Karkalin luonnonpuistossa järjestetään kesän ajan keskiviikkoisin opastettu kierros. Lauantaina 25.8. on luvassa myös koko päivän luontotapahtuma. Karkalin harvinainen luontohelmi on taatusti näkemisen arvoinen. Jotta se myös säilyy sellaisena, kävijän on arvostettava ympäristöä.

Karkalissa riittää nähtävää joka vuoden aikana. Alkukesän kuvassa lehtikatto ei vielä aivan kiedo kulkijaa helmaansa.

 

Rehevästä lehtokasvillisuudestaan tunnettu Karkalin luonnonpuisto kietoo kävijän vihreään hiljaisuuteen, jota halkovat paikoin vain tuulen humina ja laineiden liplatus. Se onkin mitä mainioin ympäristö stressin karkotukseen ja voimavarojen keräämiseen. Alueella on myös mielenkiintoinen historia, johon voi tutustua opastuksen kautta. Opastuksia järjestetään 8.8. asti joka keskiviikko kello 18.00 (kokoontuminen puiston parkkipaikalla, maksu käteisellä). Oppaina toimivat Riitta Laine Lohjan Viherpiipertäjät Oy:stä sekä Karkalissa sijaitsevan Suurniemen tilan emäntä Hanna Savelainen.

-Kyseessä on kahden kilometrin lenkki. Moni voi ajatella, että olisi kiva mennä, mutta ei rohkene lähteä itsekseen. Nyt voi lähteä vain rentoutumaan ja kuulla samalla alueen luonnosta ja historiasta, kertoo Laine.

 

Karkalin kohteet yhdessä reissulla

Tarkemmin koko Karkalinniemeen ja sen eri nähtävyyksiin pääsee tutustumaan 25.8. järjestettävässä tapahtumassa. Tuolloin käyntikohteina ovat Karkalin luonnonpuisto, Torholan luola ja Karkalin huvila, joka on yleensä avoinna vain tilauksesta. Huvila ja luonnonpuisto liittyvät tiukasti toisiinsa. Huvilan on rakennuttanut arkkipiispa Gustaf Johansson, joka raivasi Karkaliin pähkinänkeruupolkuja. Karkali kietoutuu muutenkin tiukasti Lohjan alueen paikallishistoriaan, sillä esimerkiksi Elias Lönnrot keräsi sieltä kasvinäytteitä kasviotaan varten. Lohjan kaupungin ympäristöpäällikkö Risto Murto kertoo Torholan luolasta, ja Lohjan lintutieteellinen yhdistys Hakki ry:n edustajan luontokuvauksesta.

-Yhdellä autoreissulla voi nyt nähdä kaiken, tiivistää Savelainen.

-Kyseessä on venetsialaisviikonloppu. Karkalissa kesäkauden päätöstä voi viettää nauttimalla järviluonnosta ja Karkalin kohteista. Tapahtuman liput tulevat myyntiin Johku-nettikauppaan heinäkuun puolessa välissä, sanoo Laine.

Hanna Savelainen (vas) ja Riitta Laine haluavat nostaa Karkalista esille samoja asioita, jotka kiinnostivat matkailijoita jo sata vuotta sitten. Upean luonnon lisäksi Karkalilla on monipuolinen historia.

 

Karkali hurmasi matkailijoita jo yli 100 vuotta sitten

Opastetut kierrokset ja tapahtuma saivat alkunsa Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy:n kautta, kun matkailualan toimijat istuivat alas miettimään, miten Karkalia voisi kehittää.

-Karkali on aivan uskomaton paikka Suomessa. Se on kuitenkin elänyt hiljaiseloa, vaikka mahdollisuuksia olisi paljon, sanoo Laine.

Asiat lähtivät rullaamaan, kun Laine ja Savelainen iskivät viisaat päänsä yhteen.

-Sain idean kierroksista ja tapahtumasta ja Hanna sanoi, että kuulostaa hyvältä, Laine kertoo.

Karkalin alueen erikoisuus on pistetty merkille jo kauan sitten. Karkalista kerrotaan esimerkiksi Lohjan matkaoppaassa, joka on vuodelta 1901. Silloin Lohjalle oli helppo tulla junalla Helsingistä matkailumielessäkin ja oppaassa neuvottiin mm., mistä talosta voi kysyä hevos- tai venekyytiä.

-Koitamme nyt hyödyntää niitä samoja asioita, jotka nähtiin jo tuolloin hienoiksi, sanoo Savelainen.

Karkalin kautta esille halutaan nostaa paikallisia kohteita.

-Esimerkiksi Lohjansaari on tullut tunnetuksi, mutta nyt haluaisimme nostaa esille Karstun ja Karkalin aluetta, sanoo Laine.

-Lohjan kylistä löytyy luonnosta kiinnostuneille vaikka mitä nähtävää. Karstulla on esimerkiksi linnavuori ja hiidenkirnuja, lisää Savelainen.

Ideoita on jo tulevastakin ja ensi vuoden tapahtumaan on jo pyydetty Bird Lifen edustajaa kertomaan lintulaskennoista. Myös Arboretum Magnolia on mahdollisesti jatkossa yhtenä käyntikohteena.

-Jos tapahtuma menee kivasti, mietitään, toteutetaanko se uudelleen keväällä esimerkiksi valkovuokkojen aikaan. Vuokot kiinnostavat ihmisiä, kertoo Savelainen.

-Syksyllä voi olla taas oma teemansa, kuten linnunpönttötalkoot, suunnittelee puolestaan Laine.

Karkali on nykyään oikea luontohelmi, mutta toisinkin olisi voinut käydä, sillä sinne suunniteltiin mökkikylää 1960-luvun taitteessa. Hienon luontokohteen säilymisestä kuuluu kiitos biologian ja maantiedon opiskelijoiden yhdistykselle Symbioosille, joka nousi ajatusta vastaan. Karkalista tuli luonnonpuisto vuonna 1964.

 

Luontoon hyvillä mielin ja ympäristöä arvostaen

Ihmisille halutaan myös tarjota jotain uutta, mutta samalla tulee muistaa luonnon hyvinvointi. Karkali on luonnonpuistona harvinainen, kun sinne ylipäätään saa mennä, mutta sielläkin on kuljettava merkittyä reittiä pitkin, eikä mitään saa poimia. Uimaan ja veneellä rantautumiseenkin on osoitettu vain yksi kohta.

-Esimerkiksi Nuuksio on niin läpi tallottu, että se näkyy luonnossa. Metsähallituskin toivoo, että sirkushuvit järjestetään jossain muualla. Mekin menemme Karkalissa luonto edellä. Tavoitteena on, ettei vierailijoiden käynnistä jää jälkiä, eikä etenkään roskia. Jos jotain jaksaa tuoda luontoon mukanaan, sen jaksaa varmasti kantaa myös poiskin, Laine sanoo.

-Tervetuloa tutustumaan kanssamme Karkalinniemeen, jolle arkkipiispa Johanssonkin menetti sydämensä 1800-luvun lopulla, he toivottavat.

Lisätietoja: Riitta Laine 044 977 8855, Hanna Savelainen 050 345 1551.

SMS