Tarkemmin Hiiden Opiston kurssitarjontaan voi tutustua opinto-oppaan avulla.

 

Hiide Opiston kurssisuunnittelu käynnistyy jo tammi-helmikuussa, kun opiskelijoilta ja opettajilta aletaan pyytää kurssitoiveita ja edelliskauden palautteet puretaan. Ideariihi luo raamit tulevalle lukuvuodelle tuntimäärineen ja painopisteineen ja sitten päästäänkin jo kehittelemään ideoita opettajien kanssa. Koko kevään ajan päätoimiset ja Hiiden Opiston lähes 200 tuntiopettajaa käyvät kuhisten läpi kurssisuunnittelua, jotta mahdollisimman moni toive toteutuisi, tilaratkaisut onnistuisivat ja jokaiselle kurssille löytyisi aika, paikka ja opettaja. Sitten koko ideointi syötetään talteen huhti-toukokuussa ja juhannukseen mennessä se taitetaan kansien väliin – siitä syntyy Hiiden Opiston lukuvuoden tarjonta.

Tulevan lukuvuoden raamit ovat jokseenkin samat kuin viime vuoden, mutta olosuhteet täysin uudet, koska Hiiden Opisto aloittaa opetuksensa uusissa tiloissa Karstuntie 17:ssa, entisessä Labanin rakennuksessa. Paljon tuttuja opetuspisteitä on silti edelleen käytössä – niitä on opistolla tänä lukuvuonna melkein 80 Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella.

Opetustunteja on suunniteltu 22 099, joista Vihtiin 7 744 ja Siuntioon 713 tuntia. Kursseja on tarjolla 681 kappaletta. Henkilöstössäkin tapahtuu uutta: vs. apulaisrehtorina jatkaa Eija Terävä, ja toimistohenkilöstöön tulee uutta verta, kun asiakkaita palvelemassa ovat Sari Pohjanväre sekä Riikka Kunttu. Kieltenopettajan äitiysloman sijaisena aloittaa FM Siru Nevalainen, ja edellisvuodelta tuttu Jonna Käsmä jatkaa maahanmuuttajaopetuksen parissa koordinaattorina. Vihdissä aloittaa syyskuusta uusi iltavahtimestari Kuoppanummen koulukeskuksella.

Opinto-opas on jo jaettu koteihin. Se ilmestyy jokaiseen talouteen Lohjan ja Vihdin alueella (myös mainoskieltotalouksiin, jakelupalautetta kannattaa lähettää Länsi-uudenmaan Mainosjakelulle. Uutta ohjelmaa voi lukea opiston verkkosivuilta.

 

Ilmoittautuminen kursseille

Ilmoittautuminen kursseille käynnistyy porrastetusti netissä ti 7.8. klo 11 seuraavasti: ti 7.8. klo 11- taiteen, näyttämötaiteiden, tanssin ja liikunnan kursseille, ke 8.8. klo 11- kielten ja musiikin kursseille ja to 9.8. klo 11- kädentaitojen, yhteiskunnallisten aineiden ja atk:n kursseille. 14.11. klo 9 alkaa ilmoittautuminen kaikille kevätkaudella 2018 alkaville kursseille. Koko lukuvuoden kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi.

Ilmoittautujan kannattaa ottaa talteen ilmoittautumisnumeronsa, jonka saa netti-ilmoittautumisen yhteydessä. Sillä voi myöhemmin peruuttaa kurssin netissä tai tarkistaa ilmoittautumisia. Kannattaa myös täyttää huolellisesti kännykkänumero ja sähköpostiosoite, niin kurssimuutoksista tiedottaminen on helpompaa.

Opiskelijat ja työttömät saavat alennusta -50 %. Aktiiviopiskelijan edulla 160 € saa opiskella rajattomasti normaalihintaisilla kursseilla niin paljon kuin paikkoja riittää. Ilmoittautumisasioissa voi olla myös yhteydessä (019) 369 1498.

 

Poimintoja kurssitarjonnasta

Lohjan Muisti -yhteistyö (Hiiden Opisto, Lohjan kirjastotoimi, Lohjan yleinen kulttuuri, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto) jatkuu syksyllä 2018 otsikkona: Vuoden 1918 tapahtumat. Luennot ovat: to 20.9. sodasta rauhaan, Suomi 20- ja 30-luvuilla (historioitsija Torsti Salonen) ja to 25.10. kansalaissota-aihetta lähestytään romaanien Veriruusut ja lahtarit näkökulmista (kirjailija Anneli Kanto).

Sävelten syksy – suosittu Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston apulaisrehtori Janne Haapasen klassisen musiikin luentosarja nostaa 2018-2019 esiin suuret tunteet ja suuret säveltäjät: la 29.9. musiikin historian titaanit – Mozart ja Beethoven, la 13.10. Richard Wagner, nero ja narsisti, la 27.10. Pjotr Tshaikovski – tunteen jättiläinen ja la 10.11. Dmitri Shostakovitsh, sinfoninen selviytymistaistelu. Vastaava kokonaisuus järjestetään myös Vihdissä.

Luvassa on jälleen myös avoimen yliopiston perusopintoja mm. kasvatustieteestä, erityispedagogiikasta, draamakasvatuksesta ja psykologiasta.

Keväällä on luvassa mm. lasten hoitajan peruskurssi MLL yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Vihdin paikallisosaston kanssa. Kurssi on suunnattu yli 15-vuotiaille henkilöille, joilla on jatkossa mahdollisuus toimia MLL:n rekrytoimana lastenhoitajana perheiden vapaa-ajalla Hiiden Opiston alueen kunnissa.

 

Monipuolista liikuntaa

Liikunnan tarjontaan on saatu uusia toimitiloja, joten tarjonta pysyy hyvänä ja laajana. Joogan eri tyylilajit ovat kasvussa, perinteisen hathajoogan lisäksi luvassa on flow-joogaa, kundaliinijoogaa ja astangajoogaa. Taiji-kursseja on tulossa lisää, sitä tehdään myös ulkona Aurlahden rannassa.Tuttuun tyyliin jatkaa perusliikunta: kuntopiiri, kahvakuula, kehonhuolto ja kuntojumpat.

Tanssissa on tarjolla burleskia, balettia, rivitanssia, kansantanssia, itämaistatanssia, nykytanssia, lavista, senioritanssia ja mustalaistanssia. Keho- ja mielitunneissa joogaa, pilatesta, äijäjoogaa, mindfulnessia ja hyvinvointiviikonloppuja. Perheliikunnassa on ryhmiä vauvoille ja vanhemmille. Lyhytkursseissa on luvassa itsepuolustusta naisille, asahia ja kansantanssin intensiivikursseja.

 

Kuvataidetta ja luovaa kirjoittamista

Kuvataiteen tarjonnassa jatkavat mm. aina vahvasti vetävät taidemaalauksen avoimet ateljeet sekä kokeellinen sekatekniikkamaalaus. Yksittäisistä tekniikoista mainittakoon vielä lisääntyvä akvarellimaalauksen opetus, joka vastaa kasvavaan kysyntään. Tänä lukuvuonna opiston ohjelmaan palannut ikonimaalaus jatkaa myös koko ajan kasvavin opiskelijamäärin. Jos tila-asiat ratkeavat parhain päin, on tarkoitus tuoda mm. myös piirustuskursseja mukaan ohjelmaan.

Luovan kirjoittamisen kursseja tulee lisää kurssitoiveiden perusteella.

 

Taitoaineita

Taitoaineiden ainealueita ovat käsityö, kotitalous, luonto ja puutarha, kauneudenhoito ja ensiapu.

Taitoaineet tarjoavat iloa ja hyötyä arjen hallintaan ja ovat myös merkityksellisiä yhteisöllisenä kohtaamisena. Käsillä tekeminen antaa vastapainoa kiireiselle työpäivälle ja sisältöä ikäihmisten ja yksin olevien elämään. Perhekursseilla lapsetkin otetaan mukaan oppimaan uusia taitoja. Kestävä kehitys ja materiaalien säästävä käyttö ovat keskeisiä periaatteita taitoaineiden kursseilla.

Koko lukuvuoden kestävillä kursseilla opiskellaan pitkäjänteisesti ja paneudutaan tekniikoihin perusteellisesti. Kudonta-, ompelu-, puutyö-, entisöinti-, keramiikka- ja hopeakorukurssit jatkavat suosiotaan vuodesta toiseen.

Kotitalouskursseilla tutustutaan mm. Itämeren ruokavalioon, hortaherkkuihin, sadonkorjuupöytään. Nummelassa on uutuutena Juhlapukukurssi, jossa on mahdollisuus ommella hää-, vanhojentanssi- tai iltapuku. Tarjolla on myös mm. tinalankakirjontaa, kynttilän valamista ja nahkatyökurssi. Retkillä taas tutustutaan sieniin ja villivihanneksiin.