Virkkalaan aukesi aarreaitta

Löytölä Lohja Oy myy mm. vanhoja huonekaluja ja sisustustavaraa. Historian siivet havisevat, sillä niin kaupan tavaroilla kuin liiketilallakin on menneisyytensä, joka nousee keskusteluissa esille.

Menneen ajan meininkiä ja tunnelmaa.

 

Löytölä Lohja Oy on lohjalaisen Taavi Haapalan pitkäaikaisen unelman tulos.

-Unelmani toteutui tämän kaupan myötä. Täällä myydään vanhoja huonekaluja, sisustustavaraa ja erikoisia löytöjä. Samalla myydään tavallaan fiilistä, koska tavarat voivat herättää nostalgisia tunnelmia, jos vaikka mummolassa on ollut samanlainen esine, Haapala esittelee.

Hän haluaa myös piristää Virkkalan ilmettä.

-Virkkala on idyllinen, pienehkö kylä, johon haluan tuoda lisää meininkiä ja vaihtelevuutta. Täällä ei ole muuta tällaista kauppaa, enkä tiedä, että missään muuallakaan Lohjalla olisi.

Hänen kauppansa ei ole antikvariaatti tai kirpputori, vaan käytettyä ja vanhaa tavaraa myyvä liike, jonne tavarat päätyvät esimerkiksi kuolinpesistä.

-Kun on kyse kuolinpesästä, pitää olla hienovaraisuutta. En vain mene paikalle ja hae tavaroita, vaan esimerkiksi leskirouvan luona saatamme aluksi juoda kahvit ja rupatella. Vasta sitten katsotaan tavaroita. Reissu voi viedä koko päivän, Haapala kertoo.

Tavaroita tulee myyntiin paljon muutakin kautta.

-On myös ihmisiä, joilla on esimerkiksi vintti tai navetta täynnä tavaraa, josta he haluavat päästä eroon. Lisäksi tavaraa tulee tänne muuttoylijäämistä, Haapala avaa.

Vanhat tavarat kätkevät taakseen tarinoita. Haapala tykkää kuunnella niitä ja jakaa myös eteenpäin, kun asiakas tulee ostamaan esineen hänen kaupastaan. Tällä hetkellä Löytölässä on myynnissä mm. kassakone, joka on 1930- tai 1940-luvulta.

-Kun tiedän tarinan voin kertoa asiakkaalle esimerkiksi milloin ja missä kaupassa kassakonetta on käytetty, Haapala sanoo.

Tähän mennessä Haapala on kiertänyt hakemassa tavaroita noin 200 kilometrin säteellä Lohjasta.

-Kun kiertää hakemassa irtaimistoja, näkee samalla Suomen maata, hän toteaa.

Tavaroilla on omat tarinansa. Mikä mahtaa olla tämän kassakoneen tarina? Kuvasta löytyy myös vanhoja lasipulloja, joista voi tuunata esimerkiksi pumppupulloja nestesaippualle.

 

Uusi elämä vanhoille tavaroille

Listatavaraa Haapalan kaupassa ei myydä, vaan idean avain on nimenomaan löydöissä. Tarkoituksena on, että tavarat vaihtuvat nopeasti, joten hintakin on sen mukainen. Vanhoissa tavaroissa näkyy elämän kolhuja, mutta niin saa näkyäkin. Haapala kertoo, että vanhat tavarat kiinnostavat nykyään nuoriakin.

-Esimerkiksi sellainen kulttuuri on tulossa takaisin, että halutaan laittaa kahvipöytä nätiksi, kun tulee vieraita. Minusta se on todella kiva, Haapala sanoo ja esittelee siroja ruusukahvikuppeja.

Vanhasta voi myös tuunata uusia asioita. Esimerkiksi vanhasta lasipullosta voi tehdä pumppupullon nestesaippualle.

Tällä hetkellä ostajaansa odottavat mm. Haapalan isoisän isoäidin käsityönä tehty valaisin, vanha kassakone, karvalakki, joukko kahvipannuja, öljylyhtyjä, puutiinu, jossa on aikoinaan suolattu possua, kerä tervattua köytt sekä joukko kelloja ja keinutuoleja.

Ajatuksena on, että kaupan tuotevalikoima vaihtuu nopeaan tahtiin. Tällaisia lankoja tarjolla tällä hetkellä.

 

Iloinen vastaanotto

Haapala on vasta 21-vuotias, mutta yrittäjyys ja kaupankäynti ovat olleet miehellä mielessä jo vuosia.

-Haaveeni on ollut 15-vuotiaasta lähtien, että voin myydä tavaroita virallisen nimen alla. Olen yrittäjäsuvusta, jossa kaikki ovat olleet eri alojen yrittäjiä. Vaihdoin jo lapsena kerhossa pikkuautoja, hän kertoo.

Haapala viihtyy asiakaspalvelun parissa. Se ja esineiden tarinoiden kertominen ovatkin työn suola. Kauppa avasi ovensa 6.12. Juhlapyhistä huolimatta asiakkaat ovat löytäneet hyvin perille.

-Suurin osa on pitänyt kaupasta, Haapala iloitsee.

Haastattelun aikanakin ovi käy vähän väliä ja yrittäjä saa kaupastaan positiivista palautetta.

-Täällä on tosiaan kivaa tavaraa, pieniä naisellisiakin asioita. Muistoja tulee mieleen. Ei täällä Virkkalassa ole mitään ollutkaan, mutta nyt on, sanoo yksi.

-Ajan patinan pitää näkyä, kommentoi toinen ja katselee 1930-luvun pinnatuolia.

Samaa mieltä on Haapala, joka ei halua entisöidä huonekaluja, vaan myydä ne sellaisinaan.

-Putsaan niitä, mutta en ala muokata. Se olisi turmelemista, hän toteaa.

Löytäjäkin tehdään heti.

-Olen kauan etsinyt tällaista, hihkaisee eräs asiakas.

Kelloja moneen makuun.

 

Myös talolla on tarinansa

Löytölä sijaitsee Tietolantiellä rakennuksessa, jossa on aiemmin toiminut mm. ravintola Siperia.

-Tämä on 1920-luvulla rakennettu, suojeltu rakennus, mikä sopii hienosti yritykseni imagoon, Haapala sanoo.

Rakennuksen menneisyys herättää ihmisissä muistoja.

-Asiakkaat puhuvat paljon siitä, mitä tässä on aiemmin ollut. Joku muisteli, missä nurkassa on juonut paukkuja ja että yläkerrassa tanssittiin. Toinen taas oli tuonut tänne limonadia, kun tässä oli kauppa. Näitä tarinoita on kiva kuulla. Jotkut heittävät tiskille tullessaan, että ottaisin yhden kaljan, Haapala kertoo.

Kaupan aukeamisen myötä myös rakennuksen ikkunaluukut ovat auenneet

-On sanottu, että nyt Virkkalaankin tuli valoa, kun luukut on avattu, Haapala kertoo.

 

Kahvila ja verkkokauppa?

Suunnitelmia on tulevaisuudenkin varalle ja unelmointi jatkuu. Jos kaikki menee Haapalan toivomalla tavalla, tarvitsee hän jossain vaiheessa kaupalleen lisää tilaa.

-Lisäksi aion keskittyä tavaroihin, joita ihmiset haluavat. Täytyy seurata, mikä vetää ja kehittää valikoimaa asiakaslähtöisesti, hän sanoo.

Ensi kesänä Haapala aikoo pitää Löytölän yhteydessä myös kesäkahvilaa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Sitten saadaan elämää rakennuksen terassillekin. Tulevaisuudessa hän pistää ehkä pystyyn myös verkkokaupan. Kaupalla on jo Facebook-sivu, jonne Haapala laittaa mm. kuvia erikoisista esineistä.