Kaupunginjohtajan joulutervehdys: Joulurauhaa maailman parhaassa maassa

Mika Sivula

 

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden päätteeksi hiljennymme myös Lohjalla maamme 101. itsenäiseen jouluun. Kuten juhlavuoden aikana useaan kertaan todettiin, saamme tehdä sen maailman parhaassa maassa.

Itsenäisyys on mahdollisuutta päättää omista asioista. Niinpä viime keväänä Lohjallakin saatiin jälleen kerran vapaissa vaaleissa valita kaupungillemme uusi valtuusto. Valtuutetut ja muut luottamustehtäviin valitut ovat lohjalaisten äänestäminä ansainneet arvostusta ja tukea vaativaan työhönsä.

Valtuusto aloitti hyväksymällä uuden strategian. Sen mukaan Lohja haluaa olla ”Suomen mielenkiintoisin ja kehittyvin kaupunki”. Siinäpä tekemistä, on moni kommentoinut. Pitää ollakin. Tavoite on oikein asetettu, kun se on riittävän kunnianhimoinen ja korkealla. Tähän tavoitteeseen pääsemisessä voi jokainen lohjalainen olla mukana.

Rohkean vision lisäksi strategiassa on kolme kärkeä. Ensinnäkin Lohja haluaa vahvistaa elinvoimaansa ja päästä takaisin lamavuosina lopahtaneen väestönkasvun imuun. Toinen kärki on asukkaiden hyvinvoinnin vahvistaminen. Kolmanneksi painotetaan sitä, että kaupunki on kaikkien ja kaikenlaisten aktiivisten asukkaidensa yhteisö.

Tänä vuonna on saatu käyntiin Lohjan tulevaisuuden jättihanke, junaratayhteys Helsinkiin ja Turkuun. Sen suunnittelu kestää muutaman vuoden ja maksaa valtiolle 40 miljoonaa. Toteutusvaiheen päätökset jäävät seuraavan eduskunnan tehtäviksi. Lohja on aktiivisesti mukana varmistamassa, että junahanke puksuttaa parasta mahdollista vauhtia eteenpäin.

Lohjan vahvuus on kaupungin sijainti kuvankauniin luonnon ja vesistöjen keskellä. Järvikaupungin rakentamisessa avautui vuoden aikana yllättävän monta uutta mahdollisuutta.

Kesällä selvisi, että Pitkäniemessä yli 100 vuotta sijainneen sellu- ja paperitehtaan suuri alue vapautuu uuteen käyttöön. Vaihtoehtoja on paljon. Vuosikymmeniä kestäneen prosessin päätteeksi saatiin Porlan alueelle vahvistettua asemakaava, joka mahdollistaa sen kehittämisen rehevänä virkistysalueena kaupungin sydämessä.

Eniten huomiota herätti vuoden 2021 asuntomessujen myöntäminen Lohjan Hiidensalmeen. Päätöksen myötä alueelle aletaan rakentaa kokonaista uutta järvellistä kaupunginosaa. Messut ovatkin meille yhteinen mahdollisuus näyttää suurelle yleisölle hienon kaupunkimme parhaat puolet.

Kaupungin toimintaa olemme yrittäneet kehittää monin tavoin. Toivon, että se näkyisi lohjalaisille avoimempana ja kehittämismyönteisempänä ilmeenä. Taloutemme on vähitellen kääntymässä parempaan. Samalla kuitenkin esimerkiksi koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat ovat vaatineet valtavasti korjausrahaa ja ratkaisuja. Päättäväinen asenne on kuitenkin vahvistunut: Lohja haluaa voittaa sisäilmaongelmat.

Työntäyteinen juhlavuosi päättyy. Haluan kiittää lohjalaisia monenlaista työstä kaupunkimme rakentamiseksi, yhteydenotoista, keskusteluista, innostavista tilaisuuksista ja mieliinpainuvista tapahtumista. Erityinen kiitos työkavereille hyvästä työstä.

Toivotan kaikille rauhallista Joulua sekä mielenkiintoista ja kehittyvää Uutta vuotta 2018!

Mika Sivula
Lohjan kaupunginjohtaja