Motivaatio ja jaksaminen – tasapainoa arkeen ja harrasteisiin

kirjaa.jpg

Harrastukset, kuten lukeminen, liikunta tai musiikki, voivat vähentää stressiä.

 

Torstai-aamu. Heräät sängystäsi ajatukseen: ”Töihin pitäisi mennä”. Tarkistat kellosi, ja sinulla on jo kiire lähteä. Projekti on myöhässä ja työkaverienkin hermot kireänä. Huomennakin pitäisi sinne raahautua.

Useimmat meistä tietävät sen tunteen. Ei vain jaksa, olo on loppuun palanut ja kaikki menee huonosti. Silti pitäisi jostain saada voimaa pinnistellä vielä vähän pidemmälle. Eikö olisi jotain, millä saada taas tämä rumba suoritettua?

Uupumus ja mielialan alhaisuus ovat normaaleja asioita, jotka tulevat kaikille vastaan. Ennemmin tai myöhemmin mukavimmatkin asiat tuntuvat pakkopuulta, eikä lepo ei tunnu palauttavan voimia. Tämä on kuitenkin ongelma nykyajan suorituskeskeisessä arjessa, eikä siihen ei ole yksinkertaista lääkettä. Loma houkuttelee ajatuksena, mutta siitä viikon rentoutumisen jälkeen tajuaa, ettei se juuri ladannutkaan akkuja.

Stressi on yleinen ongelma. Jos se äityy pahaksi, se voi aiheuttaa jatkuvaa väsymystä sekä elämänilon laantumista. Siitä huolimatta työt vaativat tekijäänsä niin kotona, koulussa kuin työpaikallakin. Stressin ennaltaehkäisy on kuitenkin yllättävän helppoa, jos antaa itselleen aikaa kaiken kiireen lomassa.

Harrastukset ja mielenkiinnon kohteet palauttavat uupumuksesta. Hyvä kirja, kuntoilu tai musisointi, jokaisella meistä on pieniä, jokapäiväisiä toimintoja, joista me todella nautimme. Yllättäen rankan treenin tai lukutuokion jälkeen tunteekin taas jaksavansa.

Mutta miksi tekeminen palauttaa uupumuksesta, joskus jopa paremmin kuin silkka lepo? Tähän kysymykseen on yksinkertainen vastaus: motivaatio. Ihminen on paljon aktiivisempi sekä tehokkaampi silloin, kun kokee olonsa hyväksi. Hyväntuulisena jaksaa tehdä enemmän ja huolellisemmin, sekä kestää paremmin vastoinkäymisiä.

Harrasteet ovatkin yksi hyvinvoinnin kulmakivistä: Aktiviteetit ja ilonaiheet saavat aikaan enemmän kuin sängyssä lojuminen työasioista murehtien. Työn, harrastusten ja levon tasapainottaminen on haastava ja yksilöllinen ongelma, mutta kun löydät oman tasapainon elämääsi, saat siitä paljon enemmän irti niin arjessa, vapaa-ajalla kuin levossakin.

Myös pienet muutokset ajatuksessa merkitsevät paljon: Motivaation ja jaksamisen tueksi kannattaa ottaa myös hyvä asenne. Jos jokin menee pieleen, se ei kaada maailmaa, aina voi korjata virheitä, aina on mahdollista yrittää uudestaan. On paljon helpompaa tehdä parhaansa töidensä eteen ja katsoa, mihin se riittää, kuin ottaa harteilleen onnistumisen ja epäonnistumisen vastuuta.

Löydä oma motivaatiosi ja tasapainosi arjessa, ja tulevaisuuskin näyttää kirkkaammalta.

Teksti: Jaakko Toivola 17.10.2017. Toivola on kirjoittanut tämän omasta halustaan työhön liittyvänä tehtävänä Nuorisotyöpaja Tuumassa.