Sammatissa sijannut Syysviiru muutti Siuntioon ja muutti nimeltä Hoivakoti Sigridiksi. Uusissa tiloissa on oltu nyt viikko.

–Muutama taulu etsii vielä paikkaansa, mutta yllättävän hyvin on alku lähtenyt menemään. Asukkaat alkavat jo löytää omat huoneensa muistisairauksistaan huolimatta, mutta hoitajilla on välillä tavarat hukassa, naurahtaa yksikönpäällikkö Kirsi Rusila.

Hoivakoti muutti Sammatista Siuntioon uusien tilojen vuoksi.

–Esperi rakennutti talon ja se valmistui viime kesänä. Muutimme 6.11. Haluamme tarjota asukkaille modernit tilat, Rusila kertoo.

Uudet tilat ovat saaneet kiitosta niin omaisilta, asukkailta kuin henkilökunnaltakin.

–Taloa on ollut suunnittelemassa muistiasiantuntijoita. Se näkyy esimerkiksi tilojen sijoittelussa ja värimaailmassa. Täällä on helppo toimia, Rusila iloitsee.

Tyytyväisiä ollaan myös sijaintiin. Hoivakoti Sigrid sijaitsee aivan Siuntion keskustan tuntumassa.

–Tämä on rauhallista aluetta ja ulkoilemaan pääsee maalaismaisemiin. Luonto on lähellä, mutta myös oma piha mahdollistaa ulkoilun, Rusila sanoo.

Sigridin asukkaat ovatkin innokkaita ulkoilijoita.

–Kun kysytään, mistä asukkaat pitävät eniten, moni mainitsee ulkoilun.

Muutto ei vaikeuttanut omaisten matkaa läheistensä luo, sillä monen asukkaan omaiset tulevat esimerkiksi Lohjan keskustan alueelta tai pääkaupunkiseudulta. Monella matka lyhenikin muuton myötä.

Hoivakoti Sigridiin mahtuu 34 asukasta. Neljä paikkaa on kevyempää hoivaa tarvitseville ja 30 tehostettuun palveluasumiseen tarkoitettua. Tällä hetkellä asukkaita on parikymmentä, joten vapaata on vielä hyvin. Lisäksi tarjotaan lyhytaikaista hoivaa esimerkiksi omaishoitajan vapaan ajaksi.

–Suurin osa asukkaistamme on muistisairaita. Osalla sairaus on edennyt jo hyvin pitkälle, toisilla taas on vielä hyvin jäljellä omaa toimintakykyä. Lisäksi asukkailla on fyysisiä syitä, joiden takia he eivät enää pärjää kotona, Rusila kertoo.

Hoivakoti Sigridissä luetaan ahkerasti lehtiä ja keskustellaan niistä heränneistä ajatuksista. Nykymaailman menoa myös verrataan menneeseen, mikä nostaa muistoja mieleen.

 

Sigridissä luetaan päivän lehdet ja katsellaan elokuvia

Sigridissä asukkaat pääsevät mukaan arjen puuhiin, kuten pöydän kattamiseen. Rusila sanoo, että osallistuminen arjen askareisiin tuo mielekkyyttä ikäihmisten päiviin, mutta ketään ei pakoteta osallistumaan. Kunnosta riippumatta asukkaat pyritään apuvälineiden avulla saamaan ylös sängystä ja ulos asti, jos he vain haluavat.

–Pihalla istutuslaatikot ovat sellaisella korkeudella, että sormensa saa multaan ja pääsee hoitamaan kasveja, vaikka istuisi pyörätuolissa, Rusilla sanoo.

Viileät säätkään eivät estä ulkoilua, sillä Rusila kertoo tilanneensa juuri pyörätuoleihin suunniteltuja pusseja, joissa asukkaat pysyvät lämpiminä ulkoilun ajan, vaikka oma verenkierto olisi jo heikentynyt.

Saunaankin pääsevät myös huonokuntoisimmat, koska sinne voidaan viedä niin suihkutuolilla kuin suihkulavallakin. Yleensä sauna lämpiää perjantaisin, mutta tarvittaessa useamminkin, jos innokkaita saunojia löytyy. Rusila painottaa, että toiminnassa ja aktiviteeteissa pyritään toteuttamaan asukkaiden toiveita.

–Kysymme, mikä asukkaita kiinnostaa. Luemme esimerkiksi kirjoja ääneen, pelaamme bingoa ja pidämme säännöllisesti musiikkihetkiä. Luemme yhdessä päivän lehdet ja keskustelemme sieltä nousseista aiheista sekä muistelemme ja vertailemme, millaista ennen oli. Muistisairaille mennyt on kirkkaammin mielessä kuin nykyisyys, joten sieltä voi nostaa keskustelunaiheita. Meillä pidetään myös kovasti kotimaisten elokuvien katselusta, Rusila kertoo.

Arjen ilot koostuvat pienistä asioista.

–Yhdessä oleminen ja läheisten vierailut ovat tärkeimpiä. Kun asukkailta kysytään, mikä on ollut mukavaa, saatetaan sanoa esimerkiksi jonkun tv-ohjelman katselu hoitajan kanssa, Rusila kertoo.

Ruokailuista on pyritty tekemään tasavertaisia tilanteita, joten hoitajat ruokailevat yhdessä asukkaiden kanssa. Ruoka tulee Sodexolta Inkoosta kolme kertaa viikossa. Sigridissä se lämmitetään ja tehdään lisukkeita, kuten voileipiä.

–Asiantuntijat ovat siellä miettineet, millainen ruoka on hyväksi ikäihmisille. Asukkaat ovat pitäneet ruoista. Kotikalja maistuu hyvin, he tekevät sen itse Sodexolla.

Rusila kertoo, että ruokapalveluun päädyttiin, jotta hoitajien aika jää asukkaille. Hän sanoo, että hoitajien määrää säädellään asukasmäärän sekä asukkaiden tarpeiden mukaan.

Arki alkaa asettua Sigridissä vähitellen kohdilleen, mutta kehittämistyö ei lopu.

–Ideoimme henkilökunnan kanssa laadukkaaseen arkeen vaikuttavia asioita. He tuovat rohkeasti esille omia ajatuksiaan mm. asioiden sujuvuudesta. He ovatkin oman työnsä parhaita asiantuntijoita, Rusila toteaa.

SMS