Vihdin Mielenterveysseura ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja seuraan kuuluva Vihdin Kriisikeskus 15 vuotta. Merkkipäivien johdosta seura pitää avoimet ovet lauantaina 17.11. kello 12.00 – 14.00 (Pisteenpolku 4, Nummela). Luvassa on vapaamuotoista yhdessäoloa ja arpajaiset. Suunkin saa makeaksi, sillä tarjolla on kakkua, glögiä ja mehua.

Sekä mielenterveysseura että kriisikeskus tarjoavat asiakkailleen tukea montaa reittiä pitkin.

-Meille voi soittaa, tulla käymään tai osallistua ryhmätoimintaan. Tukea saa myös valtakunnallisen kriisipuhelimen ja tukinetin kautta. Teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa ja ohjaamme myös eteenpäin oikean avuntarjoajan luo, kertoo kriisikeskusjohtaja Leena Tiitto.

Tarjolla on mm. keskusteluryhmä senioreille, avoin juttutupa, mielenterveyskuntoutujien omaisille ja läheisille suunnattu ryhmä ja tukikoirakkotoimintaa.

-Järjestäisimme mielellämme myös vanhemmuusryhmän, mutta vielä ei ole tarpeeksi osallistujia. Vertaistuki on ryhmissä tärkeää, Tiitto sanoo.

Ryhmiin sekä mielenterveysseuran muuhun toimintaan voivat vihtiläisten lisäksi osallistua myös lohjalaiset ja karkkilalaiset.

-Toimintamme on tarkoitettu kaikille. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä esimerkiksi kriisitilanteissa. Yhdessä sitten mietitään kokonaisvaltaisesti, millaista apua ihminen tarvitsee ja millainen tukiverkosto hänellä on. Kuuntelemme, keskustelemme ja etsimme vahvuuksia ja selviytymiskeinoja. Yksin ei tarvitse pärjätä. Sellaisia asioita ei ole, joista ei voisi puhua, Tiitto sanoo.

-On tärkeää, että ihminen kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi ja kokee itsensä merkitykselliseksi sellaisena kuin on. Me kannustamme, rohkaisemme ja kuljemme rinnalla. Tämä on maksuton, matalan kynnyksen paikka, Tiitto jatkaa.

Hän kertoo, että yhteyttä otetaan hyvin monenlaisissa tilanteissa. Aiheina voivat olla mm. työ, opiskelu, taloudellinen tilanne, väkivalta, ahdistus, masennus, yksinäisyys, seksuaalisuus, onnettomuus tai menetys.

-Ihmisyyteen ja elämään kuuluu monenlaisia asioita. Siksi tämä seura on olemassa, hän tiivistää.

Kriisikeskusjohtaja Leena Tiitto painottaa, että huoliensa kanssa ei tarvitse pärjätä yksin, sillä tukea on tarjolla.

 

Tarvetta kriisikeskukselle on

Vihdin Mielenterveysseura perustettiin vuonna 1998.

-Tulin itse mukaan 1999. Aloitimme lasten ja nuorten kerhotoiminnalla. Nopeasti alkoi tulla projekteja mm. nuorten syrjäytymisen ehkäisystä. Kriisikeskus perustettiin vuonna 2003 ja olemme nyt keskittyneet siihen. Ympäri Suomea on 22 kriisikeskusta, Tiitto kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan kriisikeskuksella on iso merkitys alueen asukkaille.

-Tarvetta kriisikeskukselle on. Ison aukon se jättäisi, jos keskusta ei olisi, sillä nykypäivänä on monenlaisia ongelmia, joihin apua tarvitaan. Kun ihminen tulee ajoissa kuulluksi ja kohdatuksi sekä saa apua, se säästää niin inhimillistä kärsimystä kuin rahaakin. Vihti ei ole iso kunta, mutta on upeaa, että olemme saaneet rahoitusta toiminnallemme, Tiitto iloitsee.

Suurin osa rahoituksesta tulee STEA:lta. Pienen osansa mukaan antavat myös Suomen Mielenterveysseura sekä pari yksityistä lahjoittajaa.

Lohjalla ei ole omaa kriisikeskusta, mutta Lohja päätyi osaksi Vihdin Kriisikeskuksen toimintaa rahoittajan toiveesta (STEA) vuonna 2015. Lohjan kaupunki tukee toimintaa tarjoamalla sille tilan.

Tällä hetkellä seuralla on parikymmentä vapaaehtoista tukihenkilöä. Pian heitä saadaan lisää, sillä tukihenkilökurssi on parhaillaan menossa. Lisää vapaaehtoisia tarvitaan silti aina.

-Auttajienkin jaksamisesta huolehditaan, jotta he voivat toimia hyvillä mielin ja voimaantuneina. Toiminta tuo heillekin yhteisön ja merkityksellistä tekemistä, Tiitto sanoo.

Seurassa toimii myös kriisityöntekijöitä, jotka työskentelevät yhdessä tukihenkilöiden kanssa.

Kriisikeskuksella on vastaanotot sekä Vihdissä että Lohjalla. Lohjalla kriisityöntekijän vastaanotto on keskiviikkoisin kello 14.00 – 18.00 keskustan terveysasemalla. Aika varataan maanantaina kello 12.00 – 13.00 puh. 044 042 1354 (kriisityöntekijä). Vihdissä on ajanvaraus ja vastaanotto maanantaista perjantaihin kello 17.30 – 21.30 puh. 050 401 6259 (kriisityöntekijä ja tukihenkilö).

SMS