Torstaina vietetään Suomen 101.itsenäisyyspäivää ja monissa kodeissa vietetään iltaa television äärellä katsoen itsenäisyyspäivän vastaanottoa kommentoiden ihmisten hiuksia ja vaatteita.

Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle?

Minulle itsenäisyys merkitsee koko Suomea ja sitä, että vaikka olen ikäni aikana matkustanut kohtuullisesti ja välillä asunut muualla, aina ole palannut Suomeen. Sukujuureni ovat pitkälti Keski-Suomesta ja toisaalta Venäjän Karjalasta ja vaikka en mikään militaristi ole, niin olen tyytyväinen, että me emme joutuneet 1945 toisen valtion vallan alle.
Meillä suomalaisilla on kulttuuriperintönä menneisyys, jota hallitsevat muiden valtioiden hallitsijat ja vasta viimeiset 101 vuotta olemme päässeet opettelemaan suomalaisuutta.
Suomenkieltä puhutaan maailmalla vähän, meidän koko maamme väestö mahtuisi yhteen miljoonakaupunkiin ja Nokia on kotoisin Suomesta – jokaiselle meistä tulee varmaan joitain asioita mieleen Suomesta. Sauna, joulupukki(!), karjalanpiirakka, suomalainen sisu. Monet suomalaisuuteen liitetyt asiat ovat meille opetettuja koulussa, mutta kuinka kansallismielisiä oikeasti olemme?
Jos suomalaisia vertaa etelä-eurooppalaisiin olemme hiljaisia ja omalla tavallamme hieman syrjään vetäytyviä, koska meillä on siihen tilaa, eikä meillä ole perimässä opetettuna esille tulemista ja ylpeyttä, siksi jopa maatamme nykyään pystyssä pitäviä ihmisiä sanotaan yrittäjiksi, ei onnistujiksi(!).

Hyvää itsenäisyyspäivää

Olen ylpeä saadessani olla suomalainen, nähdessäni Suomen lipun salossa tai kuunnellessani Maamme-laulua.
Olen monesti miettinyt, millainen maamme olisi, jos suomalaiset olisivat taipuneet itänaapurin otteessa 1940-luvulla. Katsellessani dokumentteja rajan takaa en voi kuin tuntea suurta kiitollisuudenvelkaa niitä yli 300 000 suomalaista sotilasta kohtaan, jotka kohtasivat moninkertaisen vihollismäärän Suomen rajoilla. Heistä yli 25 000 miestä kuoli, jotta meillä olisi itsenäinen, demokraattinen Suomi.

Ensi vuonna meillä on jälleen edessä eduskuntavaalit ja toivottavasti myös nuoret ihmiset alkavat Suomessa miettiä, miksi vaaleja oikeasti on ja miksi niissä pitäisi äänestää. 101 vuotta sitten pääsimme irti toisen valtion varjosta itsenäiseksi valtioksi ja siitä lähtien Suomea on vetänyt oma hallitus ja sitä 12 eri presidenttiä. Demokratia oli yksi syy, miksi Suomi joutui sotaan- meidän nykyihmisten pitää vaalia demokratiaa ja toimia sen mukaisesti. Liian helposti jäädään huutelemaan kaduille ja sosiaaliseen mediaan, mutta ei oikeasti oteta kantaa demokratian ehdoilla. Miettikää, millainen maa meillä olisikaan ja mitä olisi 1900-luvun aikana tapahtunut, jos Hessenin prinssi Fredrik Kaarlesta olisi tullut Suomen kuningas 1918.

KO