Katsastuslaki muuttuu ensi keväänä

Katsastuslain uudistuksen myötä ajokieltoja määrätään hieman aiempaa helpommin. Alle kymmenen vuoden ikäisten henkilö- ja pakettiautojen määräaikaiskatsastusväli sen sijaan harventuu nykyisestä. Uusi katsastuslaki astuu voimaan 20.5.2018.

katsastus Reijo.jpg

Reijo Puumalainen Suomen Ykköskatsastuksesta muistuttaa, että rengasvaatimukset muuttuivat jo viime vuonna mm. nastapoikkeaman osalta. Lisää muutoksia on luvassa toukokuussa.

 

Reijo Puumalainen Suomen Ykköskatsastuksesta kertoo, että tulevan lakimuutoksen takana on Trafin tarve päivittää määräyksiä sekä liikenneturvallisuuden lisääminen.

-Liikenteessä on paljon liian kuluneita renkaita. Liikenneturvallisuuden vuoksi ne halutaan sieltä pois, hän toteaa.

Pakokaasupäästöjen mittaustekniikka tulee muuttumaan. Enintään kymmenen vuotta vanhoissa bensa-autoissa riittää vain OBD-mittaus auton omasta OBD-pistokkeesta. Samoin OBD-mittaus riittää myös dieselautoissa, jotka on otettu käyttöön 1.9.2016 tai sen jälkeen.

-Savumittausta ei enää tarvita, koska uusista autoista ei juuri tule näkyvää savua. Lisäksi luotetaan siihen, että auto mittaa itse päästöjään. OBD-järjestelmä tarkkailee autoa ajon aikana ja vikakoodit jäävät muistiin. Niistä nähdään katsastuksessa, onko autossa ollut toistuvia vikoja, Puumalainen sanoo.

Muutos ei tiukenna katsastusmääräyksiä päästöjen kohdalta, vaan kyse on nimenomaan mittaustekniikan muutoksesta. Mainittua vanhempien autojen kohdalla käytetään edelleen vanhaa mittaustekniikkaa.

Tiukennuksia on sen sijaan luvassa valaisimien, jarrujen ja renkaiden kohdalla.

-Jarrujen nestevuodoista tulee pääsääntöisesti ajokielto paitsi jarruletkun liitoksen vuodosta, josta tulee hylkäys. Ajokielto tulee myös yli 50% tehoerosta etuakselissa. Ennen siitä tuli hylkäys.

-Puuttuvista valaisimista tulee hylkäys ja toimimattomista korjauskehotus, Puumalainen sanoo.

Lisäksi ajokielto tulee tieliikenteen vaarantavista jousituksen vioista.

 

Katsastusväli muuttuu

Myös katsastusväli muuttuu, sillä uuden lain tultua voimaan auto on katsastettava ensimmäisen kerran neljän vuoden iässä ja sen jälkeen joka toinen vuosi. Kymmenen vuoden ikäiset autot on katsastettava vuosittain. Jatkossa katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan, eikä enää käyttöönottopäivän mukaan, joten katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla auto sopivana ajankohtana.

Yhteenvetona voidaan todeta, että muuten katsastusmääräykset pysyvät suurimmalta osalta entisellään, mutta hylkäyksiä ja ajokieltoja määrätään tulevaisuudessa hieman aiempaa helpommin joistain vioista.

 

Rengasmääräyksiin muutoksia jo viime vuonna

Rengassäännökset saattavat aiheuttaa autoilijoille edelleen yllätyksiä, vaikka ne muuttuivat jo viime vuonna. Nastamäärä saa poiketa enintään 25% ajoneuvon sen renkaan määrästä, jossa nastoja on eniten.

-Nastaero on yleistä nykyään. Sen voi arvioida katsomalla renkaasta 30 cm pätkän ja laskemalla siitä nastat. Katkennut nasta katsotaan puuttuvaksi nastaksi. Nastoista paljaita kohtia ei saa olla, toteaa Puumalainen.

Renkaisiin kannattaa kiinnittää muutenkin huomiota, sillä ne kovettuvat vanhetessaan.

-Kun rengas kovettuu, sen pitokyky heikkenee. 3-4 vuotta käytetty rengas on jo vanha, sanoo Puumalainen.

Toinen renkaita koskeva muutos on se, että esimerkiksi kuorma-autoissa tulee joulu-, tammi- ja helmikuussa käyttää vetävillä akseleilla (ei ohjaavat, vetävät akselit) talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 5 mm. Muilla akseleilla ja perävaunussa urasyvyys tulee olla vähintään 3 mm.

-Ennen ajeltiin lähes sileillä renkailla, kun 1,6 mm riitti, Puumalainen päivittelee.

-Nämä määräykset ovat nyt ensimmäistä talvea voimassa, joten hylkäyksiä todennäköisesti tulee, hän jatkaa.

Henkilö- ja pakettiautojen kohdalla rengasvaatimukset tiukentuvat vielä ensi toukokuussa niin, että joulu-, tammi- ja helmikuun aikana alle 3 mm ja muulloin alle 1,6 mm urasyvyyksistä tulee ajokielto, kun siitä tuli ennen hylkäys.