Kovatasoinen vastuullinen kalastuskilpailu TheraFish C&R Challenge ja Suomen suurin kalastuskirpputori lauantaina 18.8.18 Lohjan Aurlahdessa klo 9-18

TheraFish C&R Challenge järjestettiin ensimmäistä kertaa Lohjanjärvellä vuosi sitten. Kaikki sai alkunsa, kun lohjalainen seikkailija ja kalastusopas Mari Elal sai puhelun, että pääosin Pirkanmaalla kisattava kalastuskilpailujen sarja Jigi Cup halusi laajentaa kisojaan Lohjanjärvelle ja kaipasi avukseen järjestäjää. Lohjan kalaseura ry ja lohjalainen kalastusmatkailuyritys TheraFish tarttuivat haasteeseen ja nyt järjestetään jo toista kisaa, ja tietenkin isommassa mittakaavassa kuin edellisvuonna.

Mietittiin talvella mitä ei olla kalastustapahtumissa nähty, ja mitä haluttaisiin itse siellä nähdä. Joku mieletön valaistuminen tapahtui joku pimeä talvinen ilta, kun keksittiin haastaa itsemme järjestämällä Suomen suurin kalastuskirpputori, Mari Elal nauraa.

Tapahtuma alkaa yleensä jännittävissä tunnelmissa, kun kisaajat odottavat pääsyä vesille päivän koitoksiin. Aamulla klo 9 suoritetaan kipparikokous kisakeskuksessa, joka on luonnollisesti Järven keskus, eli Café Aurlahdessa. Kilpailujen sääntöjen kertaamisen jälkeen kisaajat siirtyvät veneisiin. Lähtölaukauksena toimii kipsansetänä jo Lohjalla tunnetun Riku Lomanin voltti flyboarding laudallaan. Jännitys laukeaa ja kisaajat siirtyvät veneillään kilpaa kohti kalapaikkojaan ja kalastus voi alkaa klo 9:30.

Kalasaaliita voi seurata pitkin päivää

Kirpputorilla kävijät, kisan seuraajat ja sosiaalisessa mediassa kisoja seuraavat pystyvät lähes reaaliaikaisesti seurata läheltä Lohjanjärveltä saatavia saaliita tulospalvelusta tai päivitettävistä kuvista. Vain viimeinen tunti ollaan pimennossa jännityksen säilyttämiseksi.

Kalastustekniikan hallinta sekä kaikuluotaimen tulkinta, luonnon lukeminen ja jonkinlainen paikallistuntemuskin on ehdottomasti valttia. Mutta kaiken osaamisen ja tiedon keskellä tulee muistaa, että kalastus on ennen kaikkea toimimista luonnon lakien kanssa. Kala ei välttämättä kertakaikkisesti pure tässä, tänään ja nyt vaikka eilen niin olikin. Aina on keksittävä uusi keino avatakseen uudelleen Pandoran lipas, kertoo kalastusopas Mari Elal.

Vastuullinen kalastuskilpailu

Vastuullisella kalastuksella tarkoitetaan kalastusta, joka perustuu ympäristön ja kalojen kunnioittamiseen sekä kalakantojen elinvoiman tukemiseen. Vastuullinen kalastaja ei roskaa eikä turhaan rasita ympäristöä, ottaa vain sen verran kalaa kuin todella tarvitsee, vapauttaa saaliista vesistöille arvokkaat suuret emokalat sekä lisääntymiskyvyttömät pienet kalat. Toisin sanoen kalastaja ottaa ruuaksi vain välikoon mittaista kalaa, vain elinvoimaisista kalakannoista.

Vastuullisuudessa kehittyy ja vastuullinen kalastaja opettelee oikeat tekniikat kalojen vapauttamiseen sekä kalastaa välineillä, jotka eivät vahingoita kaloja turhaan.

Ihminen on lajina selviytynyt satoja tuhansia vuosia eläen joista ja kaloista. Vain viimeisessä 50-70 vuodessa olemme onnistuneet ajamaan tärkeimpiä vaelluskalakantoja sukupuuttoon. Vesivoima on suurin vesistöjen tuhoaja, mutta hyvinä seuraajina ovat liikakalastus, eikä meillä kertakaikkisesti ole siihen enää varaa, Mari kertoo huolestuneena.

Lohjanjärven ja kisan keskiössä olevat kalalajit kuha, ahven ja hauki ovat kaikki elinvoimaisia. Niiden kohdalla on vain tärkeää säilyttää lajien onnistunut lisääntyminen sekä ennaltaehkäistä kääpiöitymistä ja ylikalastusta.

Kalastuskilpailussa kaikki kalat mitataan, kuvataan ja vapautetaan. TheraFish:n kalastusopas Mari Elal kuitenkin haaveilee, että kisoja voitaisiin joskus toteuttaa valikoivina kalastuskisoina ja kisaajilla olisi mahdollisuus toteuttaa kisoissa vastuullista kalastusta sen varsinaisessa merkityksessään, eli valikoiden olisi mahdollista ottaa myös ruokakaloja jos kylmäsäilytys antaisi myöden. Useimmissa nykyaikaisissa veneissä on sumput, joissa kalat säilyvät elävinä rantaan asti.  – Mutta sillä aikaa vastuullisin keino järjestää kalastuskilpailuja on vapauttaa kaikki saanut kalat.

Ensimmäinen Suomen suurin kalastuskirpputori

Kalastuskirpputorille on tulossa kalastus- ja kalaseuroja, näytteilleasettajia sekä kirpputorin pitäjiä. Kirpputorin hinnan saa nopeasti takaisin, koska vilttipaikka on vain 15 euroa ja pöytäpaikan hinta 20 euroa.

Hyllyjen siivoilu ja inventaario kannattaa nyt aloittaa. Itsellänikin on muutamia tarpeita, myytävää on jostain syystä nyt hankalampi keksiä. Mulla syntyy joihinkin kalastusvälineisiin jonkinlainen tunneside, eikä niistä siksi voi luopua. Toivottavasti muille luopuminen on helpompaa, Mari tokaisee hymyillen.

Kalastuskirpputorin Facebook tapahtumasivu on kerännyt n. 500 kiinnostunutta, joten onnistuessaan kirpputorista tulee todellakin Suomen suurin. TheraFish:n kalastusoppaat Esa Keino ja Mari Elal odottavatkin jo innostuneen jännittyneitä tulevaa kalastustapahtumaa.

Kilpailun palkinnot ja taso houkuttavat kovan luokan kalastajia

Paikalle odotetaan viime vuoden tapaan kokonaiscupin kiertäjiä, kovan luokan vapaa-ajan kalastajia, kalastusoppaita ja tavallisia kalastuksen harrastajia Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta asti. Kisoja ei ole voitettu kalleimmilla välineillä eikä aina osaamisella ja kokemuksellakaan. Villi luonto sattuu tarjoamaan, jos niikseen on.

Ensimmäiselle sijalle sijoittuvaa venekuntaa odottaa kalastajilla hyvin suosittu, ”henkivakuutukseksi” kutsuttu Ursuit Easy kuivapuku ja kahdet paukkuliivit, joiden yhteisarvo on n. 1700 euroa.

Toiselle sijalle tulijoita varmasti lämmittää lähenevässä syksyssä 800 euron arvoinen lahjakortti Kylpylä-Hotelli Päiväkumpuun, jossa on myös majoitustarjouksia kisaviikonlopun ajaksi.

Kolmannen palkinnon saaja pääsee päivittämään veneen kalustoaan Garminin kaikuluotaimella, jossa on 7 tuuman värinäyttö, herkät anturit, GPS ja mahdollisuus merkitä karttoihin kalapaikkoja ja muuta alueella muistettavaa.

Mitään tällaista emme voisi kilpailijoille tarjota ilman hyviä yhteistyökumppaneita. Tätä tapahtumaa on nyt rakentamassa niin hyviä tyyppejä, ettei parempaa voisi toivoa. Kalastuksen ilo on vain niin vahva ja sitä on mahtavaa jakaa, myhäilee Mari Elal tyytyväisenä.