Kirja-arvostelu: ALEX – ONNELLISTEN TÄHTIEN ALLA SYNTYNYT LAPSI

Alexander Stubb, Karo Hämäläinen, Kustannusosakeyhtiö Otava 2017

Alex viee lukijansa maailmanpolitiikan kulisseista hikisten urheilukilpailujen tuskanhetkiin sekä kotimaisen politiikan kiivaisuun vääntöihin. Pääministerinä hän kokee politiikan armottomat paineet. Matkalla tavataan 2000 -luvun merkittävimpiä päättäjiä ja kansainvälisiä vaikuttajia. Mukana kulkevat myös rakastava perhe ja tsemppaavay ystävät. Tällä matkalla naurattaa, itkettää ja vähän väliä ärsyttääkin. Sånt är livet. Smile.

Kaikki elämäni pointit, so far. Alexander Stubb on yksi sukupolvensa valovoimaisimmista poliitikoista. Tässä henkilökohtaisessa kirjassaan hän kertoo itseään säästelemättä, miltä tuntuu varttua kansainvälisen sporttiperheen rasavillistä pojasta Suomen pääministeriksi. Tarina on täynnä yllätyksiä, onnistumisia, epäonnistumisia, luottamusta, ystävyyttä, iloa, surua ja rakkautta. Täynnä elämää.

Onko Alex. Kirjan teko oli toisaalta pelottAVA, mutta myös helpottava kokemus. Kirja on täynnä elämää.

Kirja nn pelottava ja lukukokemus. Isän suku oli lähtöisin Pohjanmaalta ja Karjalasta. Alex on sosiaalinen, jutteleva. Syntyessään häm painoi 5,5 -kilinen pullero. Mixu -veli oli kaksi vuotta nuorempi. Alex aloitti opintosa Munknäs lågstadiet nimisellä ala-asteella. Sitä ennen hän oppi uusia asioita Munkkiniemen yhteiskoulussa.

Alex oli aina isokokoinen ja pulska. Alex ei ollut superälykäs, mutta selvuytyjätyyppiä. Hän pärjäsi hyvin ihmisten kanssa ja hänellä oli voimakas tunneäly. Valtatastelu kavereiden ja koulun välillä päätyi usein valintana ensin mainitun hyväksi. Alexista kehkeytyi aikanaan FT, virkamiess ja poliitikko. Alex sai jopa aikoinaan ”syytteen” koulukiusaamisesta, mutta se väite osottautui lopulta turhaksi. Lukio alkoi Haagan lärkanissa. Ensimmäinen vaihto-oppilasvuosi tapahtui Mainland High School -nimisessä oppiaitoksessa Floridassa. Alex kirjautui armeijaan Santahaminan II jääkärikomppaniaan. Hän kävi myös Raukin eli alipseerikoulun. Mamman tila heikkeni epilepsian ja muistisairauden myötä pikkuhiljaa, ikäänkuin lepattavan kybttilän liekki.

Urheilu kasvatti joukkuehenkeä ja loi pohjaa tuleville haasteille. HIFK:n jääkirkkosankarit Esa Tikkasesta lährien olivat Alexin parhaita kavereita. Ylioppilaaksi tulon jälkeen Alex suuntasi Etelä-Carolinaan Furmanin yliopistoon, lukemaan talousteiteitä. Sitä seurasi opinnot Sorbonnin yliopistossa Pariisissa. Edelleen menestyjää kutsui College of Europe, Belgian Bruggessa. Siellä hän kohtasi Suzanne Innesin, tulevan puolisonsa ja lastensa äidin, jolla oli englantilainen sukutausta. Usän mukaan Alex oli Euroopan ytimessä eli ”Mitt i skiten”. Alex tuli tekemisiin paljon ja oppi paljon Antti Satulilta, joka oli Suomen EU -politiikan kantavia voimia.

Alex pääsi töhin ns. Prodin komissioon ja pääsi ottamaan heti myös ns. palveludirektiiviin, jossa käsiteltiin liikkuvuutta (tavarat, ihmiset ja palvelut). Alex joutui myös ns. votkapuolustukseen, jossa suomalainen votka taisteli itsensä esiin, ns. tekovotkien edelle. Angela Merkel tuli myös tutuksi, joka oli jo alusta pitäen puhetaidon mestari ja kehittyi koko Euroopan yhdeksi merkittävimmistä poliitikoista.

Alexista tuli yllättäen Suomen ulkoministeri, kohutun Ike Kanervan puhelinviestijupakan jälkeen. Alex joutui ensi töikseen tekemisiin Georgian tilanteen kanssa, etenkin Osetian ja Abhasian probleemien keskelle. Sen jälkeen hänelle lankesi uudessa hallituksessa ulkomaankauppaministerin ja EU -ministerin -yhdistelmäsalkku. Vm. mnisteriyys oli Alexille erittäin mieleinen, kuin tehty hänen kyvyilleen ja taidoilleen. Myöhemmin Alex joutui mukaan Kokoomuksen puheenjohtajakisaan ja tuli valituksi Paula Risikon ja Jan Vapaavuoren sijaan Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi ja sittemin myös pääministeriksi. Pääministerinä hän joutui suoraan Kreikan kriisin pyörteisiin v. 2015 alkaen. Seuraavissa Kokoomuksen puheejohtajavaaleissa Alex hävisi karvaasti mutta selvin numeroin Petteri Orvolle, josta tuli silloinen ja myös nykyinen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Alex oli aikaansaapa, tehokas, kuntoansa erikoisen hyvin hoitava poliitikko. Hän ehti paljon lyhyessä ajassa niin Suomen kuin EU -politiikassa. Alex päätyi EU -parlamenttiin ja on sieltä tuleva ”palaamaan” vielä kerran takaisin Suomen politiikan valtakeskiöön ? Näin on osaaville Suomen poliitikoille usein käynyt, miksei sitten Alexsander Stubbinkin kohdalla ?

UNTO VASKUU