Paniikki saa salin raikumaan naurusta

Teatteri Tralan Paniikki-näytelmä on tasapainoinen sekoitus huumoria ja syvällisiä mietteitä. Taitavat näyttelijäsuoritukset sieppaavat katsojan helposti mukaan tarinaan ja arjen komiikka kutittelee nauruhermoja.

paniikki2.jpg

Paniikissa pohditaan mm. parisuhteen kiemuroita kolmen miehen voimin. Näyttelijät Jussi Salminen (vas), Mikko Jaakkola ja Joonas Nieminen. (Kuva: Sari Kettunen)

 

Paniikin ensi-illan päätyttyä yleisö taputti käsiään ja tömisti jalkojaan hyvän aikaa. Ei ihme, sillä tällaista teatteria minäkin haluaisin lisää. Kaikkien kasvoilla loisti hymy ja lopulta puheensorina täytti tilan, kun katsojat kehuivat näytelmää kilpaa toisilleen. Jos kommentit tiivistäisi tähän se kuuluisi jotenkin näin: Aivan mielettömän hyvä näytelmä. Täytyy todeta, että harvoin sitä kuulee ihmisten sentään näin paljon teatterissa nauravan, sillä hetkellisesti yleisön naurun remakka peitti alleen jopa näyttelijöiden vuorosanat.

Mika Myllyahon käsikirjoittama ja Joonas Luukkalan Tralalle ohjaama Paniikki rakentuu kolmen miehen varaan, joista jokaisella on jonkinlainen ongelma. Parisuhteet ja niiden koukerot puhuttavat jokaista heitä. Yhden vaimo ilmoittaa, että miehen pitäisi miettiä, mutta mitä. Mitä se vaimo sanoikaan, jokin ratkaisukin pitäisi kai löytää. Puhua pitäisi ja ilmaista tunteitaan, mutta miten se tapahtuu? Ensin pitäisi tietää, mitä ylipäätään tuntee?

Entä mitä siitä tulee, kun miehet alkavat kolmisin selvittää toistensa ongelmia? Henkilöhahmoja ei naurata kovin usein, mutta yleisöä kyllä. Huumori syntyy arjen koomisista tilanteista. Moni on ehkä kokenut vastaavia tuntemuksia omassakin elämässään, vaikka näin vierestä katsottuna lähinnä vain naurattaa, kuinka ihmiset voivatkin käyttäytyä, harmistua milloin mistäkin, huutaa hiukan toiselle, vetäytyä piiloon omaan koloonsa ja kömpiä sieltä jälleen esiin joko oma-aloitteisesti tai toisten pahoittelujen kannustamana. Koomisten reaktioiden ja vuoropuhelun takana näkyy kuitenkin vahvasti ystävysten toisilleen antama tuki. Tarina syvenee vähitellen ja vauhtikin kasvaa loppua kohti. Yleisö lämpenee samaa tahtia ja väliajan jälkeen nauretaan parhaimmillaan joka toisen repliikin jälkeen.

Näytelmän kolmea miestä näyttelevät Mikko Jaakkola, Joonas Nieminen ja Jussi Salminen. Näyttely sujuu heiltä niin luontevasti, että tarinan siiville on helppo heittäytyä nauttimaan menosta. Näyttelytaito on parhaimmillaan, silloin kun yleisö uppoutuu tarinaan ja eläytyy mukana niin vahvasti, ettei muista katsovansa näytelmää. Kokemus on elokuvamainen. Elokuvaa katsoessa tällainen tarinan kyytiin heittäytyminen vain on helpompaa, mutta Tralan kolmikko onnistuu mainiosti.

Tammikuussa luultavasti nauretaan lisää, sillä luvassa samaa menoa, mutta naisnäkökulmasta, kun Mika Myllyahon Kaaos saa ensi-iltansa 20.1. Siinä tarinan kolmea naista näyttelevät Minna Hakala, Maisa Sinisalo ja Hannmaija Nikander.

paniikki1.jpg

Mikko Jaakkola ja Jussi Salminen. (Kuva: Sari Kettunen)

 

Kurkistus miesten maailmaan

Paniikin ensi-illassa näytelmää katsomassa käyneet Niko ja Noora Mikkonen olivat vaikuttuneita näkemästään.

-Aivan älyttömän hyvä näytelmä. Ei tässä kohtaa osaa sanoa muuta kuin ylisanoja, päivitteli Niko Mikkonen.

-Tykkäsin näytelmästä. Se on juuri meidän ikäpolvelle sopivat. Uskon, että tällaisten näytelmien myötä Trala löytää paljon uuttakin yleisöä, arvelee Noora Mikkonen.

-Näytelmä puhuttelee etenkin 30-40-vuotiaita. Teksti on loistava ja koko näytelmä hauska. Täytyy nostaa hattua Tralan koko porukalle. Tämä oli Tralalta hieno avaus uuteen suuntaan, lisää Niko Mikkonen.

Näytelmä pureutuu vahvasti etenkin parisuhteisiin ja niiden ongelmakohtiin. Miehinen näkökulma puhutteli Niko Mikkosta.

-Samaistuin etenkin tähän kaveriin, joka linnoittautui kämppäänsä, hän toteaa.

-Niin minäkin ajattelin. Tunnistin teissä joitain samoja piirteitä, naurahtaa Noora Mikkonen.

-Niin, kiva käydä vaimon kanssa teatterissa, kuittaa Niko Mikkonen hyväntahtoisesti.

Hän toteaa, että näytelmästä löytyivät hyvin miesten välisen ystävyyden ainekset.

-Vähän karrikoidusti tietysti niin kuin näytelmissä kuluukin, mutta kyllä tämä hienosti kuvasi miesten maailmaa, hän sanoo.

Miesnäkökulma antaa paljon naisillekin.

-Oli kiva kurkistaa miesten maailmaan. Miehillä mielialat ja tunnelmat voivat vaihtua nopeasti, kun naiset taas ehkä enemmän vellovat tuntemuksissaan pidempään, pohtii Noora Mikkonen.

Elokuvamainen, tarinaa hyvin eteenpäin vievä äänimaailma sai kehuja. Näytelmän äänet on suunnitellut Antti Rasi.

-Taustalla soiva musiikki tuki tarinaa ja äänimaailman eteen oli nähty paljon vaivaa, he sanovat.

Näytelmä nappasi heidät kokonaisuudessaan hyvin mukaansa.

-Ajan kulkua ei huomannut, sanoo Noora Mikkonen.

-Tempokin vaihteli hyvin, välillä oli kevyempää, lisää Niko Mikkonen.

He toteavat, että Lohjalla tehdään paljon teatteria, mutta se on vain hyvä asia.

-Tämä on hyvä lisä monipuoliseen tarjontaan. Lohjalta löytyy jokaiselle jotain, toteaa Noora Mikkonen.

Lavastuksessa Tralaa avusti Novillo, joka lainasi keittiön kalusteet.

DSCN1122.JPG

Hetki ensi-illan jälkeistä hymyn täyttämää tunnelmaa. Näytelmän äänimaailman toteuttanut Antti Rasi (vas), ohjaaja Joonas Luukkala ja näyttelijät Jussi Salminen, Mikko Jaakkola ja Joonas Nieminen. (Kuva: Jaakko Kivistö)