Digipalveluita halutaan oppia käyttämään: Nordea järjestää satoja neuvontatilaisuuksia senioreille

Yhteiskunta digitalisoituu vauhdilla, ja senioreissa ja heidän läheisissään saattaa herätä kysymyksiä siitä, miten uusien palveluiden ja sovellusten käyttö sujuu. Nordean tavoitteena on auttaa seniorit digipalveluiden pariin. Vuonna 2018 Nordeassa panostetaankin erityisesti senioreiden digineuvontaan, ja pelkästään vuoden ensimmäisellä puoliskolla järjestetään toistasataa opastustapahtumaa eri puolilla Suomea.

”Pankkien lisäksi palvelut digitalisoituvat yhteiskunnan kaikilla alueilla. Esimerkiksi pankkitunnukset toimivat avaimena moniin eri palveluihin, kuten Kelaan ja Omakantaan. Pidämmekin tärkeänä huolehtia siitä, että mahdollisimman moni asiakkaistamme pystyisi omaksumaan arkea helpottavat digitaaliset pankkipalvelut ja näin löytämään palveluiden tarjoamat hyödyt”, sanoo Nordean liiketoimintajohtaja Sari Tempakka.

Pankkipalveluiden siirtyessä yhä enemmän verkkoon ja mobiiliin, digineuvonnan kysyntä ja tarve kasvavat voimakkaasti. Nordea järjestääkin tänä vuonna satoja digineuvontatilaisuuksia yhteistyössä seniorijärjestöjen kanssa. Opastusten vetäjinä toimivat Nordean digiasiantuntijat sekä joukko vanhusjärjestöjen vertaisvalmentajia. Pääkaupunkiseudun lisäksi liikkeelle on nyt lähdetty Joensuussa, Kuopiossa, Tampereella ja Turussa. Tavoitteena on tehdä opastuksia koko Suomessa.

”Meillä on se näkemys ja kokemus, että digipalveluiden käytöllä ei ole ikärajaa. Moni seniori haluaa innokkaasti oppia käyttämään esimerkiksi mobiililaitteita pankkiasioiden hoidossa, mutta kokee tarvitsevansa tukea alkuun pääsemisessä. Opastamme käytössä aina tarvittaessa henkilökohtaisesti, ja digineuvonta onkin osa kaikkien asiakaspalvelijoidemme arkea. On mahtavaa nähdä aito ilo ja innostus, kun asiakkaat oppivat käyttämään omaa arkeaan helpottavia palveluita ”, Tempakkasanoo.

Seniorit huomioidaan palveluiden kehitystyössä

Pankkipalveluiden digitalisaation kiihtyessä Nordeassa on pidetty tärkeänä ottaa asiakkaat huomioon kehitystyössä.

”Asiakkaamme odottavat entistä helpompia ja nopeampia palveluita ja haluamme olla niitä heille tarjoamassa. Palvelumme tehdään toki lähtökohtaisesti helppokäyttöisiksi ja turvallisiksi, mutta lopputulos on aina parempi, kun mukaan saadaan koko käyttäjäkunnan asiantuntemus, myös senioreiden. Esimerkiksi mobiililaitteissa toimivan tunnuslukusovelluksemme sijaan on mahdollista hankkia tunnuslukulaite. Tuomme myös tänä keväänä saataville Näkövammaisten liiton kanssa yhteistyössä kehitetyn puhuvan tunnuslukulaitteen”, Tempakka kuvailee.

Yli 60 prosenttia Nordean yli 65-vuotiaista asiakkaista käyttää nykyään sekä verkkopankkia että maksukorttia, ja lähes 90 prosenttia jompaakumpaa näistä.