Hääkuvaaja ikuistaa tunteen kuvaan

Valokuvaaja poimii juhlahumun keskeltä niin suuria tunteita kuin kauniita yksityiskohtiakin. Moni hääpari haluaa kuviin itselleen tärkeitä asioita ja paikkoja.

Petran ja Tuomaksen hääkuvat otettiin Haikon kartanossa ja sen lähistöllä, kuten kartanon vieressä kasvavassa kuusikossa. Suomalainen pariskunta asuu Singaporessa kahden lapsensa kanssa. Häissäkin oli kansainvälinen tunnelma, sillä paikalla oli ystäviä ja tuttavia ympäri maailmaa. (Kuva: Ninka Photography)

 

Nina Röntynen on toiminut hääalalla vuodesta 2011 ja tehnyt mm. häämeikkejä ja -kampauksia. Hääkuvia Röntynen on ottanut viimeiset kolme vuotta.

-Tykkään tehdä kaunista, ja onnelliset ihmiset ovat kauniita. On inspiroivaa ja innostavaa, miten pienistä asioista hääparit innostuvat, Röntynen avaa kiinnostustaan hääalalla työskentelyyn.

Hän kertoo, että hääkuvaus on muuttunut vuosien varrella.

-Nykyään studiokuvia otetaan hyvin vähän. Dokumentaarinen kuvaus on kiilannut niiden ohi ja potretteihinkin halutaan mukaan miljöötä, kuten hääpaikka tai jokin itselle tärkeä paikka. Kuvassa voi olla myös esimerkiksi hääauto, lemmikki tai harrastus, joka halutaan tuoda esille.

Kuvauksia voi lähteä suunnittelemaan esimerkiksi miettimällä, millainen taulu olisi hieno.

-Metsässä ja maaseutumiljöössä kuvataan paljon. Tarkoituksena on saada otettua tiivis kuva hääparista ja tunteesta, Röntynen kertoo.

Juuri tunne on tärkeintä saada vangittua kuvaan.

-Kun kuvaushetki on rento, pari voi keskittyä toisiinsa ja unohtaa kuvaajan. Kuvaajan tehtävä onkin saada pari heittäytymään. Ne parit, joita itse olen kuvannut, ovat heittäytyneet todella mahtavasti, Röntynen kertoo.

Jännittyneitä tunnelmia liittyy etenkin vihkimishetkeen, mutta illan mittaan jännitys karisee. Silloin vallitsee usein kaunis, tunnelmallinen valokin, jonka kuvaaja voi tallentaa muistoksi hääparille.

-Hääkuvia arvostetaan nykyään ja moni otattaa ainakin potrettikuvat ammattilaisella Röntynen toteaa.

Kuvausolosuhteet voivat vaatia osaamista. Esimerkiksi kirkot ovat usein hämäriä, joten voi jäädä harmittamaan, jos tärkeistä hetkistä ei saakaan kunnon kuvia.

Satun ja Mikan hääkuvat otettiin heidän talonsa takapihalla ja kodin lähellä. Pienen metsälenkin varrelta löytyi monta hienoa kuvauskohdetta. (Kuva: Ninka Photography)

 

Hieno kuvauspaikka voi löytyä mistä tahansa

Hääparilla on usein toiveita mm. kuvauspaikan suhteen. Kuvaajan tehtävä on miettiä tekninen toteutus.

-Itselleni haastavinta on ollut ottaa myöhäisillan ryhmäpotrettikuva, kun valoa ei ole enää paljon, ja kuvaan halutaan monta ihmistä, kertoo Röntynen.

Hän sanoo, että Suomesta löytyy paljon upeita juhlapaikkoja.

-Esimerkiksi Haikon kartano on viimeisen päälle. Myös Mustion Linna on hieno paikka. Siellä olen kuvannut eniten, hän toteaa.

Komean kuvan voi toisaalta saada mistä tahansa.

-Upeita paikkoja löytyy kaikkialta. Lohjallakin on monia hienoja kuvauspaikkoja, kuten Lohjan Museo, Liessaaren silta, Paavolan tammi ja Kalkki-Petterin puisto ja tehdasalue. Sieltä saa rosoisen romanttisia kuvia. Ehkä siinä näkyy industrial-teema, joka on ollut sisustuksessa pinnalla jo pidempään. Saman tyylinen hääkuva sopii siten hyvin tauluksi seinälle, Röntynen kertoo.

Hän toteaa myös, että pieneltä alueelta voi löytyä monenlaisiakin kuvausympäristöjä. Esimerkiksi Kalkki-Petterin puistosta on lyhyt matka Pähkinäniemeen. Viime vuosina etenkin romanttinen maalaisrustiikkiteema on ollut suosittu. Tällä hetkellä kuvissa suosittua on myös merellinen, mutta pehmeän vaaleanpunainen tunnelma.

Moni hääpari haluaa, että häissä kuvataan myös vieraita.

-Silloin parille jää juhlasta muistoja, joihin voi palata myöhemmin. Hääpari voi olla vain yhdessä paikassa, mutta kuvaajalle muodostuu juhlasta laajempi kuva. Hieno tilannekuva voi syntyä esimerkiksi pikkutytöstä, joka sovittaa juhlakenkiä. Kun juhlaväki rentoutuu ohjelman myötä, syntyy hienoja hetkiä ikuistettavaksi.

Hääkuvaaja pitää työstään.

-Useimmiten häissä on todella kiva käydä, mutta on se raskastakin, kun päivät ovat pitkiä ja olen töissä, enkä juhlimassa, Röntynen toteaa.

Lauran ja Tuomaksen hääkuvat otettiin Lohjan Museolla. (Kuva: Ninka Photography)

 

Alastomia kakkuja” ja ihokangaspukuja

Hääpareja kuvatessaan Röntynen on huomannut, että esimerkiksi hääpuvut ovat muuttuneet viime vuosina rennommiksi ja boheemimpaan suuntaan. Sulhasilla näkee paljon sinisiä pukuja.

-Rentous näkyy juhlissakin, vaikka tietyt perinteet ja leikit säilyvätkin. Persoonallisuutta halutaan enemmän.

Muutos näkyy tarjottavissakin, sillä moni korvaa esimerkiksi ison kermakakun naked cakella.

-On jännä nähdä, mikä seuraava trendi on. Esimerkiksi naked dress on maailmalla nyt trendikästä ja nämä ihokangaspuvut ovat tulleet Suomeenkin. Ihokankaalla saa luotua pukuun illuusion, ettei alla ole mitään ja pitsit ovat keveitä, kuin ilmassa kiinni. Lisäksi puvuissa on erilaisia pitsejä, isoja halkioita ja syvään uurrettuja kaula-aukkoja.