Ekologisia ja kotimaisia tuotteita Onnellisten puodista

Monien tuotteiden tuoksut tulevat luonnosta. Kuvassa kotimaisia deodorantteja ja voiteita.

 

Jenni Kainulaisen perustamasta Onnellisten puodista löytyy tuotteita mm. luonnon ja ympäristön ystäville, kemikaaleille herkistyneille sekä kotimaista käsityötä arvostaville. Puodin valikoimakin paljastuu lopulta melko laajaksi, kun hyllyjä pysähtyy tutkimaan tarkemmin.

-Täällä myydään kotimaisia ja ekologisia tuotteita. Halusin yhdistää nämä kaksi asiaa ja tarjota mahdollisimman paljon eri tuotteita saman katon alta. Ihmisille on työlästä, jos heidän pitää etsiä tuotteet eri valmistajilta ja useista verkkokaupoista. Täältä ne löytyvät samasta paikasta, Kainulainen avaa puotinsa ideaa.

Kainulainen toimi ennen kuljetusalalla, mutta kahden pienen lapsen äitinä hän haluaa panostaa perhe-elämään, eikä viettää aikaansa tien päällä. Lohjan keskustassa Laurinkadulla, Suomalaisen kirjakaupan vieressä toimivan puodin vastaanotto on ollut positiivinen.

-On tullut kommenttia, että ihanaa, tällainen puoti Lohjalta onkin aiemmin puuttunut. On toivottu, että puotini pysyy täällä, Kainulainen kertoo.

Välillä hänestä tuntuu, etteivät kaikki uskalla sisälle asti, vaikka näyteikkunaa katsotaan kiinnostuneina. Hän arvelee ihmisten ajattelevan, ettei pieneen liikkeeseen kehtaa tulla vain katsomaan, vaan että jotain pitäisi aina ostaa. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sisään vain rohkeasti tutustumaan tarjontaan.

 

Jenni Kainulainen halusi tuoda monen pienen tuottajan tuotteet saman katon alle, jotta asiakkaan on helppo hankkia niitä.

 

Käsityötä arvostaen

Puodista löytyy mm. kotimaisia pipoja, tuubihuiveja, tumppuja, villasukkia, maalauksia, kierrätysmateriaaleista tehtyjä laudemattoja, koruja ja lasikoristeita. Käsityöihmisille löytyy mm. lankoja ja ergonomisia virkkuukoukkuja ja puikkoja.

-Haluan tuoda kotimaista käsityötä esille, jotta sitä arvostettaisiin enemmän, Kainulainen sanoo.

Askarteluun puodista löytyy mm. poninkarvapensseleitä, kotimaista muovailuvahaa, liituja ja vesi- ja peitevärejä.

-Esimerkiksi muovailuvahoissa on mehiläisvahapohja ja ne on värjätty elintarvikeväreillä. Ihmiset tulevat varta vasten hakemaan näitä täältä, kun kuulemma muualta ei saa, Kainulainen kertoo.

Valikoimassa on myös Katri Parikan lastenkirja Ötökät pelastavat maailman. Kirjan kannet ovat muovia, mutta sisältö sen verran painavaa asiaa, että Kainulainen otti sen myyntiin. Ainakin hänen omiin lapsiinsa se on jo ehtinyt tehdä vaikutuksen. Parikka tulee Onnellisten puotiin 2.3. esittelemään uutta kovakantinen lastenkirjaansa, joka kertoo kierrättämisestä ja antamisen ilosta ja toimii samalla värityskirjana.

Lemmikitkin on huomioitu; puodista löytyy mm. raakaruokaa koirille. Kalaa lukuun ottamatta ruuat ovat kotimaisia.Sitä saa ostettua Onnellisten puodista isonkin määrän ja yli 50 euron satsin saa tilattua kotiin. Kissoillekin on tulossa oma raakaruokasarjansa.Koirille löytyy myös Suomessa käsintehtyjä kaulapantoja ja talutushihnoja.

Kotimaista käsityötä, nämä kaulapannat kestävät isonkin koiran kaulassa.

 

Ekologisesti ja eettisesti kestäviä tuotteita

Kodin puhtaana pitoon Onnellisten puodista löytyy ympäristöystävällisiä pesuaineita, joiden ainesosat hajoavat muutamassa päivässä, eivätkä jää rasittamaan luontoa. Puodista löytyy mm. astian- ja pyykinpesuaineita, wc:n puhdistusainetta ja yleispuhdistusainetta. Luonnonmukaisemmat vaihtoehdot löytyvät myös shampoista, saippuoista, voiteista ja deodoranteista.

-Kuinka helppo, pieni ekoteko onkaan vaihtaa pesuainetta. Se ei ole edes kallista, Kainulainen toteaa.

Hän kertoo myös asiakkaasta, joka ei kestänyt mitään hajusteita, mutta luonnonmukainen tuote ei aiheuttanut hänelle oireita.

-Nämä tuoksut tulevat luonnosta, eivätkä ole synteettisiä ja ihmisen elinympäristöön kuulumattomia, Kainulainen sanoo.

Hän kertoo, että monissa tuotteissa on ekologisuuden lisäksi huomioitu muitakin arvoja, kuten eettisyys. Esimerkiksi kotimaisen Elokuun kookosöljypohjaisia tuotteita (mm. shampoot) ei ole testattu eläimillä, sademetsiä ei ole tuhottu raaka-aineiden saamiseksi, eikä lapsityövoimaa ole käytetty.

 

Testin kautta myyntiin

Kainulainen testaa tuotteensa ja niiden toimivuuden ensin itse, jotta voi sitten hyvällä omalla tunnolla myydä niitä asiakkailleen. Esimerkiksi Kainulaisen koirat syövät raakaruokaa.

-Toisella koiristamme oli aina maha sekaisin. Kokeilin sitten raakaruokaa, ja ripuli loppui siihen. Olin itsekin äimän käkenä, Kainulainen kertoo.

Kainulaisen perhe toimii ”koekaniineina” mm. shampoille ja voiteille. Kodin puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita hän on testannut työnsä puolesta, sillä Kainulainen käy siivoamassa ihmisten luona.

-Joskus ihmiset ihan yllättyvät kuinka puhdasta näillä aineilla saa aikaan ja miten hyvä tuoksu asuntoon jää, Kainulainen sanoo hymyillen.

Osa koruista on tehty kierrätysmateriaaleista.

 

Uusia tuotteita jatkuvasti

Kaikkien eri tuotteiden saamisen saman katon alle ei ole ollut aivan yksinkertaista, eikä työ ole suinkaan ohi.

-Onhan siinä ollut hommaa ja tuotteita tulee koko ajan lisää. Esimerkiksi käsityö- ja askartelupuoli on vielä raakile. Suomessa on paljon paperiteollisuutta, mutta silti mm. korttipohjien löytäminen on hankalaa, Kainulainen kertoo.

Pieniä tuottajia etsimällä Kainulainen haluaa samalla myös tukea muita pieniä yrittäjiä. Puodin tuotevalikoima kasvaa ja kehittyy vähitellen. Kainulainen kertoo, että esimerkiksi kosmetiikkaa on toivottu paljon, mutta hän haluaa itse ensin testata tuotteet ennen kuin ottaa niitä puotiinsa myytäväksi. Jatkossa myyntiin on tulossa ainakin lähiruokaa. Lisäksi hän suunnittelee puodin alakertaan monikäyttöistä kokous-, tapahtuma- ja koulutustilaa. Sitä voisivat vuokrata esimerkiksi yhdistykset tai vaikkapa tilaa kaipaava hierojaopiskelija. Ainakin huovutuskurssi on jo suunnitteillakin.