Kesästä ja töistä 2018

Lehden tämän viikon yhtenä teemana piti olla kesätyöt ja niiden saamisen vaikeus. Nykyaikainen sosiaalinen media on saanut aikaan sen, että tuntuu siltä kuin kesätöiden saamisesta olisi tullut entistä vaikeampaa.
Taitaa olla kuitenkin niin, että aika kultaa muistot. Nimittäin silloin kun itse hain kesätöitä viime vuosituhannella, ei niitä ollut sen enempää tarjolla kuin nytkään. Kaupungeilla ja seurakunnilla oli aina tarjota tietty määrä kesätyöpaikkoja ja erilaiset puutarhat ja kasvimaat ovat aina tarvinneet kesätyöläisiä, koska silloin on heidän kiireisimmät kuukaudet.
Silloin ennen ei vain ollut mahdollisuutta kertoa ajatuksistaan niin suureen ääneen kuin nykyään – sitä vain valitettiin kotona, ettei mitään löydy.
Mitä jos haluaisit kesätöihin johonkin muualle, kuin aiemmin listattuihin paikkoihin? Joku sanoisi tässä vaiheessa, että mene raksoille – no, ei niihin ennenkään aina päässyt ja nykyiset työturvallisuusmääräykset ovat niin tiukkoja, ettei rakennuksille enää edes voi oikein ottaa ketään niin lyhyelle ajalle – tottakai, jos hyvä tuuri käy ja tunnet rakennusliikkeen niin silloin varmaan sinulla saattaa olla paremmat saumat myös saada jotain sellaisia tehtäviä, joita voidaan kesätyöläiselle antaa.
Monet päivittäistavarakaupat tarjoavat myös jonkinverran kesätyöpaikkoja nuorille, mutta kuten kaikissa kesätyöpaikoissa, hakijan tulee olla itse todella aktiivinen ja hakea sitä työpaikkaa ajoissa. Kannattaa myös hakea useampaan paikkaan, jos todella haluaa niitä töitä saada, sillä välttämättä se ensisijainen oma toive ei toteudu. Edellämainittu seurakunta esimerkiksi Lohjalla hakee kesätyöntekijöitä maaliskuun puoleen väliin saakka.

Ensimmäinen työpaikka

Kesätyöt ovat monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Itselläni se oli mainosten jakaminen niin kesällä kuin talvella parin vuoden ajan, ennenkuin pääsin Seurakunnalle pariksi kesäksi ja sen jälkeen autovaraosamyyjäksi ja vielä ennen armeijaa vähäksi aikaa tehtaaseen kolmivuorotöihin – yksikään niistä aloista ei siis toteutunut minulle, mutta sainpahan nuorena kokemuksia.
Itse olen sitä mieltä, että jokainen työpaikka opettaa ja kouluttaa tekijäänsä jollain tavalla. Aina ei välttämättä ole kyse tekniikasta, vaan inhimillisestä kommunikaatiosta, kanssakäymisestä, mikä on todella tärkeä osa mitä tahansa työtä.
Viimeistään kesätöissä nuoren pitäisi oppia kellonajat ja sovituista asioista kiinni pitäminen. Viime aikoina olen saanut surullisen usein kuulla tarinoita koulusta tulevista työharjoittelijoista, jotka eivät viitsi edes saapua työpaikalle tai tulevat miten sattuvat. Ne tarinat taasen osaamisen puutteesta, ovat olleet tuttuja jo kauan aikaa ja kyllä meistä useimmat (myös nuoret) ovat huomanneet, että koulussa opetettu teoria ei välttämättä päde tosielämässä ja töissä.
Töissä viimeistään monella tulee eteen myös pomo- alainen asetelma, eli joku käskee tekemään jotain. Pomo harvemmin pyytää, koska työpaikalla jokaisella työntekijällä on oma tehtävänsä ja mitä paremmin ne tehtävät tehdään, sitä paremmin ja helpommin työt sujuvat.

Kapitalismi ja talous

Elämme talousajattelussa, missä tavaramäärä, voitontavoittelu ovat perusasioita. Se ei tarkoita sitä, että jokainen yrittäjä tekisi kaikkensa maksimoidakseen saavansa eurot, vaan tavoitteena on tehdä yrityksellä tulosta, jotta toiminta voisi jatkua tulevinakin vuosina. Siksi jonkun on johdettava yrityksen toimintaa ja sen jonkun on yleensä myös otettava se riski, että homma ei toimisikaan ja tämän asian soisi jokaisen kesätöihin hakevan ymmärtävän. Harvoissa työpaikoissa saa palkkaa tekemättä mitään.

Toivotamme onnea

Me lehdessä toivotamme onnea ja jaksamista jokaiselle kesätöitä hakevalle. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä löytyy kesätöitä tai sitten keksii itse oman työnsä kesäksi, jolla voi saada ”taskurahaa” opiskeluja jatkaakseen.