Lesy vuokrasi Lohjan kaupungilta entisestä Hiiden koulusta tiloja löytöeläintoimintaa varten.

  

Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen uuden löytöeläintalon (Karstuntie 354) avajaisia vietetään 9.12. kello 12.00 – 15.00. Avajaisten ohjelmassa on mm. koirien tottelevaisuusnäytös kello 13.00 ja 14.00, kaverikoirien vierailu kello 13.30, intialaista päähierontaa, eläintarvikekirppis, buffet, arpajaiset ja muuta mukavaa. (Huom. vain käteinen käy)

Yhdistyksen vapaaehtoiset ovat vajaan kolmen toimintavuoden aikana auttaneet lähes tuhatta eläintä, ja uusissa tiloissa työ sujuu entistä helpommin ja turvallisemmin. Lohjan eläinsuojeluyhdistys, tuttavallisemmin Lesy, aloitti löytöeläintalon ylläpitämisen Lohjan Maksjoentiellä keväällä 2015. Rakennus oli kuitenkin oletettua huonommassa kunnossa, joten toiminnan jatkuvuuden ja henkilöstön terveyden takaamiseksi yhdistyksen oli pakko muuttaa. Homeisessa talossa oleskelu ei tietenkään ollut hyväksi eläimillekään. Uudet tilat löytyivät entisestä Hiiden koulusta.

–Uudet tilat ovat pinta-alaltaan pienemmät kuin vanhat, mutta kaikki eläinten hoitoon liittyvät tilat on saatu rakennettua uuteenkin taloon. Muutaman toimintavuoden oppien avulla olemme muuton yhteydessä tehneet myös toimintaa helpottavia muutoksia mm. kotiutushuoneiden suunnittelussa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Niina Gustafsson.

Kotiutushuoneet ovat tiloja, joissa yleisö pääsee tutustumaan kissoihin siinä vaiheessa, kun kissa on valmis muuttamaan uuteen pysyvään kotiinsa. Muun muassa näihin tiloihin yleisö pääsee avajaisissa ensimmäistä kertaa tutustumaan.

Löytökissa sijoitetaan aina ensin karanteeniin tarttuvien tautien leviämisen estämiseksi.

 

Apua kaikenlaisille eläimille

Kotiutushuoneiden lisäksi löytöeläintalolla on kissojen karanteenitila. Omat tilansa löytyvät myös koirille ja kaneille. Saatavilla on myös häkkejä ja tarvikkeita mahdollisesti talolla vieraileville lemmikkilinnuille ja pikkujyrsijöille.

Lesy vastaa Lohjan alueen löytöeläimistä ja Siuntion löytökoirista, minkä lisäksi yhdistys pyrkii resurssien salliessa auttamaan myös muita väliaikaista tai uutta kotia tarvitsevia eläimiä. Tällaisia asukkaita Lesyn talolle tulee esimerkiksi tilanteissa, joissa eläimen omistaja sairastuu yllättäen tai viranomainen puuttuu alkuperäisen omistajan eläinten pitoon. Yhteensä kolmen toimintavuoden aikana Lesyn kautta on kulkenut lähes tuhat eläintä, joista suurin osa on kissoja.

Löytöeläinvastuun takia Lohjalla karanneesta tai löytyneestä eläimestä tulee ilmoittaa Lesylle. Eläin asuu löytöeläintalolla, kunnes sen omistaja löytyy. Jos alkuperäistä omistajaa ei löydy 15 vuorokaudessa, eläin siirtyy yhdistykselle. Tässä vaiheessa kissa leikkautetaan, rokotutetaan ja sille asennetaan tunnistesiru. Tämän jälkeen se on valmis muuttamaan kotiutushuoneeseen, mistä käsin yhdistyksen adoptiotiimi etsii sille uuden pysyvän kodin.

 

Navettakissatkin tulisi leikkauttaa

–Lohjallakin on maaseutua, missä kissat perinteisesti ovat liikkuneet vapaana tuhoeläimiä metsästäen. Tarkoitus ei ole näitä eläimiä löytöeläintalolle tuottaa, joten olisi hyvä, jos kissan löytäjä pystyisi kyselemään naapureilta tai tiedustelemaan vaikkapa kylän omassa Facebook-ryhmässä, onko löytynyt kissa aidosti karannut ja apua vailla vai vain ulkoilemassa ennen löytöeläintalolle tuomista. Näin vältettäisiin turhaa vaivaa ja mieliharmia, vinkkaa Gustafsson.

Useimpien eläinsuojeluyhdistysten tapaan Lesyn adoptiotiimi ei sijoita kissoja uusiin koteihin, joissa niiden annettaisiin ulkoilla valvomattomasti. Ulkona kissoja uhkaavat monet vaarat, kuten pedot ja liikenne. Kissalla voi maaseudulla olla tehtävä tuhoeläinten pyydystäjänä, mutta tällöinkin olisi toivottavaa, että kissat olisi leikkautettu, jotta ne eivät lisääntyisi omaehtoisesti. Eduskunnassa tällä hetkellä käsittelyssä olevassa uudessa Eläinten hyvinvointilaissa ehdotetaan säädettäväksi omistajan velvollisuudesta estää pitämiensä nisäkkäiden hallitsematon lisääntyminen. Jos esitys menee läpi, pitää hiirikissatkin lain noudattamiseksi tulevaisuudessa leikkauttaa.

Lesyn toimintaa pyöritetään valtaosin vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvarojen tukemana. Sunnuntaisten avajaisten jälkeen Lesyn toimintaan pääsee paikan päällä tutustumaan kuukausittaisissa avointen ovien päivissä. Myös yhdistyksen netti- ja Facebook-sivut antavat tietoa yhdistyksestä ja sen kautta kotia etsivistä eläimistä.

Teksti: Joonas Gustafsson

Koulun vanhat luokkahuoneet muokattiin kissojen pitopaikoiksi. Isot ja valoisat eriöt ovat kissojen ja hoitajien mieleen.