Seurakuntalaisten toiveen ja aloitteen pohjalta Lohjan seurakunta on lähtenyt hyödyntämään kirkon luomaa verkkopalvelua vapaaehtoistyo.fi sekä Kotimaanavun sivustoa, joilla pyritään välittämään tietoa toimintamahdollisuuksista eri yhteyksissä. Seurakunnasta määritellään, että vapaaehtoistyön välityspalvelun kautta halutaan jakaa kaikille sitä iloa, jonka yhdessä tekeminen hyvän asian ympärillä ja vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa tuottaa. Ihmisiä kannustetaankin rohkeasti tutustumaan sivustoon ja sieltä löytyviin vapaaehtoistyön mahdollisuuksiin. Sivusto avautui 21.3. ja se löytyy osoitteesta www.vapaaehtoistyo.fi/lohja/. Sivusto toimii alustana, jonka kautta vapaaehtoistyö ja sen tekijät kohtaavat toisensa.

-Sivusto on reaaliaikainen ja sen kautta vapaaehtoisia voidaan kutsua tehtäviin. He voivat sen kautta myös ilmoittautua tehtäviin sivustolla, kertoo Lohjan seurakunnan kirkkoherra Juhani Korte.

-Seurakunta voi myös kutsua lähellä olevia yhdistyksiä ja muita toimijoita yhteisöjäseniksi, jolloin he pääsevät kiinni samaan alustaan, Korte jatkaa.

Alustan helpottaa myös äkillisissä tilanteissa auttamista.

-Voidaan muodostaa auttamisketju, jos sattuu esimerkiksi tulipalo. Silloin apua pitää saada äkkiä. Keräysluvan saanti voi kuitenkin kestää. Nyt alustan myötä byrokratia on valmiiksi kunnossa, ja diakonit pystyvät laittamaan keräyskohteen pystyyn heti, Korte kertoo.

Vapaaehtoistyön välityspalvelu on apuväline seurakunnan työntekijöille, mutta sitä voivat hyödyntää myös muut, sillä kuka vain voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi.

-Voidaan muodostaa auttamisrinkejäkin esimerkiksi kaupassa käynnissä avustamiseen. Ringin jäsenille voi laittaa viestin, kuka ehtii lähteä auttamaan, Korte sanoo.

Vapaaehtoistyön välityspalvelun avulla vapaaehtoisrekisteri saadaan myös keväällä voimaan tulevan EU:n tietosuojauudistuksen mukaiseksi.

Samalla saadaan tilastoa siitä, paljonko vapaaehtoisia on ja millaisia vapaaehtoistyön tarpeita löytyy, Korte toteaa.

Vapaaehtoisia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Lohjan seurakunnan vapaaehtoinen ja luottamushenkilö Esa Sohlberg seurakunnan kojulla jääkarusellifestivaaleilla.

 

Monenlaisia tehtäviä

Kokemusta välityspalvelusta on jo ehtinyt kertyä, sillä se on käytössä noin 150:ssä Suomen vajaasta 400:sta seurakunnasta. Lisäksi mukana on yhdistyksiä ja kuntia. Jutun kirjoitushetkellä palvelussa oli 842 avointa vapaaehtoistehtävää ja 22 364 vapaaehtoista. Korte kertoo, että monessa seurakunnassa palvelun käyttö aaltoilee.

-Ensin on alkuinnostus, joka sitten vähän laskee. Sitten taas, kun huomataan, että jotain pitäisi tehdä, väkeä tulee lisää, sellaista aaltoliikettä, hän kuvaa.

Korte näkee vapaaehtoistyön ja palvelun arvon juuri auttamisessa.

-Toivottavasti se tuottaa hyvää. Ihminen ilahtuu, kun hän voi auttaa jotakuta ja saa kiitoksen.

Palvelussa toteutuu myös kristityn tehtävä.

-Kristityn tehtävä on olla ihminen toiselle ihmiselle, pohtii Korte.

Itselle sopivaa avustustapaa voi etsiä sivustolla tarjolla olevista tehtävistä. Myös omia ideoita eri toimintamuodoista voi kertoa vapaaehtoiseksi rekisteröitymislomakkeella. Tällä hetkellä vapaaehtoisia haetaan esimerkiksi Pusulan koululle avuksi ylijäämäruuan jakoon, Mäntynummen seurakuntatalolle eläkeläiskerhoon mm. juttelemaan ja askartelemaan kävijöiden kanssa, Routiopäivään 5.5. mm. täyttämään ilmapalloja, myymään kukkia ja jakamaan keittoa sekä kyytiavuksi ikäihmisille Sammatin ja Karjalohjan alueelle.

Vapaaehtoisia tarvitaan yhä enemmän

Lohjan seurakunnassa vapaaehtoisia on nyt Korteen arvion mukaan 600-700, ja palvelu on lähtenyt heti toimimaan, sillä ensimmäinen ilmoittautuminen tuli pian palvelun avauduttua. Korte korostaa, että vapaaehtoisia tarvitaan.

-Yksittäinen diakoniatyöntekijä ei pysty esimerkiksi käymään ikäihmisten luona seurana ja keskustelemassa päivän uutisista. Jatkossa vapaaehtoisia tullaan tarvitsemaan yhä enemmän ja diakoniatyöntekijä on enemmänkin kouluttaja ja yhteyshenkilö.

Hän toteaa, että seurakuntalaisten aktiivisuus on muutenkin lisääntynyt.

-Jumalanpalveluselämässä on tapahtunut muutos. Ei ole kauaa siitä, kun ihmiset tulivat kirkkoon sanan kuuloon, kuten vanha kansa sanoo, kuuntelemaan mitä papilla on kerrottavaa. Passiivisia kuuntelijoita on edelleen, mutta osa seurakuntalaisista on aktiivisesti mukana toteuttamassa messua. Rooli istujasta on muuttunut toimijaksi, Korte kertoo.

SMS