Evitskogissa sijaitsee joulumaailma, jonne kannattaa poiketa niin lahjaostoksille kuin glögikupposellekin.

Harriet Rantschukoff-Frimodigin ja Hannu Frimodigin koti muuttuu joulun alla satumaailmaksi, jossa vastaan tulee niin tonttuja kuin metsän eläimiäkin.

Koko yläkerta on Tonttutupaa. Laitamme siksi aikaa omat tavaramme sivuun, Rantschukoff-Frimodig sanoo.

Idea Tonttutuvasta sai alkunsa jo kauan sitten.

Se alkoi siitä, kun annoin ystävilleni joulukukan sijaan tontun. He pitivät siitä ja sanoivat, että miksen antanut tonttua, jos veinkin toisella kerralla kukan, Rantschukoff-Frimodig kertoo.

Ensin Tonttutupa toimi parissakin vanhassa mummonmökissä, mutta viimeiset viitisen vuotta se on ollut pariskunnan kotona.

–Aloitin sauna- ja kotitontuilla. Entisen kotini lähellä oli keramiikkapaja, jossa ensimmäinen tonttu syntyi savikimpaleesta. Pikkuhiljaa on tullut muita juttuja mukaan ja yleisön pyynnöstä myös punaisia tonttuja, Rantschukoff-Frimodig kertoo.

Tonttutuvasta löytyy monenmoista keramiikkaesinettä, kuten hirviä, kettuja, enkeleitä, seimiä, veneitä, koruja, lautasia, tuikkutaloja, magneetteja ja totta kai monenkirjava joukko erilaisia tonttuja, joilla on jokaisella oma ilmeensä. Lisäksi valikoimassa on mm. tauluja ja lämpö- ja saunamittareita.

Ihmiset alkavat hymyillä, kun he katsovat tonttuja, kertoo Frimodig.

Hän sanoo, että juuri perinteiset tontut ovat suosituimpia tuotteita, jotka tuvasta lähtevät ihmisten matkaan.

Keramiikkaesineet sopivat ominaisuuksiltaan niin sisälle, pihalle kuin saunaankin.

Tonttutuvasta löytyy monenlaisia tonttuaiheisia esineitä.

 

Tervetuloa joulumaahan

Ihmiset ovat löytäneet hyvin Tonttutupaan ja monesta on tullut vakioasiakas, joka palaa ostoksille, rupattelemaan ja nauttimaan glögikupposen joka vuosi.

–Sana on kiirinyt kivasti, ja väkeä on käynyt kauempaakin, kuten Vantaalta, Tammisaaresta ja Loviisasta. Olemme käyneet markkinoilla ja ihmiset ovat tutustuneet meihin siellä. Vakioasiakkaat kysyvät aina, milloin avaat ja mitä uutta tänä vuonna on, pariskunta kertoo.

Viime vuoden hitti olivat tonttuovet. Niitä on tarjolla nytkin, mutta uutta ovat tällä kertaa valotaulut.

–Ihmiset tekevät valotauluja usein kankaasta, mutta minä olen maalannut taulun ja laittanut valot taakse, Rantschukoff-Frimodig sanoo.

Lisäksi tonttujen lakkeihin on tullut uusi väri; turkoosi.

–Ihmiset tykkäävät kerätä eri värisiä tonttuja.

Innokkaimmat tulevat Tonttutupaan heti, kun se aukeaa, jotta he ehtivät ostaa sellaiset itseään miellyttävät tuotteet, joita on vain muutamia tai yksittäiskappale.

Tonttutuvassa joulutunnelmaan pääsee hyvin sisään. Tähdet loistavat ikkunoissa, tonttuja kurkkii lähes joka tasolta ja kourassa höyryää glögimuki. Tonttutuvan isänsä ja emäntä kertovat, että jotkut ovat kummastelleet tuvan perustamista omaan kotiin, mutta heistä se tuntuu luonnolliselta.

–Sosiaalinen puoli on tässä tärkeä. On mukava, kun ihmiset tulevat käymään ja juttelemaan. Tänne voi tulla vain katselemaan, glögille ja joulutunnelmaa hakemaan, Frimodig tiivistää.

Tonttutupa on avoinna 3.12. – 19.12. su-ke kello 17.00 – 20.00. Lisätietoa Tonttutuvasta löytyy netistä sekä Facebookista nimellä HRF Design.

Tämän vuoden uutuus ovat valotaulut.

 

Yhteinen harrastus

Rantschukoff-Frimodig on harrastanut taidetta koko ikänsä. Keramiikassa hän pitää etenkin käsillä tekemisestä ja siitä, että tuloksen näkee heti savea muotoillessaan. Keramiikkatöiden lisäksi hän mm. maalaa. Hän tykkää yhdistellä vanhaa ja uutta. Se näkyy mm. koristeissa, joissa on hyödynnetty vanhoja kattilankansia ja tauluissa, joiden kehykset ovat syntyneet vanhoista ikkunanpokista tai heinäseipäistä. Vanhasta henkarista taas voi tehdä vaikka naulakon ja löylykiulu voi muuttua seimeksi. Rantschukoff-Frimodig on aina tehnyt keramiikkaa harrastuspohjalta.

Tekeminen on mieluisaa, kun voi itse päättää milloin tekee ja kuinka paljon. Hieman lapsenmielinen olen ollut aina. Työkseni olen ollut ala-asteen opettaja.

nen miehensä auttaa etenkin puutöissä. Kädentaitoa häneltä löytyykin aina talonrakentamiseen saakka.

–Tämä on kiva yhteinen harrastus, Frimodig sanoo.

Talon alakerrasta löytyvät polttouuni ja verstas, jossa pariskunta ahertaa yhdessä tonttujen kimpussa. Ne sijaitsevat autotallissa.

Auto siellä ei ole ollut enää aikoihin, Frimodig naurahtaa.

Rantschukoff-Frimodig tekee myös tilaustöitä. He vinkkaavat, että hyvä syntymäpäivälahja idea on esimerkiksi teettää valokuvasta kolmiulotteinen taulu niin, että Rantschukoff-Frimodig maalaa siihen esimerkiksi perheen kodin tai muun tutun maiseman ja muotoilee henkilöt.

–Esimerkiksi golfin ystävälle voi tehdä golffaritaulun, Rantschukoff-Frimodig sanoo.

Yksi huone on Tonttutupana ympäri vuoden, sillä Rantschukoff-Frimodig tekee paljon muutakin kuin vain jouluisia tonttuja. Kesäisin myynnissä on esimerkiksi kala- ja veneaiheisia teoksia.

SMS

Tonttutuvan käsityönä tehdyt tontut ovat kaikki yksilöitä ja jokaisella on oma ilmeensä.