Liikuntaryhmissä voidaan käyttää monipuolisia välineitä, kuten vaikka ilmapalloa. Vertaisohjaajat Päivi Rantamäki (vas), Oiva Lindqvist ja Irma Kivimäki-Mikkola (oik) haluavat omalta osaltaan tukea ikäihmisten kotona pärjäämistä. Kuvassa on mukana myös vertaisohjaajia kouluttanut ryhmäliikuntavastaava Minna Nuppola (toinen oikealta) Lohjan Liikuntakeskuksesta.

 

Lohjan kaupunki on valittu mukaan Ikäinstituutin valtakunnalliseen Voimaa Vanhuuteen -kärkihankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on tukea lohjalaisten yli 75-vuotiaiden ikäihmisten itsenäistä kotona asumista ja arjessa pärjäämistä. Hankkeen puitteissa järjestetään liikuntaryhmätoimintaa, joka on tarkoitettu vähän liikkuville ikäihmisille, joiden toimintakyky on jo jonkin verran heikentynyt. Liikuntaryhmissä kohotetaan ikäihmisten lihaskuntoa ja tasapainoa, jotta itsenäisestä arjesta selviytyminen onnistuisi heiltä pidempään. Vanhat jalat ja hyvä tasapaino vähentävät mm. kaatumisia. Ryhmät ovat maksuttomia.

-Tämä on valtavan hieno lisä Lohjan liikuntatarjontaan. Tavoitteena on löytää mukaan niitä ikäihmisiä, jotka eivät muuten juuri liiku, sanoo ryhmäliikuntavastaava Minna Nuppola Lohjan Liikuntakeskuksesta.

 

Vertaisohjaajat rohkaisevat ikäihmisiä tulemaan ryhmiin

Talvella hankkeeseen haettiin mukaan vertaisohjaajia, jotka vetävät liikuntaryhmät ikäihmisille. Nyt Lohjan kaupunki ja Lohjan Liikuntakeskus ovat kouluttaneet ensimmäiset ohjaajat, ja 18 vertaista odottaa jo innolla, että he pääsevät vetämään ryhmiä. Vertaisohjaajiksi ovat kouluttautuneet mm. Irma Kivimäki-Mikkola, Päivi Rantamäki ja Oiva Lindqvist. He kaikki haluavat olla osaltaan mukana tukemassa ikäihmisten kuntoa ja kotona asumista.

-Minua motivoi se, että monisairaana koen itse, miten tärkeää liikunta on. Haluan myös poistaa vääriä ennakkokäsityksiä, kuten että kuntosaleilla käy vain bodattua väkeä. Siellä on kaikenlaisia ihmisiä. Sanotaan myös, ettei ikäihmisen lihaskunto voi parantua, mutta kyllä se paranee. En ole kuullut vielä kenenkään sanovan, että voi itku, kun lähdin liikkumaan, Lindqvist sanoo.

-Olen ohjannut ikäihmisiä reilun kymmenen vuotta. Siellä on niitä, jotka ovat aloittaneet 65-vuotiaana, eikä heidän toimintakykynsä ole reilussa kymmenessä vuodessa heikentynyt säännöllisen liikunnan ansiosta, Rantamäki sanoo.

-Liikkuvana ihmisenä haluaisin jakaa sen ilon toisten kanssa. Arki on niin paljon ihanampaa, kun välittää omasta kunnostaan, kertoo puolestaan Kivimäki-Mikkola.

Lindqvist muistuttaa, että liikunnan lisäksi ryhmässä käynti on myös sosiaalinen tapahtuma.

-Ryhmästä saa mielenvirkistystä, huumoria ja mukavaa yhdessä oloa, sanoo myös Rantamäki.

-Se voi olla ikäihmiselle viikon ainoa sosiaalinen hetki, toteaa Nuppola.

Värikkäitä muotoja voidaan käyttää liikuntahetkissä mm. parantamaan muistia, koordinaatiota ja tasapainoa. Värikkäiden muotojen päällä voidaan ryhmässä vaikka ”pelata” peliä, jolloin sanotaan, minkä väriseen ja muotoiseen palaan tulee liikkua. Kuvassa Tuija Auvinen (vas), Irma Kivimäki-Mikkola, Päivi Rantamäki ja Sirpa Miettinen.

 

Kotona pärjäämisestä motivaatiota kuntoiluun

Liikunnan aloitus voi toki jännittää.

-Itsellänikin oli korkea kynnys aloittaa, kertoo Lindqvist.

Vertaisohjaajat kuitenkin rohkaisevat ikäihmisiä tarttumaan tilaisuuteen, vaikka ryhmään tulo tai kuntosalilaitteet jännittäisivätkin.

-Kannattaa tulla tutustumaan ja kokeilemaan. Ryhmässä voi käydä parikin kertaa ja päättää sitten, haluaako jatkaa, Kivimäki-Mikkola sanoo.

-Jokainen saa tehdä oman kuntonsa mukaan, muistuttaa Lindqvist.

-Kotona asuu aina vain huonokuntoisempia ikäihmisiä, joten siellä pitäisi pärjätä. On voitto, jos saamme kourallisenkin uusia ihmisiä liikkumaan, Rantamäki sanoo ja muut nyökyttelevät.

Lindqvist puolestaan arvelee, että ikäihmisten heikko lihaskunto on yksi syy sille, miksi rollaattorin käyttö on lisääntynyt. Oman kunnon kohottaminen onkin vahva motivaattori myös ryhmään tulolle.

-Se motivoi, että pärjää kotona pidempään ja selviää arjestaan. Kun rohkaistuu kokeilemaan, uskon, että ryhmään tulee uudelleenkin, tiivistää Nuppola.

Rantamäki muistuttaa, että liikunta edistää myös muistia.

 

Ensimmäiset ryhmät alkavat toukokuussa

Toiminta alkaa kuntosaliryhmien muodossa, mutta myöhemmin vertaisohjaajat voivat ideoida muutakin ohjelmaa, kuten tuolijumppaa. Erilaisia liikuntahetkiä voidaan pitää esimerkiksi taloyhtiöiden kerhotiloissa.

-Olemme avoinna kaikenlaisille ideoille. Vertaiset saavat valita, mitä he haluaisivat tehdä ja samalla ryhmällä voi olla useampi ohjaaja, jotta vertaiset eivät itse rasitu. Tuemme myös heitä, Nuppola kertoo.

Ryhmissä tehdään monipuolisia voima- ja tasapainoharjoituksia erilaisin liikkein ja välinein. Lisäksi ohjaajat antavat vinkkejä kotona tehtäviä harjoituksia varten. Ensimmäiset vertaisohjaajien vetämät Voimaa ja Virkeyttä -ryhmät alkavat toukokuussa Lohjan keskustan palvelukeskuksen kuntosalilla (Ojamonkatu 34). Toinen ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin kello 16.00-17.00 ja toinen perjantaisin kello 15.00-16.00. Lisää ryhmiä on tarkoitus aloittaa syksyllä Sammatin ja Niilonpirtin (Nummi) kuntosaleilla.

Ryhmätoiminnan lisäksi keväällä aloitetaan myös kuntosalikaveritoiminta. Ikäihminen saa oman kuntosalikaverin, jonka kanssa kuntosalilla käydään yhdessä säännöllisesti. Kuntosalikaveri opastaa harjoittelun alkuun pääsemisessä sekä toimii tukena ja kannustajana. Kaverin voi ottaa mukaan ryhmäänkin, jos yksin tuleminen tuntuu vaikealta.

Keväällä alkaviin ryhmiin tulee ilmoittautua Lohjan Liikuntakeskuksen kautta soittamalla: Minna Nuppola p. 050 443 1413 (puhelinaika ma, ti ja to klo 9.00-10.00). Lisätiedustelut puhelimitse tai sähköpostilla minna.nuppola@lohja.fi.

SMS

Teresa Malava (vas), Tellervo Järvinen, Kalevi Koponen, Pirjo Suominen, Arto Suominen, Sirpa Ahola ja Tuija Latvakangas-Koivisto valmiina ohjaamaan liikuntaryhmiä.