Kärkölä – Lohjan pohjoisin kylä

Kuntaliitosten myötä laajentuneen Lohjan pohjoisin kylä on nykyään 2-tien varressa sijaitseva Kärkölä. Syrjäisestä sijainnistaan huolimatta kylän kerrotaan olevan nykyään vireä ja aktiivinen, kuten jo vuosisatojen ajan.

tanssit1.jpg

Kärkölässä järjestetään kahdet latotanssit kesäisin.

 

Kärkölä asutettiin pysyvästi vasta 1700-luvun lopulla, ja tie kylään saatiin vasta vuonna 1870. Kyläkirkko puolestaan valmistui vuonna 1842 ja kansakoulu 1920. Nykyään entinen kansakoulu toimii kylätalona. Sähköt Kärkölään saatiin vasta 1950-luvulla. Kivisen ja karu maan vuoksi seutu on sopinut huonosti maanviljelyyn. Alueen kehitykseen ja elämään vaikuttivat koko 1900-luvun ajan Karkkilan ja Forssan kasvavat teollisuuskylät. Vuodesta 1999 Kärkölässä on kesän kynnyksellä julkaistu oma lehti Kärkölän Käärö.

-Lohjan pohjoisin kolkka on vireä ja innostunut alue edelleen. Toiminnassa tällä seudulla on ollut oleellista se, että ihmiset ovat olleet kautta aikojen hyvin omatoimisia. Kylää on rakennettu ja pidetty aktiivisena omalla väellä, kertoo Kärkölän kyläyhteisö ry:n puheenjohtaja Arja-Leena Puhakka.

Kärkölässä toimivat esimerkiksi vesiensuojeluyhdistys ja metsästysyhdistys. Nykyään Kärkölässä asuu noin 130 vakituista asukasta, minkä lisäksi alueella on noin 700 vapaa-ajanasuntoa.

-Monella vanha kotitila on jäänyt kesäasunnoksi. Tällä alueella on ollut myös isoja sukuja, joiden tiloja on jaettu vuosien saatossa mökkitonteiksi, Puhakka avaa.

Hänen sukunsa mökkeilee Kärkölässä jo 4. polvessa.

-En voi muuta sanoa kuin, että viihdyn Kärkölässä erittäin hyvin. Meillä on metsätontilla 1970-luvulla rakennettu mökki. Siellä on hyvin vaatimattomat olosuhteet, kun sähköä ei ole, mutta aurinkopaneelit ja akut toimivat hyvin, joten tv ja tietokoneetkin toimivat. Meillä on kaasuhella ja -lämmitys.

Kärkölän sijainti on siinä mielessä hyvä, että 2-tietä pitkin kylään pääsee linja-autolla helposti. Vuoroja tulee Helsingistä kerran tunnissa.

-Palveluita kylällä ei ole, mutta en minä välitäkään shoppailla, vaan tulen tänne lepäämään. Mökkimatkakin on juuri sopiva. Se on lyhyt, mutta kuitenkin sen verran pitkä, että tunnen olevani mökillä, kertoo Lohjan toisella puolella asuva Puhakka.

Myös kylän yhteisöllisyydellä on iso merkitys.

-Kun on tuttuja ihmisiä ympärillä, kanssakäyminen on helppoa ja toisilta voi pyytää apua.

DSC_1415.JPG

Kärkölän kirkko on suosittu vihkikirkko. Vuonna 1842 valmistuneessa kirkossa ei ole sähköjä tänä päivänäkään.

 

Kylällä tapahtuu

Kärkössä järjestetään vuosittain useita tapahtumia. Latotanssit pidetään Örnin ladossa kaksi kertaa kesässä.

-Latotansseja on järjestetty vuosikymmeniä. Joskus kesässä oli 4-5 tanssit. Tanssimassa käy pariskuntia, mutta myös esimerkiksi äiti ja poika. Täällä opetetaan nuoriakin tanssimaan. Hyvä orkesteri pitää olla, että lavatanssijat tulevat paikalle. Viime kesänä tanssien yhteydessä esitettiin myös paikallista teatteria.

-Latotanssit ovat kyläläisten kokoontumistilaisuuksia, joilla kesä aloitetaan ja lopetetaan. Mökkiläiset tuovat vieraitaankin tansseihin. Ensin saunotaan ja istutaan iltaa mökillä ja lähdetään siten tansseihin, Puhakka kertoo.

Kärkölän kirkossa pidetään jumalanpalvelus isoina juhlapyhinä. Joulukirkko tosin ei ole kovin pitkä, sillä kirkossa ei ole lämmitystä.

-Kirkko ei ole iso, mutta jumalanpalveluksissa se on täynnä. Ihmisiä tulee Kärkölän lisäksi esimerkiksi Pusulan keskustasta ja Karkkilasta. Idyllinen kirkko on myös suosittu vihkikirkko, jonne tulee hääpareja ympäri Suomea. Hääjuhlat voi järjestää esimerkiksi kylätalossa tien toisella puolella tai ravintola Keppana Kellarissa Tammelan puolella.

Kärkölässä järjestetään myös kesä- ja syystapahtumat. Seuraavaksi vuorossa ovat joulumyyjäiset kylätalolla lauantaina 18.11. kello 10.00-14.00.

 

Osana isoa Lohjaa

Puhakka toteaa, että Kärkölässä harjoitellaan vielä sitä, että ihmiset kokisivat itsensä lohjalaisiksi.

-Ensin yhdistyivät Nummi ja Pusula, eikä sekään ollut yksinkertaista. Sitten liityttiin vielä isoon Lohjaan. Nyt kuulumme kuitenkin kaupunkiin, muut tässä ympärillä ovat kuntia. Aluetoimikunnan kautta ollaan yhteydessä viranomaisiin ja tuodaan asiat lähelle asukasta. Meidän täytyy pitää ääntä isossa Lohjassa. Kaupungissa ei kuitenkaan tarvitse välttämättä käydä, koska yhteydenpito on parantunut ja moni asia hoituu nykyään netissä, Puhakka kertoo.