Kanneljärven Opiston ja Soitinmusiikkiliitto Solin musiikkikurssin perinteinen konserttisarja yhdistää ammattilaisten ja klassisen musiikin opiskelijoiden taidot. Musiikkikurssi koostuu kahdesta mestarikurssista ja yhdestä orkesterikurssista, joiden hedelmiä konserteissa kuullaan. Lisäksi esiintyvät musiikinopettajat ja ammattimuusikot. Konserttisarjaa organisoi Tuomas Törmi.

-Olen nyt kymmenen vuotta vetänyt tätä. Sitä ennen olin itse kurssilla opettajana ja oppilaana, Törmi kertoo.

Meta4- jousikvartetti. (Kuva: Tero Ahonen)

 

Huippumuusikoiden konsertteja

Ammattimuusikoiden konsertteja järjestetään konserttisarjan aikana kolme. Meta4-jousikvartetti konsertoi torstaina 7.6. kello 19.00 Lohjan Pyhän Laurin kirkossa. Jousikvartetissa soittavat Antti Tikkanen ja Minna Pensola (viulu), Atte Kilpeläinen (alttoviulu) ja Tomas Djupsjöbacka (sello). Ohjelmassa on F. Schubertin jousikvartetto ”Tyttö ja kuolema” sekä J. Brahmsin jousikvartetto n:o 3 B-duuri (liput).

-Esiintymässä on Suomen arvostetuin jousikvartetti, joka kiertää ympäri maailmaa, kertoo Törmi.

Musiikkikurssin opettajien kamarimusiikkikonsertti pidetään keskiviikkona 13.6. kello 19.00 Sammatin kirkossa yhteistyössä Sammatin alueseurakunnan kanssa (vapaa pääsy/ohjelma).

-Opettajat ovat alan huippuja ja tulevat ympäri Suomea, sanoo Törmi.

Kanneljärven Virtuoosit konsertoi Karjalohjan kirkossa sunnuntaina 17.6. kello 16.00 yhteistyössä Karjalohjan alueseurakunnan kanssa (liput). Tuomas Törmi johtaa opettajista koostuvaan isoa ammattiorkesteria. Solisteina kuullaan Pauliina Kalliota (harppu) ja Pekka Haahtia (laulu).

-Tämä on perinteinen, iso ja näyttävä konserttimme, jossa on mm. englantilaista klassista musiikkia harpulla ja jousilla.

Ohjelmassa ovat mm. E. Elgarin ennen ensimmäistä maailmansotaa sävelletty Sospiri op. 70, Merilinja-sarjan tunnusmelodiastakin tunnettu A. Hatsaturjan Adagio baletista Spartacus sekä Tuomas Törmin Finnish Lakeland.

-Tämä on kolmas suomalaista luontoa kuvaava oma kappaleeni, Törmi kertoo.

Kyseinen konsertti sopii hyvin myös niille, joille klassinen musiikki ei ole kovin tuttua.

-Jos haluaa rautaisannoksen klassista musiikkia, tässä on monipuolinen konsertti, jossa on erityylisiä kappaleita, tuttujakin hittejä ja tunnelmia eri aikakausilta romantiikasta impressionismiin. Konsertti kestää vajaan tunnin.

Karjalohjan konsertin harppusolisti Pauliina Kallio.

 

Mestarikurssien konsertteja

Klassisen musiikin mestarikurssien konsertteja on myös kolme. Unkarilaisen Vilmos Szabadin viulun mestarikurssin opiskelijat konsertoivat Kässän talossa keskiviikkona 6.6. kello 19.00 (vapaa pääsy/ohjelma).

-Vilmosin kansainvälisellä mestarikurssilla on opiskelijoita aina Japanista saakka. Vilmos on tullut joka kesä Lohjalle jo yli 20 vuoden ajan, kertoo Törmi.

Toinen Szabadin mestarikurssin konsertti on lauantaina 9.6. kello 16.00 Musiikkiopiston Mäenpää-salissa pidettävä viulun mestarikurssin päätöskonsertti (vapaa pääsy/ohjelma).

-Siellä esiintyy vajaa kymmenen opiskelijaa mm. Unkarista, Suomesta ja Japanista. He ovat pitkällä opinnoissaan, joten luvassa on korkeatasoisten huippuviulistien konsertti, Törmi kertoo.

Lisäksi ohjelmassa on Meta4:n kamarimusiikin mestarikurssin päätöskonsertti, joka pidetään perjantaina 8.6. kello 19.00 Musiikkiopiston Mäenpää-salissa. Konsertissa esiintyy viulisteja, alttoviulisteja ja sellistejä (vapaa pääsy/ohjelma).

Mestarikurssien konserteissa pianistina soittaa Tuomas Turriago.

 

Nuorten konsertteja

Nuorten musiikinopiskelijoiden konsertteja on yhteensä neljä, joissa esiintyvät pääosin orkesterit. Puhallinorkesterit esiintyvät Lohjan torilla lauantaina 16.6. kello 12.00 (vapaa pääsy). Maanantaina 18.6. kello 19.00 musiikkikurssilaiset esiintyvät Lohjan kirkossa (vapaa pääsy/ohjelma). Tiistaina 19.6. kello 18.00 on vuorossa Kotikonsertti Kanneljärven Opistolla (vapaa pääsy/ohjelma). Konserttisarja huipentuu keskiviikkona 20.6. kello 18.00 Laurentius-salissa pidettävään kurssin päätöskonserttiin, jossa esiintyvät kaikki kurssin orkesterit (vapaa pääsy/ohjelma).

-Torikonsertti on perinteinen, Kotikonsertti taas kevyin. Se sisältää kaikenlaista hauskaa, mitä opettajat ovat keksineet, kuten vähän erilaisia soittimia. Kotikonsertti sisältää eniten viihdettä. Päätöskonsertissa esiintyvät kaikki noin 130 opiskelijaa, Törmi kertoo nuorten konserteista.

Konsertit kestävät vajaasta tunnista noin kahteen tuntiin. Kahteen konserttiin on liput, muihin on vapaa pääsy ja osaan maksullinen ohjelma. Lippuja voi varata ennakkoon numerosta 050 543 6093 sekä ostaa ovelta.

Mestarikurssin opettaja Vilmos Szabadi.

 

Klassiselle musiikille kuuluu hyvää

Törmi kertoo, että klassinen musiikki on voimissaan, ja kurssit vetävät joka vuosi innokkaita nuoria.

-Suomessa klassinen musiikki on edelleen hyvällä tolalla, opetus on korkeatasoista ja meiltä lähtee paljon alan huippuja ulkomaille.

Klassisen musiikin piireissä tehdään uusiakin aluevaltauksia.

-Tyylilajeja sekoitetaan. Se on yksi nykytrendi. Esimerkiksi elokuvissa ja peleissä on paljon sinfoniaorkesterien soittamaan musiikkia. Nykyään järjestetään pelimusiikkikonserttejakin, Törmi kertoo.

Klassinen musiikki antaa myös sopivaa haastetta vastapainoksi hektisessä maailmassa.

-Musiikkityylejä tulee ja menee, enkä mitenkään väheksy populaarimusiikkia. Jokainen valitsee sitä musiikkia, joka itseä koskettaa. Populaarimusiikki on sanoitusten vuoksi ehkä helpommin lähestyttävää kuin klassinen musiikki. Kun ei ole sanoitusta, joutuu luomaan itse enemmän mielikuvia. Se on vähän niin kuin kirjan ja elokuvan ero, sillä kirjassakin mielikuvat pitää luoda itse. Klassista musiikkia jokainen voi ymmärtää omalla tavallaan, ei siihen koulutusta tarvita, Törmi sanoo.

Hän kertoo, että klassisen musiikin opiskelu kehittää lasten aivoja, mutta vaatii myös pitkäjänteisyyttä aivan, kuten esimerkiksi monet urheilulajitkin, jos niissä haluaa olla hyvä. Sinnikäs harjoittelu tuottaa tulosta.

-On arvokasta, jos nykymaailmassa pystyy pitkäjänteiseen opiskeluun, kun nykyään pitäisi kaikessa päästä niin nopeasti eteenpäin, Törmi toteaa.

SMS