Kodin tietotekniikka

Elettiin 80-luvun puoltaväliä ostaessani ensimmäisen PC-koneen kotiin. Personal Computer, muistia oli vähemmän kuin tarvittaisiin pienen pieneen kuvaan, joten eihän sillä nykymittakaavassa mitään oikeastaan voinut tehdä – mutta pelejä sille oli ja joitain hyötyohjelmia. Siihen aikaan ei oikeasti voinut edes kuvitella, millaiseksi maailma muuttuisi tulevien vuosikymmenten aikana.
Jos siis meillä nykyään vuonna 2017 tietotekniikka on mukana kaikessa tekemisessämme, mitä se onkaan vuonna 2040? Mikäli kehitys etenee tätä tahtia, meillä ei ole mitään keinoa nähdä eteenpäin, millaisia laitteita ja ratkaisuja on tulossa.
Nykyajan lapsille on aivan normaalia ”soittaa” videopuhelu puhelimen erilaisilla ohjelmistoilla eli appseilla – meille se oli täyttä mielikuvitusta silloin kuin me olimme lapsia – eihän silloin ollut edes kännyköitä.
Nykyajan nuorille on aivan luonnollista pystyä hallitsemaan suurinta osaa kodinkoneista vaikka itse olisi toisella puolella maailmaa. Jääkaapit, tiskikoneet, liedet, ilmastointi, lämmitys – kaikki voidaan ohjata mistä vain nykyaikaisella älypuhelimella.
Tietotekniikkaa, digitekniikkaa on myös imureissa, kelloissa, ovissa, autoissa, kaupossa yms. Elämme täysin tietotekniikan ympäröiminä. Oletko miettinyt mitä oikeasti tapahtuisi, jos koko maailman kattava internet kaatuisi? Tai GSM verkot pimenisivät?
Kodin tietotekniikan sydän useimmilla on se jokin tietokone tai padi, joka sitten saattaa ohjata esimerkiksi kodin televisioita tai ainakin ne ovat kaikki samassa verkossa, mutta oletko huolehtinut pienimmässäkään määrin sen turvallisuudesta?
Kodeissamme on (pitäisi olla) palovaroittimet, jos sattuu käymään vahinko – mutta onko meillä kaikilla kodeissamme huolehdittu tietoturvasta? Kuinka monella meistä on käsissämme täysin turvaamaton älypuhelin? Kuinka moni miettii sitä, mitä kaikkea antaa tietokoneensa tai älypuhelimensa tehdä aivan luvallisesti painaessaan sitä ”yes” näppäintä asennuksen yhteydessä?
Uhka ei ole naapurissa vaan uhka tulee aivan muualta. Maailmassa on tahoja, jotka haluavat hyötyä ihmisten laiskuudesta, hyvänolon tunteesta ja nämä tahot käyttävät tavalla tai toisella turvattomia laitteita. Turvaamattoman laitteen omaa verkkoa voidaan käyttää tiedonlevittämiseen. Erilaiset hakkeriryhmät saavat ympäri maailmaa miljoonien ihmisten tietoja itselleen tunkeutumalla pankkien, yhdistysten ja yritysten tietovarastoihin, mutta koteihin hakkerit eivät enää pääosin tule virusten muodossa vaan erilaisten ”haitta”- ja ”malware” ohjelmien kautta, joista ei välttämättä jää mitään jälkiä eikä virustorjunta löydä niitä, koska olet itse antanut ohjelmalle luvan toimia.
Mikä siis avuksi? Tietoisuus auttaa ja asioiden kyseistäminen. Älä paina sitä ”yes” näppäintä, jos epäilet ohjelmaa tai sen ominaisuuksia. Käytä vaikka hetki ja hae lisätietoa Googlesta.

KO