Vanhemmalta putoaa paino pois sydämeltä, vaikka hän ei itse pystyisi ostamaan lapselleen lahjaa, sanoo Långström.

Kampanja on saanut joka suunnalta hyvää palautetta ja moni on innostunut tuomaan paketin kuusen alle.

-Ihmiset tykkäävät osallistua tällaiseen kampanjaan, koska lahjan antaminen on konkreettisempaa kuin rahan lahjoittaminen. Lahjan antajat tietävät, että lahja päätyy jollekin lohjalaiselle lapselle, kertoo Långström

-Kaupungin ja seurakunnan väkikin haluaa olla joka vuosi mukana, vaikka he hoitavat keräyksen oman työnsä lisäksi, hän jatkaa.

Kampanjan liittyy myös opettavainen puoli.

-Moni käy valitsemassa lahjan omien lastensa kanssa ja kasvattaa samalla heitä ottamaan toiset huomioon ja muistamaan, että joulu on myös antamisen juhla, sanoo Långström.

Kampanja löytyy Facebookista nimellä Joulupuu-keräys, Lohja. Lisätietoja: www.jcilohja.fi, 040 561 1385.