Talvihäitä vietetään tunnelmallisesti kynttilän valossa

Lohjalaiset Enna Andersson ja Arttu Kuoreinen vihitään 17.2.2018. Kysyimme heiltä mm., miten pari tapasi ja kuinka häävalmistelut ovat edenneet tähän mennessä.

Enna Andersson ja Arttu Kuoreinen kokevat, että toisen seurassa voi olla oma itsensä. -Teemme toisillemme hyvää ja olemme toistemme parhaat puoliskot, Andersson sanoo.

 

Arttu Kuoreinen ja Enna Andersson tapasivat toisensa tammikuussa 2013.

-Tapasimme Nummelan Antoniossa yhteisten kaverien kautta. Emme tunteneet toisiamme entuudestaan lainkaan, mutta vaihdoimme sitten kaveripyynnöt somessa ja sovimme, että nähdään, kertoo Kuoreinen.

Keskusteluyhteys syntyi heti ja toisen seurassa oli luonnollista olla.

-Sain olla ihan oma itseni, ja meidän oli heti helppoa keskustella mistä tahansa. Me teemme toisillemme hyvää ja olemme toistemme parhaat puoliskot, Andersson sanoo.

Välittämisen he kertovat näkyvän suhteessaan esimerkiksi arjen pienissä kosketuksissa, halauksissa ja siinä, miten toiselle puhutaan.

-Kunnioitamme toisiamme paljon ja kumpikin haluaa keskustella, jos jokin asia painaa, Andersson toteaa.

-Ei tule mieleen, että olisimme koskaan loukanneet toisiamme, lisää Kuoreinen.

Pari alkoi seurustella kuukauden kuluttua tapaamisesta ja vajaan vuoden kuluttua he muuttivat yhteen.

-Silloinen kämppäkaverini sai uuden asunnon, eikä minun kannattanut jäädä yksin maksamaan asuntoa, joten muutimme yhteen, Kuoreinen avaa käytännön järjestelyjä.

 

Kosinta kotisohvalla

Kuoreinen kosi Anderssonia pari vuotta sitten.

-Olin vähän hidas kosimaan, ja Enna alkoi olla jo kärsimätön, että olisi jo pikkuhiljaa aika ruveta polvistumaan. Hän ei kuitenkaan painostanut. Etenin perinteisen linjan mukaan ja kysyin Ennan isältä, mitä mieltä hän on asiasta, kertoo Kuoreinen.

-Ajattelin asiaa koko syksyn, kunnes kerran ajelin korukauppaan ja siellä kassatyttö kysyi, laitetaanko sormus pakettiin. Siitä meni vielä viikko ennen kuin kosin, hän jatkaa.

Kosinta tapahtui parin kotisohvalla.

-Se oli tunnelmallinen hetki. Oltiin oltu töiden jälkeen syömässä ja tultiin kotiin. Arttu sytytti kynttilät ja istuttiin sylikkäin sohvalla. Sitten hän haki sormuksen, Andersson kertoo.

Avioliiton he näkevät parisuhteensa virallistamisena.

-Se on virallinen lupaus olla loppuelämä toisen kanssa. Virallisuutta lisää se, että otan Artun sukunimen, sanoo Andersson.

-On kiva olla virallisesti pari, toteaa puolestaan Kuoreinen.

 

Perinteiset, mutta rennot häät

Vihkiminen tapahtuu 17.2. Lohjan Pyhän Laurin kirkossa ja hääjuhla pidetään Åsvallassa.

-Olen aina halunnut kirkkohäät. Juhlista tulee rennolla tavalla perinteiset. Mukana on vanhoja vivahteita, kuten se, että isä luovuttaa morsiamen puolessa välissä kirkon käytävää. Näemme toisemme vasta alttarilla, eikä Arttu tiedä, millainen puku minulla on. Jotain vanhaa, uutta, lainattua ja sinistä siinä tulee olemaan, Andersson kertoo.

Häitään pari odottaa innoissaan, eikä suurempaa jännitystäkään ole ilmennyt ainakaan vielä.

-Ensimmäisen kerran jännitti Menneen ajan markkinoilla, kun poikkesimme kirkossa, kertoo Andersson.

Häiden suunnittelun pari aloitti noin vuosi ennen hääpäivää.

-Enna kysyi kesken yhden koti-illan, että pitäisikö laittaa päivämäärä lukkoon. Ei siinä sitten mennyt kuin viisi minuuttia, kunnes päivä oli lukittu, Kuoreinen kertoo.

Monet parit haluavat kesähäät, mutta Kuoreinen ja Andersson halusivat nimenomaan talvihäät.

-Haluamme lunta ja pimeämpää tunnelmaa, Kuoreinen sanoo ja toteaa, että talvella häät on myös helpompi järjestää, kun esimerkiksi kirkko ja juhlapaikka ovat vapaina paremmin kuin kesällä.

-Talvi on meidän kummankin mielestä parempi vaihtoehto kuin kesä. Yleensä talvihäitä ei pidetä, joten niihin on kiva päästä, Andersson sanoo.

 

Tuikkuja, kynttilöitä ja kukkia

Hääjärjestelyt ovat sujuneet hyvin. Jopa yllättävän hyvin, Andersson toteaa.

-Saimme isommat asiat, kuten bändin ja juhlapaikan hoidettua kärkeen, kertoo Kuoreinen.

Musiikista vastaa duo, joka soittaa koko illan. Perinteisiä leikkejäkin on luvassa. Niistä vastaavat kaaso ja bestman.

-Saa nähdä, mitä he keksivät, toteaa Kuoreinen.

Hääkoristelujen värimaailma koostuu punaisesta, valkoisesta ja hopeasta.

-Koristeiksi tulee kukkia. Käytämme myös elävää tulta, kynttilöitä ja tuikkuja. Ylimääräistä paperikrääsää ei tule, Andersson kertoo.

Muille häitä suunnitteleville he vinkkaavat, että isot asiat, kuten kirkon ja juhlapaikan varaaminen kannattaa hoitaa ensimmäisenä pois alta ja keskittyä pieniin yksityiskohtiin myöhemmin. Lisäksi hääpäivää valitessa kannattaa huomioida juhla-ajat.

-Meidän häidemme lähelle osuvat vanhojen tanssit. Se vaikuttaa esimerkiksi pukuvuokraukseen, toteaa Andersson.