Ohjaamot toimivat ympäri Suomea jo noin 50 paikkakunnalla. Nyt maksutonta apua ja tukea alle 30-vuotiaille tarjoava Ohjaamo on aloittanut toimintansa myös Lohjalla. Sen myötä Harjulan Nuorisokeskus täydentyy terveydenhoitajan ja TE-toimiston työnsuunnittelijan vastaanotoilla.

Katri Tamminen (vas), Paula Lemberg, Hanna Virta, Eeva Sammalniemi ja Merja Hukkanen iloitsevat uudesta Ohjaamo Lohja -hankkeesta, joka täydentää entisestään Harjulan Nuorisokeskuksen tarjoamaa kattavaa palvelutarjontaa.

 

Ympäri Suomea toimivat Ohjaamot tarjoavat alle 30-vuotiaille maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin. Ohjaamo Lohja -hankkeessa kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat työttömät, syrjäytymisvaarassa ja koulutuksen ulkopuolella olevat lohjalaiset nuoret. Usein puhutaan matalan kynnyksen palveluista, mutta opinnollistamis- ja yritysyhteistyöohjaaja Katri Tamminen toteaa, että he haluavat järjestää kynnyksettömän palvelun. Ohjaamoon jokainen onkin tervetullut omana itsenään, yksin, vanhempien tai kaverin kanssa, ajanvarauksella tai ilman. Ohjaamoon tullessa ei tarvitse itse tietää, mikä on oikea taho hoitamaan omaa asiaa tai minkä alan ammattilaiselta saa apua mihinkin pulmaan. Riittää, kun astuu sisälle Ohjaamoon.

Rahoituksensa Ohjaamot saavat Euroopan sosiaalirahastolta, Suomen valtiolta ja mukana olevien toimijoiden perusrahoituksesta. Ohjaamo Lohjan hankerahoitusta on haettu vuoden 2020 loppuun.

Olemme käyneet tutustumassa Ohjaamoihin ympäri Suomea. Huhtikuussa hanke käynnistyi myös Lohjalla, kun saimme hankerahoituksen. Hankkeen avulla olemme kehittäneet nuorten palveluja, jotka Nuorisokeskuksesta puuttuivat aiemmin, kertoo lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja erityispalvelujen palvelupäällikkö Merja Hukkanen.

Ohjaamo-toiminta on valtakunnallista, ja sen puitteissa on syntynyt paljon tutkittua taustamateriaalia. Saammekin nyt tilastoa myös Lohjalta, kertoo hankekoordinaattori Eeva Sammalniemi.

 

Terveydenhoitajan ja TE-toimiston työnsuunnittelija Harjulaan

Ohjaamo Lohja -hankkeen myötä Harjulan Nuorisokeskuksen palvelut täydentyvät terveydenhoitajan ja TE -toimiston työnsuunnittelijan vastaanotoilla.

Terveydenhoitajan vastaanotolle voit hakeutua esimerkiksi terveystarkastukseen, työ- ja toimintakyvyn arviointiin tai päivittämään rokotuksia. Keskustelemaan voi tulla esimerkiksi mielialasta ja jaksamisesta tai elämänhallintaan liittyvistä asioista, kuten unirytmistä, ravitsemuksesta, liikunnasta, päihteiden käytöstä tai pelaamisesta. Terveydentilaa ja elämäntilannetta voidaan selvittää kokonaisvaltaisesti.

-Mietimme koko elämäntilannetta, emmekä esimerkiksi vain mittaa verenpainetta. Nuoret ovat sanoneetkin, että tuntuu mukavalta, kun asioista keskustellaan kokonaisvaltaisesti. Somaattinen terveys on vain yksi siivu hyvinvoinnista, sanoo terveydenhoitaja Paula Lemberg.

Työnsuunnittelija Hanna Virta puolestaan auttaa nuoria opiskeluun ja työhön liittyvissä asioissa. Mukaan yhteistyöhön yritetään saada jatkossa myös yrityksiä ja oppilaitoksia.

Haastamme nuorisotakuun hengessä yrityksiä mukaan työllistämään nuoria. Tarkoituksena on myös miettiä, miten opintopoluista ja työllistymisestä saataisiin enemmän nuorten näköistä, kertoo Tamminen.

Ohjaamon toimintaa aloitellaan jo kesällä, mutta varsinaisesti se käynnistyy elokuussa lomien jälkeen. Vaikka palveluja on kesällä tarjolla rajoitetusti, palvelunohjaus on kuitenkin auki koko kesän. Ohjaamopäivystys toimii syyskuusta eteenpäin Nuorisokeskuksen aulatiloissa ma, ti, to, pe kello 13.00 – 16.00 ja ke kello 13.00 – 18.00.

 

Apua monenlaisiin pulmiin saman katon alta

Lohjalla Harjulan Nuorisokeskuksesta on löytynyt saman katon alta kattavasti erilaisia nuorille tarkoitettuja palveluja jo viime elokuusta saakka. Harjulaan on voinut tulla juttelemaan esimerkiksi harrastuksista, ihmissuhteista, hyvinvoinnista ja talousasioista. Uusi Ohjaamo-toiminta istuukin hyvin osaksi aiempaa toimintaa.

Ajatuksena on, että nuoren ei tarvitse kertoa tarinaansa aina uudelle henkilölle, vaan mahdollisimman paljon asioita saataisiin hoidettua samassa paikassa, avaa Tamminen.

-Samalla myös työntekijöiden päällekkäinen työ poistuu, kun arvion jälkeen nuoren voi ohjata suoraan oikealle työntekijälle, joka voi ottaa hänet vastaan parhaimmillaan heti, lisää Hukkanen.

Myös nuoria on kuultu Nuorisokeskusta kehitettäessä.

-Kysyimme kohderyhmän nuorilta, minkä palvelun he kokevat puuttuvan talosta. He toivoivat, että joku ottaisi omakseen heidän asiansa, kulkisi rinnalla ja katsoisi, että nuori saa tarvitsemansa palvelun. Lisäksi toivottiin, että juttelemaan voisi tulla pientenkin murheiden kanssa, eikä vain vakavien ongelmien, kertoo Sammalniemi.

Fiksulta kuulostaa, nuoret siis toivoivat juuri sitä, mihin uuden toiminnan myötä yhä vahvemmin pyritään. Sammalniemi sanoo myös, että Harjula on leimautunut nuorten paikaksi jo kauan sitten Nuorisokahvila Dixin myötä, joten se on monelle entuudestaan tuttu.

-Toivomme, että tämä on rento paikka, jonne on helppo tulla, tiivistää Hukkanen.

SMS