Aarni Virtanen, Vennamo, Mies ja hänen puolueensa, Art House 2018

”Kyllä kansa tietää” – Veikko Vennamo 1970 -luvulla. Vuonna 1970 kotimaan politiikkaa ravisteli Veikko Vennamon johtama SMP (Suomen Maaseudun Puolue), joka sai vaaleissa 18 kansanedustajaa. Tästä alkoi suomalaisten populistipuolueiden historia. Mutta millainen oli mies SMP:n takana?

Vennamo: mies ja hänen puolueensa kokoaa populismin oppi-isän Veikko Vennamon (1913 – 1997) elämäntyön. Vennamo edusti omaperäistä poliittista ajattelua. Hänen intensiiviset puheensa nousivat syvästä vakaumuksesta, hänellä oli tarkka käsitys siitä, millainen suomalaisen yhteiskunnan täytyisi olla ja miten siihen päästäisiin.

Vennamo ehti olla kansanedustajana viidellä vuosikymmenellä. Vennamo oli omaperäinen ja yritteliäs poliitikko. Häntä voidaan syystä kutsua suomalaisen populismin oppi-isäksi. Vennamo oli monipuolinen ja toimelias. Pahimmaksi vastustajaksi puolin ja toisin osoittautui Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen.

Karjalan poika, Veikko Alexander Fennander (myöh. Vennamo) syntyi Laatokan Lahdenpohjassa 11.6.1923 eli nykyisessä Sortavalassa. Vennamo nimitettiin ASO:n eli Asutustoiminnan johtajaksi, jossa hänen tehtävänsä oli asuttaa Suomeen 420 000 siirtolaista. Vennamo onnistui tehtävässään yli odotusten ja sai poliittiselle uralleen mittavat kannukset tästä uroteosta.

Vennamon vaaliteemoja olivat mm. rötösherrat ja köyhän kansan etujen parantaminen. Vennamo valittiin Kekkosen hallituksen toiseksi valtionvarain ministeriksi.

Mielenkiintoiset olivat v. 1956 Tasavallan Presidentinvaalit, jossa Kekkonen valittiin Maan isäksi äänin 151 – 149. Kauan taitettiin peistä siitä, kuka oli tuon ratkaisevan äänen antaja?

SMP voimistui uudelleen esim. kansanmiehen, Eino Poutiaisen tullessa puoluesihteeriksi v. 1961. Kerrottiin hänen tehneen puoluetyötä mopolla ajaen, jopa laajoilla alueilla. Eino Poutiainen oli syntyisin Leppävirralta, mutta oli muuttanut sittemmin Pohjois-Karjalan Kiihtelysvaaraan. Eino Poutiainen kuoli 12.9.1979, joka tapahtuma oli merkittävä menetys SMP:lle.

Veikko Vennamo käytti hyväkseen mm. jo silloista mediaa eli televisiota. V. 1970 vaaleissa oli teemana ”Unohdetun kansan puolesta”. Niissä vaaleissa SMP sai historiallisen vaalivoiton – 18 kansanedustajaa.

Kun ajattelee SMP:ta ja Veikko Vennamoa, ei voi ohittaa populismin käsitettä. Vennamo laittoi itsensä likoon puolueen eteen. Hyvä apuna hänellä oli uskollisia apureita ja myös vaimo Sirkka Vennamo ja poika Pekka Vennamo.

 

UNTO VASKUU