Kahvin juojien kansa

Usko tai älä, mutta ylläoleva kuva ei ole valmiista kahvista, vaan kahvikoneesta, jota ollaan juuri puhdistamassa.
Me suomalaiset juomme todella paljon kahvia. Suomalaiset joivat viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkeä kohden, mikä on edelleen eniten koko maailmassa, kerrotaan Kahvi- ja paahtimoyhdistyksestä.
Paahdetun kahvin kulutus on vuosikymmenten aikana vakiintunut Suomessa lähelle kymmentä kiloa.
Suomalaiset suosivat muista maista poiketen vaaleaa paahtoa. Vain noin 18 prosenttia ostetusta kahvista on tummapaahtoista.
Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2016 noin 71 miljoonaa kiloa, jossa oli lisäystä reilut viisi prosenttia edellisvuodesta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia ja Honduras, joista tuotiin 75 prosenttia raakakahvista.
Siihen nähden, kuinka paljon Suomessa keitetään kahvia, olisi kiva tietää, kuinka moni työpaikka ja kotikeitin tulee säännöllisesti puhdistettua.
Saat hyvänmakuista kahvia, kun kahvinkeittimesi on puhdas. Kahvista jää sekä kannuun että suodattimeen rasvaa, joka kannattaa pestä pois säännöllisesti. Pelkkä vesihuuhtelu ei riitä.

Martat neuvovat

Marttaliitto on listannut hyvät ohjeet, joita noudattamalla saat aikaiseksi puhtaan keittimen kahvihetkiäsi ajatellen.
Puhdista kannu ja suppilosuodatin aina käytön jälkeen. Pese ne käsiastianpesuaineella tai ruokasoodalla ja kuumalla vedellä. Huuhtele hyvin. Pyyhi kahvinkeitin päältäpäin ja lämpölevyt kostealla mikrokuituliinalla keittimen ollessa pois päältä.
Tarkista myös, onko vesisäiliöön jäänyt vettä ja pitäisikö se kaataa pois. Jos vesi seisoo pitkään, se vaikuttaa kahvinmakuun.
Kahvinkeittimen perusteellisempi puhdistus on ajankohtaista, kun… keittimen ääni on muuttunut tai voimistunut, tai kun keittoaika on pidentynyt.
Suppilosuodattimen ja kahvikupit saat valkeaksi ruokasoodalla: Ripottele suppiloon ruokasoodaa ja harjaa se kostealla astianpesuharjalla. Huuhtele hyvin. Myös tummentuneet kahvikupit puhdistuvat ruokasoodalla.
Pese välillä myös kahvinkeittimen vesisäiliö. Ennen vesisäiliön puhdistamista irrota kahvinkeitin sähköverkosta.Varo pesun aikana, ettei laitteen sähköosiin pääse vettä. Laita säiliöön kuumaa vettä. Harjaa säiliö astianpesuharjalla ja käytä astianpesuainetta. Ahtaita koloja voit pestä pulloharjalla.
Vältä happamia ja voimakkaasti emäksisiä puhdistusaineita. Säiliössä voi olla alumiinisia osia, jotka eivät siedä voimakkaita pesuliuoksia. Huuhdo vesisäiliö pesun jälkeen useaan kertaan ja keitä 2-4 kannullista puhdasta vettä.
Kalkinpoisto kahvinkeittimestä: Kahvinkeittimeen kertyy pikkuhiljaa kalkkisaostumaa. Tällöin vedenkulku nousuputkissa hidastuu ja sähkönkulutus nousee.
Kokeile ensin puhdistusta vedellä laimennetulla väkiviinaetikalla. Tarpeen mukaan voit käyttää kaupasta ostettavia kalkinpoistoaineita noudattaen huolellisesti käyttöohjeita.
Lisäohjeita löydät Marttaliiton sivuilta.
Miten muuten laitat veden kahvinkeittimeesi kun keität kahvit? Ethän käytä itse kahvipannua? Vesi on hyvä kaataa vesikannulla kahvinkeittimeesi.