Talvi tulee – oletko autoilija valmis?

Säätiedotus povaa lumisadetta Etelä-Suomeenkin. Nyt on korkea aika vaihtaa talvirenkaat alle ja varustaa auto muutenkin talven varalle.

– Autoilijoiden on suositeltavaa aikaistaa herätyskelloa, jotta aamulla ehtii kaapia tuulilasin puhtaaksi ja työmatkaankin jää vähän ”pelivaraa”.

– Heti heräämisen jälkeen on hyvä vilkaista ulkolämpömittaria ja säätilaa muutenkin, niin voi sen mukaan asennoitua työmatkaan varaamalla matkaan lisäaikaa. Parempi vaikka myöhästyä töistä vähän, kuin joutua kolariin, jolloin myöhästyy reilusti ja auto päätyy korjaamolle.

– Jos auton ikkunat ovat jäässä, on hyvä ensin käynnistää auto, säätää lämmityslaite puhaltamaan tuulilasille, nousta autosta putsaamaan ikkunat ja tarvittaessa myös auton valaisimet, jos ne ovat lumen peitossa. Sen jälkeen vasta lähdetään matkaan. Mahdolliset lumet vaatteista ja jalkineista tulee harjata/kopistella auton ulkopuolelle, koska autossa sulaessaan ne höyrystyvät ja saattavat jäätyä tuulilasiin.

– Kannattaa muistaa, että talvikelillä pysähdysmatkat ovat huomattavasti pidempiä kuin kesäkelillä ja lisäksi liikenteessä täytyy varoa myös muita autoja, joiden lasit on putsattu heikosti.

– Puutteellisesti putsatusta lasista saattaa kotipihassa nähdä kohtuullisesti läpi, mutta auringon paiste tai vastaantulijoiden valot voivat muuttaa kyseisen lasin lähes läpinäkymättömäksi.

– Autossa on hyvä olla mukana talviaikaan apukäynnistyskaapelit, hinausköysi, tuulilasin pesurin säiliössä riittävän ”pakkasenkestävää” pesunestettä ja vaikka lisäystä varten nestettä pienessä kanisterissa, hyvä lumiharja ja ”ikkunaraappa”. Vaikka itselle ei tulisikaan tilannetta, että noita kaikkia tarvitsisi, niin aina joku lähimmäinen saattaa tarvita apua.