Iho kaipaa hoitoa talven rasituksia vastaan

Pakkanen ja kuiva sisäilma rasittavat ihoa talvella. Pian myös UV-säteilyn määrä alkaa kasvaa.

Kosmetologi Outi Nikkilä sanoo, että kaikki ihotyypit kaipaavat hoitoa. Iho on kiitollinen hoidettava, sillä sen hyvinvointi paranee jo yhdestä hoitokerrasta.

 

Kosmetologi Outi Nikkilä sanoo, että talvella ihoa rasittaa eniten kuiva huoneilma.

-Kun asuntoja lämmitetään, haihtuu kosteutta. Se vaikuttaa koko kehoon kynsinauhoista lähtien. Niistä ilman kuivuuden usein ensimmäisenä huomaakin.

Ihon pinta kaipaa siis kosteutusta. Pelkkä kosteusvoide ei välttämättä riitä, vaan lisäksi voidaan tarvita esimerkiksi seerumihoitoa. Nikkilä painottaa ihonhoitotuotteiden laadukkuutta. Tuotteisiin kannattaa kiinnittää muutenkin huomiota, sillä esimerkiksi ihon värisävyä tasoittava voide ei riitä ihon kosteutukseen.

-Tuotteet kannattaa hankkia kosmetologilta, ja toivotun tuloksen saavuttamiseksi ihonhoidon tulee olla säännöllistä, Nikkilä sanoo.

Kotihoidon lisäksi tulisi käydä välillä kosmetologilla, sillä kotona itse tehtävä ihonhoito ei vastaa kosmetologin tekemiä hoitoja. Hoitoja löytyy useita erilaisia.

-Kosmetologin kautta saa myös näytteitä, joiden avulla tuotteisiin voi tutustua. Ammattilaiselta saa omalle iholle sopivat tuotteet. Kosmetologiin voi myös luoda luottamuksellisen suhteen ja saada ohjausta ja kannustusta, Nikkilä avaa.

Hän muistuttaa, että ihonhoito ei tule kalliiksikaan, kun saa kerralla omalle iholle sopivat tuotteet, eikä tule ostaneeksi useita tuotteita, joista ei olekaan hyötyä. Kosmetologin antamien ohjeiden myötä tietää myös, milloin, miten ja miksi mitäkin tuotetta käytetään.

Nikkilä sanoo, että ammattilainen voi myös nähdä ihossa muutoksia ja ohjata käymään lääkärissä, jos se on tarpeen.

-Kosmetologi voi ohjata lääkärille, mutta siihen hänen valtuutensa loppuvat, Nikkilä täsmentää lääketieteellistä vastuuta.

 

Ihon perushoidon ohjeet olivat samat jo isoäidin aikaan

Nikkilä sanoo, että päivittäinen perushoito aamuin illoin on tärkeää iholle.

-Voide pitää levittää aina puhtaalle iholle, mutta kosteussuihketta voi lisätä myös päivän aikana. Kun iho on puhdas, se on avoinna voiteen imeytymiselle. Vesi kuivattaa, joten puhdistukseen kannattaa käyttää esimerkiksi kasvovettä.

Nikkilä muistuttaa, että ihonhoidon perusasiat eivät ole muuttuneet miksikään sitten isoäidin ajan.

-Isoäidin neuvot ovat aina arvokkaita, vaikka tuotteita onkin tullut paljon lisää. Puhtaus on kaiken a ja o. Käytä päivittäin hyvää kosteusvoidetta. Muista UV-suoja. Puhdista iho huolellisesti ja poista meikit illalla, sillä päivän aikana ihoon tarttuu kaikenlaista ilmasta. Muista täyteläisempi voide yöksi, Nikkilä luettelee.

Ikääntymisen merkkejä voi ehkäistä mm. käyttämällä silmänympärysvoidetta aamuin illoin. Kosteuttavalla kasvonaamiolla taas ihosta saa joustavamman. Kasvonaamion voi tehdä vaikka joka toinen päivä. Ihon kosteutusta voi parantaa myös sisäisesti eli juomalla riittävästi vettä.

Etenkin talvella ihoa suojaava hoitovoide tulee levittää hyvissä ajoin ennen ulos lähtemistä, ettei se muodosta ihon pinnalle kalvoa tai kohmetu pakkasella. Lisäsuojaa pakkasilla saa myös irtopuuterista, jota voi laittaa vasta ulos lähtiessä.

-Puuteri ei kuivata ihoa, kunhan sitä hoitaa muuten hyvin, Nikkilä toteaa.

 

Muista ihosi

Nikkilä toteaa, että kaikenlaiset ihotyypit tarvitsevat hoitoa.

-Ihonhoidon pitäisi olla yhtä luonnollista kuin ravinnosta huolehtimisen, mutta yleensä sitä ei muisteta niin kauan, kun mitään erityistä ei ole. Sitten havahdutaan, kun iho oireilee, Nikkilä kertoo.

-Jos ihoa ei hoida, se parkkiintuu ja paksuuntuu. Ihon värikin voi olla harmaampi ja iho ikääntyy ennenaikaisesti, hän jatkaa.

Ammattilainen näkee ihosta, onko sitä hoidettu. Nikkilä muistuttaa kuitenkin, ettei kukaan ole esimerkiksi liian nuori tai vanha käymään kosmetologilla.

Iho on kiitollinen kohde hoidettavaksi, sillä sen hyvinvointi paranee jo yhdestäkin hoidosta ja sen uusiutumisprosessi käynnistyy kosmetologin tekemillä hoidoilla tehokkaammin kuin kotona itse tehdyillä. Sillä ei ole merkitystä, minkä ikäisenä ihminen tulee ensimmäisen kerran kasvohoitoon. Nuorin asiakkaani on ollut kahdeksanvuotias ja vastaavasti vanhin asiakaani, joka tuli elämänsä ensimmäistä kertaa kasvohoitoon, täytti sinä päivänä sata vuotta, Nikkilä kertoo.

Kyse ei myöskään ole vain ulkonäöllisestä asiasta.

-Iho on ihmisen suurin suojaava elin, jolla on myös useita merkittäviä aineenvaihdunnallisia vaikutuksia terveydelle. Terve iho suojaa myös jossain määrin UV-säteilyltä, Nikkilä sanoo.

UV-säteilyyn pitäisikin jo pian kiinnittää huomiota, vaikka talven pimeyden ja kylmyyden keskellä se ei ensimmäisenä tulekaan mieleen.

-UV-säteily alkaa lisääntyä jo tammikuun puolivälissä. Ihon ylipigmentoitumista voi välttää korkeilla suojakertoimilla, Nikkilä sanoo.

Kosmetologinen palvelu Outi Nikkilä palvelee Ojamolla. Nikkilä on julkaissut myös e-kirjan Ihosi parhaaksi.