Komea meritaidenäyttely tuo suolantuoksuinen tuulahduksen Kässälle

merih2.jpg

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula paljasti Merihelena Leskisen kanssa taiteilijan uuden teoksen Kesäpäivä Aurlahdella.

 

Meritaiteilija Merihelena Leskisen taidenäyttely Klassisia & abstrakteja merimaalauksia on esillä 26.11. asti Kässän talossa. Kyseessä on Leskisen ensimmäinen iso näyttely, joka on esillä Lohjalla.

Jo pikainen vilkaisu näyttelytilaan kertoo katselijalle, että paikalle kannatti ehdottomasti tulla. Kyseisen alkuhuomion jälkeen voi rauhassa syventyä teoksiin ja nauttia merellisistä tunnelmista. Mikä sopisikaan paremmin marraskuun harmauteen piristystä tuomaan. Monissa näyttelyn teoksissa meri myrskyään, toisissa taas on hyvinkin seesteistä. Päätös merien maalaamisesta syntyi jo lapsena, kun Leskinen oli mukana purjehtimassa myrskyävällä merellä.

-Liike ja meren voima kiehtovat minua. Sitä voimaa ihminen ei voi valjastaa muuten kuin kankaalle. Merta on pakko kunnioittaa, sanoo Leskinen.

Koko ikänsä purjehtinut Leskinen löytää mereltä vapauden.

-Olen perillä, kun olen veneessä. Sitten ei ole enää kiire mihinkään. Tuuli humisee, lokit kirkuvat ja vesi liplattaa, Leskinen kuvailee purjehdustunnelmiaan.

Lukuisten purjehdusreissujensa aikana Leskinen on ehtinyt katsella merta tovin jos toisenkin. Kun aallot on vangittu kankaalle, pääsee yleisökin hetkeksi merellisiin tunnelmiin. Upeiden merimaalausten lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan myös teosten syntyyn, sillä Leskinen on itse paikalla maalaamassa keskiviikosta perjantaihin kello 12-18. Jos merimaalauksista oikein innostuu, voi osallistua Leskisen meritaidekouluun.

-Ohjaan siellä kädestä pitäen, miten meri maalataan, Leskinen sanoo.

merih3.jpg

Merihelena Leskisen merimaalaukset ovat vaikuttavia.

 

Maisemia läheltä ja kaukaa

Näyttelyssä on esillä noin 60 eri kokoista merimaalausta. Maisemia löytyy mm. Lohjanjärveltä ja Itämereltä, mutta myös kauempaa.

-Muistoja Atlantin purjehdukselta, kun olin tulossa Senegalista Ranskaan. Yritimme Mauritanian kohdalla purjehtia kaukana merellä, ettemme törmäisi merirosvoihin. Sitten näimme valon ja menimme katsomaan, mikä se on. Se paljastui kalatehtaaksi, toteaa Leskinen.

Biskajanlahdelta Leskinen muistaa kovan vastatuulen. Siihen ei auttanut edes uskomuksen mukainen maston juuren rapsuttelu.

-Olisi pitänyt rapsuttaa oikealta puolelta, että olisi tullut myötätuuli, Leskinen naurahtaa.

Yllättävää ehkä, mutta Lohjanjärvi on tehnyt vaikutuksen vauvasta saakka merillä purjehtineeseen Leskiseen. Se näkyy myös maalauksissa, sillä useampi niistä kuvaa Lohjanjärveä. Niiden tarkoituksena on kertoa, kuinka kaunis paikka Lohja on.

-Muutimme Espoon ruuhkista Lohjalle. Täällä meillä on oma hiekkaranta ja pieni purjevene rannassamme. Lohjanjärvellä on hyvät tuulet ja huikeat maisemat. Lohja on Hankoon verrattavissa oleva alue. Täälläkin pääsee kulkemaan pitkiä matkoja rantoja pitkin. Lohjan luonto ylittää kaiken, mitä Espoossa on ja pistää pensselin viuhumaan, Leskinen kehuu.

Kässän talon näyttelyn jälkeen Leskisen isot merimaalaukset lähtevät kiertämään Suomen museoita. Teokset ovat esillä esimerkiksi Turun Forum Marinumissa ensi kesänä.

-Forum Marinum on merkittävä näyttelypaikka. Haluan viedä merieni avulla eteenpäin myös Lohjan kauneutta ja mainetta, Leskinen sanoo.

Maine saattaa hyvinkin kiiriä, sillä Leskisen teoksia on mennyt myyntiin Amerikkaan saakka. Pidetään niistä silti Lohjallakin, sillä mm. Lohjan kaupunki on ostanut kaksi teosta.

merih1.jpg

Koko ikänsä merillä purjehtinut Merihelena Leskinen on ihastunut myös Lohjanjärveen.

 

Maalaus Aurlahdesta

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula paljasti näyttelyn avajaispäivänä Leskisen uusimman ison öljymaalauksen Kesäpäivä Aurlahdella.

-Pidän Merihelenan töistä. Vesi on minulle tärkeä elementti, mutta sitä on vaikea kuvata niin, että veden luonteen saa vangittua. Maalauksessa on myös paljon Lohjalle tärkeitä symboleja, kuten kirkko, järvi, harju ja kaupunki järven rannalla. Upea maalaus, kehuu Sivula.

Ei myrskyävän meren kuvaaminen käy taiteilijaltakaan ihan tuosta vaan, mutta siinä viehätys piileekin.

-Isot merimaalaukset ovat lempilapsiani, koska ne ovat niin vaikeita, Leskinen sanoo.

Myöskään Leskisen maalaustekniikka ei ole yksinkertaisimmasta päästä.

-Yhdessä teoksessa voi olla 40-50 maalikerrosta. Se tuo kolmiulotteisuutta ja saan koko ajan muuttaa teosta. Vasta viimeisten maalausviikkojen aikana teos alkaa kunnolla hahmottua. Esimerkiksi Kesäpäivä Aurlahdella -teoksen maalaamiseen kului yli 300 tuntia, Leskinen kertoo.

Joskus ratkaisu haastavaan maalaukseen voi löytyä yllättävästi.

-Yksi maalaus ei edennyt millään. Käänsin sen nurin päin ja johan se alkoi edetä, hän kertoo.

Kesäpäivä Aurlahdella kuvaa lohjalaista elämää veden äärellä.

-Aurlahti on jokaisen lohjalaisen olohuone. Sinne mennään pelaamaan, ottamaan aurinkoa, uimaan, viihtymään, kalastamaan, purjehtimaan, soutamaan ja nauttimaan kauniin lahden maisemista, Leskinen kuvaa.

-Purjehtiessani vuosi sitten ensimmäistä kertaa Aurlahden ohi katseeni jähmettyi kuvankauniiseen maisemaan: tämä hiekkalahti on niin uskomattoman kaunis, että se pitää maalata, Leskinen jatkaa.

Teos ei ole vielä aivan valmis, vaan Leskinen aikoo lisätä sinne ainakin ihmisiä rannalle ja mahdollisesti esimerkiksi lokkeja taivaalle.

Näyttely on Kässän talolla avoinna ke-pe klo 12-18 ja la-su 12-16.