Pitäiskö tehdä jotain? Omakotitaloasukkaan jokasyksyinen väistämätön ajatus arjen kiireen keskelle. Ihan kuin ei olisi tarpeeksi tekemistä normaali arjessakin, mutta sitten on vielä talonkin hoito, ja pihan.

Joskus teininä katselin kavereitani ja heidän omakotitalojaan ja ajattelin, että tuollainen minullakin vielä joskus on. Silloin ei tullut mieleenkään, mitä kaikkea talon omistamiseen kuuluu. Onhan omassa talossa asuminen vapaampaa kuin kerrostalossa tai rivitalossa, mutta toisaalta edellä mainituissa asumismuodoissa on selvästi helppoutensa verrattuna omaan taloon. Asunto-osakeyhtiössä voi aina soittaa isännöitsijälle kun joku ongelma tulee esille, on se sitten lämpöön, veteen, pihaan, ikkunoiden tms liittyvä. Mutta kun vastaava tulee omakotitaloasukaalle, onkin tilanne aivan toinen.

Meillä on kouluissa kyllä käsityötä ja teknistä työtä varmaan yhä vielä, ja on kotitaloutta, mutta en tiedä, opetetaanko yhdessäkään oppiaineessa oman kodin hoitamista? Tarkoitan siis, mitä kaikkea kuuluu talon hoitamiseen? Jos vain tyytyy asumaan talossa tai asunnossaan, pitämättä siitä huolta, on edessä isot remonttikulut. Tämä pätee yhtä lailla kerrostaloasumiseen kuin omakotitaloon. Asunnon pinnoista pitää huolehtia, yleisestä siisteydestä ja siitä miten kohtelee talon ja asunnon rakenteita. Paljon ollaan viime vuosina kuultu tarinoita ja nähty kuvia minkälaiseen kuntoon vuokralaiset ovat asuntojaan jättäneet, järkyttävää. Mutta onko kyseessä ollut tahallista toimintaa vai yksinkertaisesti tietämättömyyttä?
Ongelmia tulee nykyään myös siitä kun yrittää pitää oman talonsa kunnossa, eikä ole ammattilainen. On sitten ongelmakohta keittiössä, sähköissä, pihalla, ojissa, putkissa tai missä tahansa, työt pitää hoitaa ammattilaisen toimesta ja sitten ollaankin jo monesti ongelmissa – mistä löydät tekijän?

Internet, tämä lehti, ystävät ja tutut ovat hyviä tietolähteitä, mutta se ei välttämättä riitä, kun yrittää löytää työlle tekijän. Voin omakohtaisen kokemuksen kautta kertoa, kuinka vaikea on löytää tekijää pienelle työlle. Esimeriksi muutama vuosi sitten yritimme saada firmaa tekemään meille uuden autotallin katon. Paikan päällä käyneet firmat halusivat välttämättä kerta toisensa jälkeen antaa tarjouksen koko talon katon uusinnasta. Loppujen lopuksi löydettiin tekijä, pitkän etsinnän jälkeen. Tuon kattoprojektin jälkeen ollaan yritetty löytää tekijää salaojille, tässäkin tapauksessa tuntuu, että työ on liian pieni eikä ketään kiinnosta tai ole aikaa. Miten tämä on mahdollista?

Lohjalla rakennetaan paljon isoja kohteita. Onko niin, että paikalliset osaajat on palkattu näille isoille kohteille alihankkijoiksi, ja näin ollen ei paikallisiin pikkuhommiin enää löydy tekijöitä? Kun teimme tämän lehden rakentamisen ja remontoinnin teemaa saimme kuulla firma toisen jälkeen, kuinka heillä on kalenterit täynnä töitä, eikä mainostaa siis voi. Samalla meille sanotaan, että osaavia työntekijöitä ei saa eikä löydä millään, joten ei voi firmaakaan kasvattaa – ja osa taas ei haluakaan kasvattaa juuri tuon työntekijä ongelman vuoksi.

Meillä on siis Suomessa kohtuullisen paljon työttömiä, mutta paljon töitä, joihin ei löydy tekijöitä. Pitäiskö tehdä jotain?