Lohjan Nummitytöt juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan

Seikkailulaakso viime kesän uusmaalaisten piirileiri Säihkeellä.

 

Partiolippukunta Lohjan Nummitytöillä on edessään erityinen vuosi, sillä lippukunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Lohjan vanhin edelleen toimiva partiolippukunta perustettiin vuonna 1918 silloisen lukion opettajien toimesta. Tuolloin oli tavallista, että tytöille ja pojille perustettiin omat paikallisjärjestönsä, ja Nummitytöt ovat pitäneet perinteestä kiinni.

-Ja aiomme pitää jatkossakin, ainakin lähitulevaisuudessa. Vaikka on tästä jo hieman joustettu. Nummitytöissä on jäseninä myös muutamia miehiä, lähinnä tyttöjen isiä, kertoo Jonna Vornanen.

Hän on mukana järjestämässä juhlavuoden tapahtumia, joita tuleekin olemaan runsaasti.

-Haluamme näkyä ja kuulua pitkin vuotta Lohjalla, emmekä ainoastaan partiolaisille, vaan kaikille lohjalaisille. Tarkoituksena on myös koota juhlatapahtumiin paljon entisiä, nyt jo aktiivisen toiminnan jättäneitä Nummityttöjä, Vornanen kertoo.

 

Juhlavuoden ohjelmaa

Juhlavuosi alkaa varsinaisesti avajaisiltanuotiolla, joka pidetään juhlaretkellä Mustion Farmilla maaliskuun alussa. Tänä vuonna on Nummityttöjen vuoro järjestää alueen partiolaisille partiotaitokilpailut toukokuun alussa. Niiden yhteydessä muidenkin lippukuntien partiolaiset pääsevät juhlimaan Nummityttöjen syntymäpäiviä. Toukokuussa Nummitytöt aikovat myös osallistua ravintolapäivään.

-Lippukunnanjohtajamme on ammatiltaan kondiittori ja hän lupasi suunnitella meille oman nimikkoleivoksen. Lanseeraamme sen toukokuun Ravintolapäivässä, Vornanen kertoo.

Kesäkuun alussa kootaan nykyisiä ja entisiä Nummityttöjä yhteiseen illanviettoon, ja elokuussa lippukunta lähtee kaikenikäisten jäsentensä kanssa Lappiin vaeltamaan. Syyskuussa Omenakarnevaaleilla tarjotaan markkinaväelle syntymäpäiväkahvit.

-Ainakin sadalle ensimmäiselle juhlittavien vuosien mukaisesti, Vornanen toteaa.

Varsinaiset juhlat ajoittuvat loppuvuoteen. Niihin tullaan kutsumaan lähinnä entisiä ja nykyisiä partiolaisia niin Nummitytöistä kuin muistakin alueen lippukunnista.

-Sata vuotta on pitkä aika, ja lippukunnalle varsin kunnioitettava ikä. Haluamme juhlia tätä virstanpylvästä niin, ettei jälkikäteen harmita. Toivottavasti mahdollisimman moni lohjalainen juhlii kanssamme, oli sitten partiolainen tai ei, Vornanen toivoo.

-Erityisesti toivotamme lohjalaiset tervetulleiksi toukokuun Ravintolapäivänä Nummityttöjen kahvilaan, jota pidämme kolollamme Ojamonkatu 36:ssa sekä syntymäpäiväkahveille syyskuun Omenakarnevaaleille. Lisäksi toukokuun partiotaitokisojen avajaisia ja aloitustehtävää voi tulla seuraamaan ja kannustamaan pieniä kisailijoita kolomme pihalle. Jos lippukuntamme toiminta kiinnostaa muuten, kannattaa ottaa yhteyttä vaikka Facebookin kautta, Vornanen jatkaa.

Juhlavuoden tapahtumista löytyy tarkempaa tietoa mm. Lohjan Nummityttöjen nettisivuilta sekä Facebookista.

 

Lohjan Nummityttöjen ja Lohjan Eräveikkojen yhteisellä kesäleirillä Farmilla melottiin itse tehdyillä donitsilautoilla.

 

Partio elää ajassa ja opettaa monia hyödyllisiä taitoja

Vornanen avaa partion ja Lohjan Nummityttöjen toimintaa ja kertoo, että partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista. Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä. Kokousten lisäksi partiossa retkeillään eri vuodenaikoina ja erilaisissa maastoissa, kisataan partiotaidoissa ja matkaillaan. Partioon kuuluu myös iän myötä kasvava vastuu ja johtamisen oppiminen. Aikuisille partio on myös erinomainen paikka tehdä vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten kanssa.

100 vuoden aikana partiotoiminta on muuttunut, mutta toisaalta moni asia on säilynyt alusta saakka näihin päiviin ja tulee mitä luultavimmin säilymään jatkossakin.

-Partiotoiminnan ydinajatus on säilynyt aika lailla ennallaan: kasvattaa lapsista ja nuorista vastuunsa tuntevia ja toimeen tarttuvia kansalaisia, jotka arvostavat luontoa ja viihtyvät siellä. Maailma ympärillä on kuitenkin muuttunut paljonkin, ja se tietysti vaikuttaa siihen, kuinka ydinajatusta toteutetaan. Nykypäivänä mukana on paljon sellaisia teemoja ja aktiviteetteja, jotka nousevat tästä ajasta ja nuorten elämästä, kuten omien valintojen vaikutus ilmastoon, pakolaisuus ja sosiaalisen median käyttö. Ohjelmassa voi olla kalliokiipeilyä, pakohuonepelejä ja nettivideoiden tekemistä. Toisaalta mukana on paljon sellaista, jota on varmasti tehty jo vuonna 1918, esimerkiksi ensiaputaitoja, iltanuotioita sekä suunnistusta, Vornanen sanoo.

Partiossa opittuja taitoja voi soveltaa laajemminkin elämässä.

-Partiossa oppii monenlaisia taitoja, ja kaikille niille ei ehkä ole käyttöä jokapäiväisessä elämässä. Partiossa kuitenkin oppii sellaista tietotaitoa, joka kantaa elämässä pitkälle: taidon kehittää itseään ja tarttua haasteisiin, sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta erilaisten ihmisten kanssa sekä ymmärryksen siitä, että asioille voi tehdä jotakin, jos haluaa. Aikuisena arvostan itse eniten partiossa opittua projektinhallintaa ja johtamistaitoja. Lapsena partiosta saa kavereita, ulkona oloa ja uusia asioita, Vornanen kertoo.