Halloween on ihan oven takana. Sen huomaa jo kulkiessaan kauppojen vihannestiskien ohitse – kurpitsoja siellä täällä.
Tavara kylläisyys jatkuu lastenosastolla, ruokaosastolla – Halloweenin kaupallisuus on ainakin osalle kauppaliikkeistä hyvää aikaa.
Halloween on tuonut myös uudenlaiset juhlat koteihin ja ravintoloihin. Siinä missä Meksikossa Halloweenia juhlitaan kansallisen vapaapäivän kautta kuolleiden muistopäivänä Dia de los Muertos, meillä vastaava päivä on sitten lauantaina.

Suomeen jo 50-luvulla

Halloweeen tuli Suomeen sellaisenaan kuin se nyt on jo 1950-luvulla, kurpitsalyhdyt, aaveet, vampyyrit ja noidat sekä mustat kissat ja ”karkki tai kepponen” liittyvät juhlintaan, joka meillä on tullut entistä suositummaksi ja samalla tutummaksi internetin ja television myötä. Halloween on todella suosittu Amerikassa ja siksi se on mukana monissa elokuvissa, varsinkin kauhuelokuvista, joista muuten klassikko Halloween sai tänä vuonna uuden versioinnin.

Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä samhain, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows’ Eve” eli kaikkien pyhien aatto tämä tarkoittaa siis sitä, että monessa ravintolassa vietetään perjantaina 2.11. Halloween bileitä.

Pyhäinpäivä

Suomalainen Halloween on siis iloinen juhla, eikä meillä siihen liitetä kuolleiden muistelua. Sitä varten meillä on sitten pyhäinmiestenpäivä, se on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina. Samana lauantaina Suomessa katolinen kirkko viettää kaikkien poisnukkuneiden uskovien muistopäivää ja sitä seuraavana päivänä eli marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina kaikkien pyhien juhlaa eli pyhäinpäivää.
Halloweeniin aikaan tai tarkemmin pyhäinmiestenpäivään liittyy myös meidän historiaamme liittyvä tärkeä tapahtuma.
Vuonna 1517 Martti Luther julkaisi kuuluisat 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon edustalla kaikkien pyhien päivän aattona. Tästä alkoi reformaatio eli uskonpuhdistus.

Halloween ja ruoka

Halloweenin ruokatarjoilu on pitkälti makeata ja pieniä suupaloja, jälkiruokia jotka ovat kuin Frankensteihin laboriatoriosta ja juomia, jotka näyttävät aivan muulta kuin maistuvat. Hohtavat jellyshotit, verenpunaiset juustokakut yms. Halloweenin aikaan ruoalla saa leikitellä ja siitä pitää tehdä hauskaa ja ”pelottavaa”.
Itse ruoassa voi leikitellä vaikka hautausmaateemalla dipaten isoja sipsejä sopivan väriseen kastikkeeseen. Voit tehdä vaikka pikkupitsoja ja muotoilla niiden päälle juustosta aaveita – sopii nuoremmillekin syöjille. Esimerkiksi silmämuna pasta vaatii jo vähän enemmän askartelua ja saattaa aiheuttaa joillekin syöjille ruokahalun menettämisen.
Kaiverretut kurpitsat ovat halloweenin klassikkokoristeita, joiden virneeseen vääntyneet suut loistavat tunnelmallisesti pimeässä syysillassa. Onko sinun kurpitsasi ilmeeltään iloinen, vai karmivan pelottava?

Ennen oli toisin

Omassa nuoruudessani Halloween ei ollut kovinkaan tuttu. Mutta silloin ei ollut internettiä eikä monia televisiokanavia, jotka olisivat meille lapsille opettaneet, mitä Halloween on. Onko Halloween sitten kuinka tarpeellinen vai tarpeeton juhla on kaikkien itsensä päätetttävissä mutta tässä vaiheessa kun kesä on loppunut ja talven pimeät ovat tulossa – kaikki iloiset juhlat ovat tervetulleita, niin lapsille kuin aukuisillekin, vai kuinka?

KO