Syksy alkoi. Sen huomasi kun aamuisin on kosteata ja kylmää. Ei siinä mitään uutta ollut, syksy on tullut joka vuosi ja melkeinpä aina samoihin aikoihin. Tänä vuonna se vain tuntui entistä koleammalta ja kosteemmalta, koska kesä oli mitä mahtavin intiaanikesä koskaan.

Syksy tuo tullessaan sateet ja pimeyden. Alkaa se aika vuodesta, mikä on tehnyt suomalaisista sen minkälainen kuva vanhemmilla meistä suomalaisista on, juro, hiljainen, vetäytyvä. Kesällä suomalaiset ovat kansainvälisiä avoimenpia, iloisia ihmisiä. Syksy saa meidät vetäytymään takaisin kuoreemme. Syksy ja koleus. Ihmiset alkavat puhua syksyväsymyksestä ja kaamosmasennuksesta – molemmat liittyvät syksyn pimeyteen ja samalla monet alkavat jo toivoa talven ja valkoisen lumen tuloa. Kun harmaa syksy tulee, olokin tuntuu harmaammalta. Omaan vointiin kannattaakin silloin kiinnittää huomiota enemmän. Jos sinua väsyttää normaalia enemmän etkä tiedä, mistä se johtuu, kannattaa mennä käymään lääkärissä tai vähintääkin miettiä, voisiko asialle tehdä jotain.

Syksyyn kuuluvia kuukausia ovat syyskuu, lokakuu ja marraskuu. Syksyllä ilmat kylmenevät ja sataa paljon. Varma syksyn merkki on se, kun lehtipuut pudottavat lehtensä. Ne pudottavat lehtensä, sillä lehdet eivät kestäisi vahingoittumatta pakkaskausia. Syksyisin pihojen omistajilla ja huoltomiehillä riittää töitä, kun pihat pitää saada talvikuntoon. Toisaalta taas monelle puutarhaihmiselle syksy on jälleen uudistumisen aikaa, kun siirrytään toisesta kaudesta toiseen – kesästä syksyyn ja kohti talvea.

Ulkoliikunta + aivojumppa = hyvä kokonaisuus

Syksyllä kaipaa myös muuta tekemistä. Haravoinnin ja kaiken muun ulkonatapahtuvan rehkimisen ohessa on hyvä istahtaa sohvalle tai tietokoneen eteen parin tunnin ulkonaolemisen jälkeen ja mennä vaikka pelailemaan pelejä. Tai aina voi katsella erilaisista uusista nettikanavista edellisen päivän televisio-ohjelmia tai viime viikon visailuja testatakseen omaa perustietämystä ja julkkistuntemista – sen jälkeen voi taas palata hetkeksi ulos ennenn nukkumaanmenoa. Jos onnistuu rakentamaan tällaisen kokonaisuuden: hyvä aamiainen, hyvin vietetty työpäivä/ päivä, ulkoilua ja visailua, niin unikin tullee helpommmin.

Älä unohda nukkua kunnolla

Jokainen meistä tarvitsee tarpeeksi unta. Syksylläkin.  Unen tarve on yksilöllistä. Tyypillisesti aikuisen ihmisen katsotaan tarvitsevan unta noin 7–9 tuntia vuorokaudessa, mutta tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen tarvitsee unta selvästi enemmän tai vähemmän. Nuorten unentarve on tyypillisesti hieman aikuista suurempi, noin 8–9 tuntia. Jos herätys on aamulla kello 7.00, nukkumaan pitäisi siis mennä viimeistään kymmeneltä. Nukahtamisessa menee tutkimuksen mukaan tyypillisesti keskimäärin noin 17 minuuttia. Unta ei pidä väheksyä. Nukkumisen aikana kehomme latautuu uudelleen jaksaakseen taas seuraavana päivänä. Ja koska syksyllä auringon määrä vähenee, unen tärkeys korostuu ja aina voi varustautua lisävitamiineilla tai lisäämällä ruokavalioon hedelmiä.

Vitamiinit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat välttämättömiä kasvun, kehityksen ja terveyden ylläpitämisen kannalta. Yleensä elimistön vitamiinitarve tyydyttyy riittävän monipuolisella ravinnolla. D-vitamiinin riittämätön saanti on kuitenkin yleistä. Jos sinusta tuntuu, että et oikein ole varma saatko tarpeeksi vitamiineja, Lohjallakin on hyvin ympäri Lohjaa apteekkeja ja luontaistuotekauppoja, joista löytyy apua – ja aina kannattaa kysyä, jos ei itse tiedä. Tottakai netistäkin löytyyt tietoa, mutta syksyllä (ja muutenkin) on hyvä myös liikkua ja harrastaa sosiaalista kanssakäymistä eli on hyvä idea mennä käymään siellä apteekissa jutella apteekkarin kanssa vaikka vitamiineistä 🙂

Jos juot paljon kahvia, saatat tarvita vähän enemmän B-vitamiinia. Joissakin tutkimuksissa on taas havaittu, että B2-vitamiini vähentää migreenikohtauksia ja C- ja E-vitamiinipitoinen ruoka hoitaa niveliä. Mutta tämäkin asia on monesti täysin henkilökohtainen ja tutkimuksia on asiasta kuin asiasta puolesta ja vastaan – etsimällä ja kokeilemalla löytää itselleen sopivat tavat ja vitamiinit.