Häät maaseudun helmassa

Koko häät voi järjestää Martinpihassa vihkimistä ja hääkuvauksia myöten. (Kuva: Maria Hedengren)

 

Lohjansaaressa sijaitseva Martinpiha on maaseudun tunnelmaa henkivä juhlapaikka, joka sopii hyvin esimerkiksi kesähäiden järjestämispaikaksi.

Täällä on pidetty kesähäitä viimeisen 11 vuoden ajan, kertoo Karola Ahlfors Martinpihasta.

Juhlapaikka sijaitsee vanhalla Martti-nimisellä tilalla.

-Tila oli autiona 13 vuotta, kunnes mieheni Harri Vanhala osti sen vuonna 1986. Hän ihastui Lohjansaareen nuoruudessaan ja näki, että tästä saisi upean paikan. Hän pitää rakennushaasteista ja tämä onkin ikuisuusprojekti. Remontoinnissa on ollut kova homma. Moni oli aluksi sitä mieltä, että kannattaisi vain purkaa, mutta nyt he ovat muuttaneet mielensä. Tämä on ollut meille kesämökki ja koti ja sitten se muuttui nykyisenlaiseksi, Ahlfors kertoo.

Karola Ahlfors muistuttaa, että juhlista tulee nauttia, eikä stressata liikoja.

 

Vihkiminen, hääkuvaus ja juhlat kätevästi samassa paikassa

Lohjansaaren kaunis ympäristö on yksi suuri syy siihen, miksi ihmiset haluavat juhlia häitään juuri Martinpihassa.

Esimerkiksi, jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, halutaan näyttää sukulaisille maalaisromantiikkaa. Olemme saaneet vain positiivista palautetta heiltä. Järvi, puutarha, tunnelmallisuus ja majoittuminen aittahuoneissa ovat saaneet kiitosta, kertoo Ahlfors.

Martinpihasta löytyy sopivia tiloja erikokoisten häiden järjestämiseen.

-Jos väkeä on vähemmän, päätalon sali ja katettu terassi sopivat hyvin. Jos taas porukkaa on enemmän ja halutaan tanssiakin, voi juhlia juhlavintillä, kertoo Ahlfors.

Martinpihassa voi myös majoittua. Seitsemässä huoneessa on yhteensä 23 vuodepaikkaa.

Meiltä saa kokonaisvaltaisen paketin eli kaiken äänentoistosta ja ruoista lähtien. Voimme myös suositella bändejä. Vihkimisen voi tehdä pihalla, samoin ottaa valokuvat. Silloin ei tarvitse miettiä kuljetuksiakaan, kun kaikki tapahtuu täällä. Piha-alueelta löytyy monia kivoja paikkoja, joissa saa otettua tunnelmallisia kuvia. Alue on iso, joten kuvia pääsee ottamaan rauhassa ja vieraat voivat jutella sillä aikaa keskenään, Ahlfors vinkkaa.

Ruokapuoleen Martinpihasta löytyy useita esimerkkimenuita, joista voi rakentaa mieleisensä.

-Pyrimme mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan myös muita hääparin toiveita.

Ahlfors kertoo, että vuosien varrella häissä on alettu huomioida enemmän kasvissyöjiä, joten kasviksia löytyy enemmän häämenusta.

Hän sanoo, että joka häissä on oma ohjelmansa, mutta useimpiin kuuluvat edelleen perinteiset leikit, polttarivideot ja -kuvat sekä häävalssi tai jokin muu häätanssi.

Juhlavintillä mahtuu tanssimaankin. (Kuva: Maria Hedengren)

 

Nauti, älä stressaa”

Ahlfors sanoo, että jokaiset häät ovat erilaiset.

-Jokaisella hääparilla on omat toiveensa. Käymme koko päivän ja ohjelman etukäteen läpi parin kanssa, jotta heillä on turvallinen olo siitä, että homma on hanskassa, Ahlfors toteaa.

Hän kertoo, että moni pari kaipaa henkistä tukea ja vinkkejä hääjärjestelyihin.

-Me ehdotamme, miten asiat kannattaa tehdä ja muistutamme asioissa.

Pari vinkkiä hän sanoo heti.

-Liian tiukkaa aikataulua ei kannata tehdä, vaan antaa illan elää. Ei myöskään pidä stressata, vaan nauttia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eivätkä vieraat sitä tiedä, vaikka kaikki ei etenisikään aivan suunnitelman mukaan.

Joskus tulee pieniä mutkia matkaan, mutta niistäkin on selvitty kunnialla.

-Kerran Martinpihassa järjestettiin isot häät ja vihkimisen piti olla ulkona. Juuri ennen vihkimistä alkoi sataa vettä. Siinä tuli vähän kiire kantaa kaikki tavarat sisälle, mutta hyvin se meni, Ahlfors muistelee.