Toiminnan pariin haetaan nyt sekä ryhmäläisiä että vapaaehtoisia ryhmänohjaajia. Ryhmän voi perustaa vaikka oman harrastuksensa ympärille ja tarjota samalla muillekin mielenkiintoista tekemistä. Ryhmätoiminnasta pidetään tiedotustilaisuus 5.4. Lohjan pääkirjastossa.

Pekka Anttila (vas) ja Kimmo Sainio rohkaisevat kaikkia toiminnasta kiinnostuneita ryhtymään ohjaajiksi tai tulemaan muuten mukaan ryhmiin.

 

Suomen kylät ry on saanut STEA:lta kolmivuotisen rahoituksen maaseudulla asuville, työikäisille miehille kohdennetulle hankkeelle. Hankkeen puitteissa perustetaan vertaisryhmiä, jotka tukevat ryhmäläisten työ- ja toimintakyvyn paranemista, arjen hallintaa, elämäntapojen kohentamista, yksinäisyyden vähentymistä ja sosiaalista vuorovaikutusta. Kyseessä on Toimintakyky kuntoon -avustusohjelman osahanke.

Tämä on Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueella käynnistettävä pilottihanke, joka alkaa Salosta, Somerolta, Lohjalta ja Raaseporista. Kun toiminta on saatu niissä liikkeelle, hanketta lähdetään viemään mm. Vihtiin, Kirkkonummelle ja Loimaalle, kertoo projektipäällikkö Kimmo Sainio.

Vuoden 2020 loppuun mennessä on tarkoitus perustaa 30-40 ryhmää. Miesryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella. Niissä on tarkoituksena tehdä yhdessä jotain mielekästä ja kiinnostavaa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki 30-63-vuotiaat miehet, niin työssä käyvät kuin työttömätkin. Ryhmät painottuvat toimintaan, mistä kertoo toiminnan slogan: Yhdessä tekemisen meininki. Samalla voi vaihtaa kuitenkin myös kokemuksia, keskustella toisten kanssa ja tuntea kuuluvansa porukkaan.

Nämä ryhmät eivät ole tiukkapipoisia, vaan kyse on vapaamuotoisesta yhdessä olosta. Ei miehiä saa ryhmään tulemaan, jos ilmoittaa, että perustetaan miesten keskusteluryhmä, naurahtaa Sainio.

 

Yhteisöllisyyden aktivointia

Hankkeen tarkoituksena on myös aktivoida kylätoimintaa.

Tavoitteena on saada takaisin sellaista yhteisöllisyyttä, jota ennen oli. Olemme molemmat kotoisin maalta, missä toisia tavattiin kyläkaupalla ja jäätiin juttelemaan. Silloin toisia näki usein, kun kotona ei ollut niin paljon viihdettä tarjolla. Nykyään voi katsoa vaikka jostain sarjasta monta tuotantokautta putkeen, projektityöntekijä Pekka Anttila sanoo.

Omasta kodista on tärkeää lähteä välillä ihmisten ilmoille.

-Olen työskennellyt mm. syrjäytymisuhan alla olevien nuorten kanssa. Heillä esimerkiksi vuorokausirytmi menee helposti päälaelleen, jos ei ole mitään menoja. Aikuisellekin voi olla työ ja tuska päästä kotoa pois, jos sinne on jäänyt, Anttila kertoo.

Yhteiskunta ja työelämä muuttuvat koko ajan, ja siinä saattaa kärsiä elämänhallinta yhdellä jos toisellakin. Naisilla on usein oma verkostonsa, jonka kanssa vaikeitakin asioita voi käsitellä, mutta miehet ovat useammin yksin. Ryhmien kautta mieskin saa oman porukan, jonka kanssa asioita voi jakaa.

Yhteiskunta on nykypäivänä sellainen, että esimerkiksi työpaikkansa voi menettää työntekijästä riippumattomista syistä. Työttömyys taas rasittaa parisuhdetta. Moni kohtaa näitä asioita, Anttila toteaa.

Heidän havaintojensa mukaan ryhmätoiminnalle on tilausta mm. kyläyhdistysten parissa.

Ryhmien tarkoitus on tarjota monipuolista yhdessä tekemistä, kokemusten vaihtoa sekä yhteisöllisyyden kokemuksia ja parantaa miesten hyvinvointia ja elämänlaatua, Anttila ja Sainio tiivistävät.

 

Ryhmätoimintaa itseä kiinnostavasta aiheesta

Ryhmien ohjaajat ovat vapaaehtoisia miehiä, jotka ottavat vastuulleen ryhmän kokoamisen ja ohjelman toteutuksen. Taustatukea toimintaan toki saa. Ohjaajat saavat myös ilmainen koulutuksen miesryhmätyöhön.

-Koulutus on yhden viikonlopun mittainen. Siellä pohditaan mm. ryhmätoimintaa ja miehen elämää. Ohjaajat on tarkoitus kouluttaa elokuussa ja aloittaa ryhmät syyskuussa, kertoo Sainio.

Ryhmä sitoutuu kokoontumaan vähintään kymmenen kertaa kolmen kuukauden aikana. Jos mielenkiintoa löytyy, ryhmä voi mielellään jatkaa pidempäänkin. Yhdessä ryhmässä on 5-8 henkeä.
Ryhmien tapaamisten sisältö voi olla lähes mitä vain, mistä ohjaajat ovat itse kiinnostuneita. Jos on esimerkiksi kova urheilumies, mutta pelikaverit puuttuvat, voi perustaa ryhmän ja saada sen jäsenistä pelikavereita ja uusia lajin harrastajia alueelle. Ruuanlaitosta kiinnostunut taas voi pistää pystyyn kokkikerhon. Porukalla voidaan myös lähteä esimerkiksi luontoon tai paneutua vaikkapa valokuvauksen saloihin. Yhdistävä tekijä voi olla myös esimerkiksi musiikki tai vaikka erilaiset koneet tai autot. Ryhmän kautta voi toki aloittaa jonkun aivan uudenkin lajin.

-Ohjaajaksi voi ryhtyä esimerkiksi, jos on jokin asia, jota haluaisi tehdä, mutta porukka puuttuu, Anttila vinkkaa.

Samalle paikkakunnalle voi perustaa useammankin ryhmän. Sainio kertoo, että Raaseporissa on jo yksi ryhmä tulossa. Sitä vetää lintuharrastaja, joten luvassa on mitä luultavammin ainakin lintujen bongausta ja luonnossa liikkumista.

Toiminnan lomassa keskustelu voi johtaa syvällisempiinkin aiheisiin tai sitten jutustellaan kevyemmin, mutta ollaan joka tapauksessa yhdessä.

Toivomme, että ohjaajiksi haluavat ottaisivat rohkeasti yhteyttä. Tämän toiminnan kautta he pystyvät vaikuttamaan ja tekemään konkreettisen teon yksinäisyyden vähentämiseksi, kannustaa Anttila.

Vapaaehtoistyön arvoa yhteiskunnallemme ei voi liikaa korostaa.

-Yhteiskuntamme ei kestäisi sitä verorasituksen nousua, jos vapaaehtoistyö loppuisi, mutta yhteiskunnan toiminnot haluttaisiin pitää entisellään, Sainio havainnollistaa.

Aiheesta pidetään tiedotustilaisuus 5.4. kello 18.00 Lohjan pääkirjastossa. Paikalle ovat tervetulleita kaikki niin ohjaajana toimimisesta kuin muutenkin ryhmätoiminnasta kiinnostuneet.


SMS