Kirja-arvostelu: KEISARI OMALLA MAALLAAN

Tommi E. Virtanen, Suomen huutokauppakeisari, Keisarin vanhat aarteet, Johnny Kniga 2017

https://kirja.s3.amazonaws.com/prod/9789510424995_frontcover_final_original.jpg

”Minä olen Aki Palsanmäki ja pidän isäni jalanjäljissä huutokauppaa Hirvaskankaalla. Firman johtajana toimii vaimoni Heli. Viikolla me etsitään ja ostetaan mielenkiintoista tavaraa. Ja meidän kaveri Markku auttaa minkä ehtii, Koskaan ei tiedä minkä aarteen sitä eteensä saa ja siinä on tämän jutun suola”.

Näillä Akin sanoilla alkoi ensimmäinen Huutokauppakeisari -ohjelma. Se esitettiin Jimillä 26. helmikuuta 2013. Siitä alkoi Aki Palsanmäen ja Huutikauppakeisarin reissu Suomen kansan kestosuosikiksi. Tuskin moni osasi kuvitellakaan kuinka hurjaksi suosio yltyisi. Lähes sadan jakson jälkeen ohjelma on yhä pysynyt samanlaisena – eikä onnistunutta reseptiä ole mitään syytä muuttaakaan. Katsojat äänestivät Huutokauppakeisarin vuoden 2015 suosituimmaksi ohjelmaksi Kultainen Venla -kilpailussa ja yhä viiden vuoden jälkeen ohjelma on katsojatilastojen kärjessä.

Tässä kirjassa Aki puhuu suoraan siitä, kuinka kovaa työtä huutokauppiaan arki on ja mitä kaikkea se vaatii. Aki kertoo myös näkemyksiään kaupanteon maailmasta ja myös paljastaa oppimiaan niksejä. Vinkkien lisäksi käydään läpi yleisimpiä tuoteryhmiä, mitä käytetyn tavaran kaupoissa liikkuu

Akin Lauri -isä aloitti huutokauppatoiminnan Palsanmäen tilalla v. 1987. Eli huutokauppatoiminta täyttää Hirvaskankaalla 30 v. Lauri -isän yllättävä kuolema v. 1997 toi Akin lievällä varoitusajalla uudeksi johtajaksi ja myöhemmin Huutokauppakeisariksi. Myöhemmin hän avioitui vaimonsa Helin kanssa, joka löytyi peräti Salon seuduilta saakka. Samoin aiempi tuttava Markku Saukko löytyi aivan kotikonnuilta. Markku tekee päivätöikseen mm. maansiirtotöitä ja auttelee huutokauppahommissa ”minkä voi ja kerkiää”. Markku on yksi toiminnan kulmakiviä ja sielu, Akin ja Helin tapaan. Yhdessä tämä erottamaton kolmikko on kokenut sekä tyynet että myrskyt ja kaikesta on vain selvitty. Vaikka vaikeita aikoja on kyllä eteen tullut. Akin mielestä työ opettaa tekijäänsä.

Militaria, kotimaiset astiat ja designlasi menevät aina kaupaksi. Huutojen eläminen huutokaupassa on tärkeää. Samoin tulee meklarilla olla aina pelivaraa, niin ostaessa kuin myydessä. Akilla on tapana (Helin mielestä) ihastua, joskus liikaakin. Tällaisia tuotteita ovat mm. vanhat mopot ja moottorivälineet yleensä. Pappa -tunturit jne. ovat Akin silmälle herkkua kuin omenahillo aamupuurolle.

Small talk on tärkeää, korostaa Aki puhetyön ammattilaisena. Aki, Heli ja Markku käyvät vielä viikonloppuisin ympäri Suomea pitämässä erilaisia kaupankäyntejä eri tilauksista. Akille tulevat mieleen entiset jobbarit ja kauppiaat, jotka ovat voineet olla Huutokauppakeisarin esiasteita ja -isiä. Akin kaupanteon niksit ovat luku sinänsä. Monet niistä perustuvat erilaisiin tarinoihin, joita on joskus ja etenkin eläkeläiskiikkustuolissa mukava muistella.

Akin ja Helin toiminta perustuu myös kaupankäyntiin julkkisten kanssa. Kumpikin osapuoli saa siitä ilmaista mainosta ja pääsevät lisäksi mukavalla tavalla eroon turhasta tavarasta, Ruudussa ovat vilahdelleet mm. Juha Mieto, Katri-Helena, Jethro Rostedt, Saija Tuupanen, Tommi Soidinmäki, Sampo Kaulanen  ja monet muut. Aki viittaa alan vinkkeihin ja korostaa mm. hintatietoisuuden merkitystä, tavaran tuntemista sekä tunteet vs. raha -ongelmakenttää. Kauppapaikalla on mielenkiintoisia persoonia mm. Kauppisen Erkki, jotka kerta kerralla ovat mukana ja edistävät omalta osaltaan ohjelman tunnettuutta. ”Tuunaaja” Markku Saukon merkitystä liiketoiminnan harmaana eminenssinä, ei voi olla liikaa korostamatta. Näyttää siltä joskus, että Markku on ikään kuin Akin pihdeissä, mutta toisaalta Markku ottaa ja saa melko pitkälle meneviä vapauksia, joista monet osottauvat todella hyviksi lopputulemiksi. Markun olemus on liiketoiminnan kannalta merkittävän tärkeää Hänen huumorinsa ja muheva olemuksensa ovat omiaan joskus jopa laukaisemaan, kireäksi kääntyneitä tilanteita. Kolmikko on hitsautunut niin yhteen, että se ihastuttaa.

UNTO VASKUU