Nummelan Luksiassa liiketoiminnan opiskelu viedään käytäntöön kierrätysmyymälän avulla. Myymälän ovet ovat avoinna kaikille.

Lukstroren avajaiset vetivät hyvin ihmisiä paikalle ja ostoksiakin tehtiin. Avajaiset suunnitelleet liiketalouden opiskelijat Sakari Itkonen (vas), Jesse Ijäs ja William Nordgren olivat tyytyväisiä niin onnistuneisiin avajaisiin kuin uudenlaiseen oppimisympäristöönkin.

 

Koulutuskierrätysmyymälä LukStore avasi ovensa Nummelan Luksian tiloissa 6.9. (Ojakkalantie 2, B 5 -ovi). Myymälä toimii opiskelijoille uudenlaisena käytännön oppimisympäristönä sekä kierrätysmyymälänä, johon asiakkaat voivat tuoda tavaraa myytäväksi sekä tehdä löytöjä. Opiskelijat myyvät LukStoressa mm. sinne lahjoitettuja vaatteita, kodintavaroita, kirjoja, urheiluvälineitä ja huonekaluja. Tuotteita voidaan myydä sellaisenaan, korjattuna tai tuunattuna. Nimensä myymälä sai nimikilpailun tuloksena ja sloganiksi valikoitui Älä jätä, kierrätä! Kierrätysmyymälän perustamiseksi on saatu rahoitusta Sitralta.

Koulutuksen kannalta on erittäin hienoa, että myymälä on saatu avattua. Sitran yhteistyö projektissa on osoitus siitä, kuinka tärkeäksi kierrätysajattelu katsotaan. Myymälän avulla kierrätys saadaan mukaan moniin opintoihin, kommentoi Luksian koulutuskuntayhtymän johtaja Jouko Lindholm.

Olemme saaneet Sitralta merkittävää tukea. Se rahoittaa eri koulutusasteilla toteutettavia kiertotalouden hankkeita, kiittää opettaja Jaakko Mäkelä, joka on vienyt hanketta aktiivisesti eteenpäin.

 

Kierrätysmyymälä rakennettiin yhdessä opiskelijoiden kanssa

Idea Luksian omasta oppimisympäristöstä ja kierrätysmyymälästä syntyi keväällä 2017. Mäkelä kertoo, että myymälä suunniteltiin viime lukuvuoden aikana yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Viime keväänä rakennettiin tilat ja otettiin tavaraa vastaan. Nyt alkaneen lukuvuoden aikana on viimeistelty paikkoja ja tehty markkinointia. Verkkokauppa on seuraava askel, sitä aletaan rakentaa nyt.

Myymälän toimintaa ylläpidetään pitkälti opiskelijavoimin.

-Koko liiketalouden oppiminen kytketään tähän myymälään.

Idean isä on kuitenkin Mäkelä, joka tituleeraa itseään koulutuskierrätysmyymäläkeisariksi.

Sain tämän idean, kun mietin, että pitäisi saada mielekkäämpiä opiskelutapoja kuin perinteinen luokassa opiskelu. Keksin, että voisimme perustaa oman myymälän. Esimerkiksi päivittäistavarakauppa olisi ollut liian hektinen valinta, joten päädyin kierrätysmyymälään, Mäkelä avaa.

Hän kertoo, että opiskelijat ovat ottaneet myymäläidean hyvin vastaan.

-Myymälän suunnittelu on tuonut käytännönläheisyyttä opiskeluun, opiskelijoiden on helpompi ymmärtää, miksi jotain asioita tehdään, hän kertoo.

Opettaja Jaakko Mäkelä (vas) ja Luksian koulutuskuntayhtymän johtaja Jouko Lindholm LukStoren avajaisissa. Kierrätysmyymälä avattiin Nummelan Luksian yhteyteen.

 

Kiertotalous tutuksi

Uudessa oppimisympäristössä tapahtuva oppiminen siis korvaa perinteistä luokissa tapahtuvaa liiketoiminnan perustutkinnon teoriaopetusta. Työskentely myymälässä sisällytetään opiskelijoiden tutkinto-opintoihin. Kiertotalouden teemat ovat osa LukStoren, mutta myös koko liiketoiminnan perustutkinnon opetusta.

-Kiertotalouden hengessä koulutamme vastuullisia kaupanalan ammattilaisia. Vastuullisilla kulutusvalinnoilla on iso merkitys, Mäkelä sanoo.

LukStoren toiminnassa tehdään laajaa alojen välistä yhteistyötä Luksian sisällä. Eri alojen opiskelijat ovat olleet alusta saakka mukana kehittämässä LukStorea.

-Esimerkiksi tekstiili- ja puusepänalojen opiskelijat voivat muokata myytäviä tuotteita ja sähköalan opiskelijat taas tarkistaa kodin pienten sähkölaitteiden toimivuuden ja turvallisuuden. Logistiikan opiskelijat auttavat kuljettamaan tavaroita asiakkailta myymälälle, Mäkelä kertoo.

Luksia tekee yhteistyötä myös muiden oppilaitosten kanssa, jotka uudistavat kiertotalouden opetusta Sitran rahoittamana.

 

Valmiuksia työelämään

Opiskelijat vaikuttavat innostuneilta myymälästä. Liiketalouden opiskelijat Jesse Ijäs, William Nordgren ja Sakari Itkonen ovat kolmistaan suunnitelleet myymälän avajaiset. Itkonen on ollut myös muuten mukana myymälän rakentamisessa alusta saakka.

-Olemme suunnitelleet avajaiset alusta loppuun. Se on ollut todella iso työ, toteaa Ijäs.

Avajaisia varten on pitänyt miettiä kaikki tarjoiluista markkinointiin ja ikkunateippauksiin. Yhteistyötä on tehty mm. media-alan kanssa ja ideoitu yhdessä esimerkiksi flaijereita, joita on jaettu tuhansia. Myymälän ja avajaisten parissa uurastaessa on opittu paljon.

-Olemme oppineet markkinoinnista ja siitä, miten se toimii. Asiat eivät ole niin helppoja kuin miltä kuulostaa, jotta homma saadaan toimimaan. Opetuksen kannalta tämä on ollut todella hyvä, sanoo Ijäs.

Nordgren on samaa mieltä.

-Tässä oppii käytännössä, mitä kaikkea kaupassa tehdään, hän tiivistää.

He ovat tyytyväisiä siihen, millainen kierrätysmyymälästä tuli.

-Olemme ylpeitä tästä, sanoo Nordgren.

Uudenlainen oppimisympäristö saa heiltä kiitosta.

-Tämä on erittäin hyvä kaikin puolin. Tässä pystyy oppimaan niin monia asioita ja saa valmiuksia työelämään, kun tietää, miten homma toimii. Samalla saadaan sekä oppimisympäristö opiskelijoille että tavara kiertämään, iloitsee Ijäs.

-Tämä on loistava oppimismahdollisuus, jossa näkee alaa. Olen tykännyt myymäläideasta alusta asti. Aika onnistunut tämä on ja hyvin rakennettu, kun sen nyt valmiina näkee, Itkonen iloitsee.

He toivottavat asiakkaat tervetulleiksi LukStoreen.

-Koitamme tarjota asiakkaille parasta mahdollista palvelua ja tuotevalikoiman, sanoo Itkonen.

 

Ostoksille ja tavaraa lahjoittamaan

Myymälän kautta käytetyt vaatteet ja tavarat löytävät uudet omistajansa. Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat innostuneet myymälästä, sillä lahjoituksia on tullut hyvin ja avajaisissa vallitsi iloinen hyörinä, kun asiakkaat tutustuivat myymälän tarjontaan. Ostoksiakin tehtiin jo. Opiskelijat ja muu Luksian väki toivovat myymälälle menestystä myös jatkossa. Myymälän saamat tuotot käytetään oppimisympäristön kehittämiseen ja myymälätoimintaa vetävän ammatillisen ohjaajan palkkaan.

Lahjoituksia otetaan jatkuvasti vastaan. Myymälän ulkopuolelle on tulossa laatikko, johon vaatteita ja tavaroita voi tuoda myös myymälän aukioloaikojen ulkopuolella. LukStore palvelee tiistaista perjantaihin kello 10.00 – 17.00 ja lauantaisin klo 10.00 – 14.00. Yhteyden kauppaan saa puhelimitse 044 369 0015 tai sähköpostitse lukstore@edu.luksia.fi.

SMS