Elämyskaivoksen uudet taideteokset ovat Alexander Reichsteinin (vas), Anni Hanénin, Johanna Pitkäsen ja Jenni Tieahon käsialaa.

Lohjan sisältöjohtaja Eero Ahtela kertoo, että Tytyrin Elämyskaivos on toiminut nyt vuoden ajan ympärivuotisena Elämyskaivoksena ja sisältöä on aika uudistaa.

-Tälle kesälle on tulossa kaksi taidenäyttelyä. Kaivoksessa on ollut taidenäyttelyitä vuodesta 1994 lähtien, Ahtela sanoo.

Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala muistuttaa, että kaivos on taideteoksille olosuhteidensa vuoksi haasteellinen paikka, sillä kosteusprosentti on yli 90. Tämä seikka näkyykin teosten materiaalivalinnoissa.

Elämyskaivoksen uudet taidenäyttelyt ovat Aleksander Reichsteinin valoteos teossarjasta He olivat täällä sekä Takamaa-kollektiivin Joki-teos, jossa yhdistetään eri taiteenmuotoja.

-Aleksanderin teos (Muodonmuutoksia) oli kaivoksessa esillä viime vuonnakin ja ihmiset toivoivat että se olisi pysynyt täällä. Olikin helppo pyytää Aleksander jälleen. Jennin (Tieaho) kanssa taas työstimme ajatusta teoksesta jo vuosi sitten, mutta silloin taloudelliset haasteet tulivat vastaan, Ermala kertoo taiteilijavalintojen taustasta.

Myöhemmin kesällä on luvassa myös musiikkia, kun Anthonie Bastiij Baij pitää kaivoskonsertin 14.7. kello 14.00. Konsertti pidetään englanninkielisen kello 13.00 alkavan kaivoskierroksen yhteydessä. Konsertissa kuullaan mm. didgeridoota.


Anthonie Bastiij Baij esiintyy 14.7. pidettävässä kaivoskonsertissa.

Heijastuksia omasta mielestä

Takamaa-kollektiivin Joki-teoksessa veistos, äänimaisema ja liikkuvan kuva yhdistyvät yhdeksi elämykseksi. Takamaa-kollektiiviin kuuluvat kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieaho, valokuvataiteilija Anni Hanén sekä muusikko ja säveltäjä Johanna Pitkänen. Teos koostuu kierrätysalumiinista valmistetusta veistoksesta ja video- ja ääniteoksesta.

-Virta oli kantava voima, kun lähdimme tekemään tätä teosta, kertoo Hanén.

Virta johdattaa syvyydestä pintaan ja takaisin syvään tuntemattomaan. Teoksen vastakkaiset voimat, tummana virtaava vesi, valo ja kirkkaus ja alitajunnan eri kerrostumat heijastelevat kaivoksen uumenissa erilaisia elämänvirtoja. Moniaistisen teoksen teemana on heijastus – kaiken olevaisen keskinäinen vuorovaikutus – joka näkyy teoksessa veistoshahmon kierrätysalumiinin valoa heijastavana pintana, liikkuvassa kuvassa valon välkehdintänä luoden erilaisia merkityksiä sekä äänimaisemassa, jossa luonnonäänet ja instrumentit kietoutuvat toisiinsa.

-Halusin tehdä äänimaailman, joka houkuttelee viipymään täällä, kertoo Pitkänen.

-Meitä yhdistävät luonto, filosofia ja mystiikka ja yhteinen vire löytyi, kun tulimme tänne maan alle. Käytän itse paljon luonnon materiaaleja, mutta se on täällä haastavaa. Olenkin löytänyt tässä itselleni uuden materiaalin, Tieaho kertoo.

Myös katsojilla on mahdollisuus heijastaa teoksesta omia kokemuksiaan.

-Haluamme antaa teoksella ihmisille jotakin, johon voi heijasta asioita omasta itsestään ja pysähtyä hetkeksi ajattelemaan, sanoo Hanén.

-Koen teoksemme itse sielukkaana ja henkisenä kokemuksena. Muistoista voi nousta välähdyksiä pintaan. Teos voi olla meditatiivinen kokemus, jonka äärellä voi viipyä sen aikaa kuin tuntuu hyvältä ja antaa virran lyödä läpi, Tieaho sanoo.

Joki-teos on esillä kaivoksessa vuoden loppuun saakka. Sitä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sinebrychoff.

Takamaa-kollektiivin teoksen äärellä voi pysähtyä hetkeksi ajattelemaan ja kuuntelemaan itseään.

Kaivosmiehet palaavat työnsä ääreen

Installaatiotaiteilija, kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Alexander Reichsteinin teossarjan osa He olivat täällä koostuu käsin sinkitystä teräslangasta muotoilluista hahmoista, jotka on maalattu uv-herkällä maalilla. Kaivoksen pimeydessä ja uv-valojen loisteessa hahmot heräävät eloon. Sarjan hahmot on suunniteltu siihen ympäristöön sopiviksi, jossa ne ovat esillä.

-He ovat täällä perustuu ajatukseeni, että ihmiset, jotka ovat asuneet tai työskennelleet jossain, ovat edelleen jotenkin läsnä. Herätän eloon heidät, Reichstein kertoo.

Esillä on kaivosmiesten hahmoja, jotka on tehty Lohjan Museon valokuvien perusteella. Kuvat ovat 1920- ja 1930-luvuilta.

-Päätimme käyttää valokuvia avolouhosajalta. Silloin kaivostyöläisillä ei ollut suojamaskeja, vaan vain isot viikset. He myös polttivat tupakkaa ja uskoivat sen suojaavan kaivoksen pölyltä, Reichstein kertoo.

Kaivosmiesten seurana on muutama lepakko, kuten ympäristöön sopii.

Reichstein aloitti He olivat täällä -teossarjan työstämisen Lux Helsinki -tapahtumaan vuonna 2016. Tämän jälkeen teossarjaa on nähty eri puolella Suomea sekä mm. Puolassa, Ranskassa ja Liettuassa. Loppuosa sarjaa tulee olemaan esillä Jerusalemin valofestivaaleilla kesällä 2018. Tytyrin Elämyskaivoksessa osa teossarjasta on esillä syyskuuhun 2018.

Vanhat kaivosmiehet palaavat työnsä ääreen Alexander Reichsteinin teoksessa.

Vaikuttava kokemus

Näyttelyt keräsivät kiitoksia avajaisissa.

-Olen niin vaikuttunut molemmista. Yhteisteos oli aivan mykistävä. Siellä olisi voinut olla penkki, jolle olisi voinut istahtaa rauhassa ja hiljentyä pidemmäksikin aikaa, kertoo Tarja Seewald.

Lohjan Oppaissa työskentelevä Riitta Laine puolestaan koki liikuttavia hetkiä jo hieman ennen avajaisia.

-Olin täällä aiemmin tänään kehitysvammaisten ryhmän kanssa ja kysyimme, voimmeko katsoa näyttelyt. Monet ryhmän jäsenistä istuvat pyörätuolissa, mutta autolla he pääsivät kaivokseen. Heillä on monia haasteita, mutta he reagoivat vahvasti etenkin Joki-teokseen ja eläytyivät todella paljon, kertoo Laine.

-Ryhmässä yhdellä oli ääniyliherkkyys, mutta hänkin eläytyi todella, eikä kenelläkään ollut kiire pois. Menimme myös louhokselle kuuntelemaan Vuorenpeikkojen tanssin. Siellä huudettiin vielä louhokseen ”moi” ja kuunneltiin kaikua. Tämä ääniyliherkkä henkilö halusi, että huudetaan vielä uudelleen, Laine kertoo vaikuttuneena siitä, miten taide ja elämykset vaikuttivat ryhmän jäseniin.

Ryhmäläiset pääsivät myös mm. kaivamaan jalokiviä ja kiipeämään portaita pitkin. Yksi heistä ei pystynyt siirtymään maan alaiselle louhokselle, mutta pääsi hissiajelulle.

-Elämyksiä pystytään järjestämään erityisryhmillekin, kun tehdään räätälöityjä kierroksia, Laine painottaa.

Kokemus oli vahva Laineellekin.

-Todella vaikuttavaa, elän tällä seuraavan vuoden. Ihan kyyneleet tuli silmiin.

Hienot teokset kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, sillä lehteen voi painaa niistä kuvat, mutta elämyksen saa vain paikan päällä. Näyttelyihin pääsee tutustumaan kaikilla Elämyskaivoksen yleisö- ja tilauskierroksilla.

SMS