– Tänäänhän grillataan vaikka tuulee ja sataa vettä ja on kylmä, tuo oli tuttu lausahdus muutama vuosi sitten, kun kaverin kanssa grillattiin keskellä suomalaista kesää.

Grillaaminen kuuluu kesään, eikä vain suomalaiseen kesään, vaan kesään yleensäkin. Joka puolella tätä planeettaamme grillataan: kalaa, lihaa, kasviksia, vihanneksia… mikä vain kelpaa syötäväksi, voi sitä myös grillata tavalla tai toisella.

Omat grillaamismuistot alkavat pienestä pyöreästä mustasta grillistä ja makkaroista – siihen aikaan ei makkaroissa muuten ollut lihapitoisuustiedotteita, ja saattoipa olla ettei siihen aikaan noissa grillimakkaroissa sitä aitoa lihaa hirveämmin ollutkaan.

Nykyään grillaamisesta on tullut lähes tiedettä ja siitä järjestetään jos jonkinmoisia kisoja ympäri Suomea ja muualla maailmassa. Grillaamiseen liittyy myös paljon tunteita ja erilaisia ”kuppikuntia”, mutta yksi ohje on jäänyt mieleen näistä kaikista on edesmenneen TV-kokin Anthony Bourdainin sanoma, jos jotain haluat muistaa niin pidä mielessä, että anna sen pihvin levätä grillaamisen/paistamisen jälkeen!

Syy tähän on yksinkertainen: ennen kuin liha leikataan, sen pitää antaa vetäytyä aika pitkäkin aika, muuten kaikki hyvät lihasnesteet valuvat leikkuulaudalle.

Google auttaa tässäkin. Nimittäin jos olet ensimmäistä kertaa grillaamassa hiemankin hintavampaa ja parempaa lihaa, oli se sitten nautaa tai vaikkapa karitsaa, etkä ole aivan varma, mitä olet tekemässä mutta sinulla olisi aikaa käyttää muutama minuutti tiedon hakuun – mene nettiin ja katso pari videota aiheesta, ainakin saat ohjeita oikeaan suuntaan. Sillä nämä ohjeet ja ajatukset, joita laitan tähän, eivät pohjaudu tieteeseen eikä välttämättä taitoonkaan vaan ainoastaan omaan makuun ja tottumukseen. Onneksi kun ruoasta on kyse, voi aina muistaa, että meillä jokaisella on omat mieltymyksenä ja tottumuksensa.

Grillin valmistelut

Grillaat sitten mitä tahansa, valmisteluissa on kaksi tärkeätä osaa: putsaa grilli (putsaa se myös grillauksen jälkeen) ja nosta grillattavat ainekset ajoissa lämpenevään, älä missään tapauksessa laita grilliin kylmää tai jäistä lihaa!

Jos sinulla ei ole kiire, ja haluat varmistaa, että lihasta tulee sen makuista kuin itse haluat, kannattaa esivalmistelut aloittaa jo edellisenä päivänä eli tehdä oma marinadi lihalle ja laittaa liha siihen yöksi. Tärkeintä grillauksessa on kuitenkin omasta mielestäni se tunnelma ja ystävät tai oma perhe – jo perusmakkaran grillaus riittää aikaansaamaan hyvin tunteen.

Tänä vuonna grillauksen SM-kiertueella helsinkiläinen Sofia Åhman voitti valmistamalla grillattua lohta, minttuista hollandaise-kastiketta sekä varhaisperuna-kevätsipulipaistosta.

Itselleni on riittänyt tavallinen grilli ja sinne oman maun mukaan sitten lihaa, kalaa tai kasviksia, mutta jos aikaa ja rahaa riittää, niin miksei hankkisi kunnon BBQ-varusteet? Savustaminen on suomalaisille tuttua, mutta amerikkalaistyylinen barbeque on tullut meille tutuksi viime vuosina tv-sarjojen tuliaisena, ja olemme saaneet nähdä, miten nautakarjastaan kuuluisat amerikkalaiset etelänosavaltiot valmistavat lihaa hitaasti lämmittäen kymmenien, toiset yli sadan vuoden kokemuksella perheyrityksissä. Amerikkalaisessa grillausperinteessä barbecuella tarkoitetaan ruuan kypsyttämistä hitaasti, alhaisella epäsuoralla lämmöllä (low ’n’ slow) runsaassa savussa. Lämpötila ei barbecuessa yleensä nouse yli 120 asteen ja valmistusaika on aina tunteja.

Meille tutumpi grillaus arkoittaa ruuan valmistamista suoralla lämmöllä, korkeassa yli 200 asteen lämpötilassa. Grillaaminen on huomattavasti nopeampaa kuin barbecue. Tyypillisesti ruoka kypsyy 10-30 minuutissa.

Ei muuta kuin grillaamaan!

 

KO