Työt ja niiden tarjonta ovat viime aikoina olleet keskeinen keskustelun aihe, ja työttömyys huolestuttaa meistä monia. Kuitenkin aihe on joillekin, erityisesti nuorille, hieman epäselvä ja kaukainen asia. Se kuitenkin on yksi ihmisen tärkeimmistä puheenaiheista suorituskeskeisessä taloudessa ja kulttuurissa.

Monet pitävät opintoja välttämättömänä osana töihin pääsyä. Tietyin osin tämä on totta, sillä lähestulkoon kaikki työt nykypäivänä vaativat yleissivistystä ja alan perusosaamista. Kuitenkaan harvat työpaikat tarkkailevat hakijan koulutodistuksia sen pidemmälle kuin että he ovat suorittaneet opintonsa. Tämä ei tietenkään tarkoita, että rimaa hipoen opintojen suorittaminen olisi kannattavaa: Aina tulisi tavoitella hyviä arvosanoja niin jatko-opintojen kuin kyseiseen arvosanaan vaadittua tietoa ja ymmärrystä varten. Koskaan ei voi tietää, jos töissä jokin päivä tarvittaisiinkin sitä vaikeaa geometrista laskukaavaa lukiosta ja taitoa ratkaista se.

Monet erehtyvät ajattelemaan, että opiskelun jälkeen mennään työhön, jossa ollaan loppuelämän. Näin voi toki tapahtua, mutta todennäköisemmin työuraansa aloittava nuori käy useissa eri paikoissa lyhyempiä jaksoja hankkiessaan työkokemusta ja tuloja. Useissa tapauksissa vakituista työpaikkaa ei koskaan löydy, vaan työsopimukset ovat koko uran ajan väliaikaisia työpaikan vaihdellessa.

Työnhaku on laajalti työmarkkinoiden seuraamista ja sieltä tarjousten tavoittelua: On harvinaista, että voi kävellä yrityksen ovista sisään ja kysyä työpaikkaa. Monet verkkosivut tarjoavat yrityksille mahdollisuuden kutsua työntekijöitä palkkalistoilleen, ja työntekijälle mahdollisuuden seurata työpaikkoja ja niiden vaatimuksia palkattavalta henkilöltä. Näiden sivustojen aktiivinen seuraaminen voi avata seuraavan askeleen työurallasi.

Nykyään työmarkkinoita kuitenkin heikentävät ongelmalliset noidankehät: Työpaikkoja vähennetään säästöjen vuoksi, mikä lisää työttömyyttä ja heikentää tuloja, mikä johtaa edelleen uusiin säästöihin. Vain kokeneet, taitaviksi todetut työntekijät saavat helposti uusia töitä. Kokemattomat nuoret tarvitsevat kuitenkin työkokemusta päästäkseen töihin, joista saavat työkokemusta. Talouden vahvistuessa nämäkin ongelmat laantuvat, mutta sitä odotellessa on työnhakijan kierrettävä jollain tavoin nämä noidankehät.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei työmarkkinoille pääsisi. Se voi tilanteesta riippuen olla haastavaa, mutta on useita keinoja saada tarvittua työkokemusta pohjalle. Usein oman alan markkinoille voi joutua kiertämään muilta aloilta: Vaikka monet työpaikat vaativat osaamista ja kokemusta saman alan työtehtävistä, näin ei ole kaikkialla. Joskus riittää, että on työkokemusta ja suositukset edelliseltä työnantajalta.

Työttömyys ja työmarkkinat ovat siis sidoksissa taloustilanteeseen. Ne muuttuvat ajan kuluessa, ja työpaikkoja tulee ja menee kunkin ajankohdan taloustilanteen ja yritysten kasvun mukaan. Tärkeää on muistaa, ettei taloustilanne kuitenkaan lopeta työn tarvetta: Työttömyydelle paras lääke on ymmärrys työmarkkinoista ja siitä, kuinka niihin pääsee mukaan. Vaikket löytäisi heti oman alasi töitä, älä lannistu: Hanki töitä muualta ja seuraa työmarkkinoiden tilannetta. Jonain päivänä voit löytää avoimen ja pysyvän paikan juuri sinulle.

Jaakko Toivola, Nuorisotyöpaja Tuuma