11.2. vietetään 112-päivää ympäri Suomea. Päätimme teemaan liittyen tehdä jutun lohjalaisesta ensihoitotuotteita valmistavasta yrityksestä. Samalla on paikallaan kirjoittaa pari sanaa kodin turvallisuudesta.

Useimmista autoista löytyy ensiapulaukku, mutta kunnon ensiapuvälineet pitäisi olla myös kotona.

Lohjalainen Waloplast Oy valmistaa ja myy ensihoitotuotteita. Waloplastilla on Suomen laajin ja isoin valikoima alan tuotteita. Tuotteiden lisäksi Waloplast järjestää myös välinekoulutuksia ja tekee riskikartoituksia. Yrittäjä Walo Pakkanen perusti Waloplastin vuonna 1993.

-Perustin Waloplastin, kun työterveyshoitajat toivoivat, että tekisin Tamrolle kilpailevan firman. Silloin oli tilausta muuntautumiskykyiselle yritykselle, kertoo Pakkanen, joka oli ennen töissä Tamrossa.

Hän kertoo, että Tamron monopoliasemaa vastaan oli aluksi hankala nousta, mutta mittatilaustyönä saatavat tuotteet koituivat Waloplastin voitoksi. Tamro valmisti valmiita tuotepakkauksia, kun taas Waloplastin vahvuus on siinä, että ensiapuvälineet räätälöidään jokaisen yrityksen ja muun toimijan tarpeiden mukaan.

Projekteja vuosien varrelta

Tänä päivänä Pakkasella on takanaan jo 40 vuotta alan kokemusta. Matkan varrelle on mahtunut monia projekteja ja satojen eri tuotteiden suunnittelua ja kehittämistä. Suunnittelutyön pohjaksi on kartoitettu toiveita kentältä.

-Minulle tulee joka päivä niin Suomesta kuin ulkomailtakin viestejä erikoisprojekteista. Esimerkiksi tällä hetkellä olen mukana Nigeriassa toteutettavassa operaatiossa, jonne lähtee 150 henkeä. Toimitan sinne ensihoitovälineet, Pakkanen kertoo.

Välillä projektit ja tuotteiden suunnittelu aiheuttavat päänvaivaa ja vievät aikaa. Pakkasen sanoin pitkäveteisin projekti alkoi Puolustusvoimien tilauksesta.

90-luvulla Puolustusvoimat otti yhteyttä ja tilasi hypotermiatuotteita. Vaatimuksena hypotermiapussille oli, että se toimii, kun on -30°C astetta pakkasesta, sotilas on loukkaantunut etulinjassa ja lähimmälle tielle on matkaa 20 kilometriä. Suunnittelutyö vei neljä vuotta, mutta puolustusvoimat tilasivat 7 000 hypotermiapussia. Se on suurin kertakauppani, Pakkanen kertoo.

Eräs itäsuomalainen moottoriurheiluseura puolestaan tilasi Waloplastilta ensihoitovälineet motocrosskilpailuja varten.

-Kilpailureitti voi olla satoja kilometrejä pitkä ja ensiapupäivystys pitää olla 10 kilometrin välein. Suunnittelin heille sopivat välineet. Siellä tarvitaan laaja välineistö, jos joku vaikka ajaa päin puuta, Pakkanen sanoo.

Yhteistyötä on tehty muidenkin maiden kanssa.

-15 vuotta sitten aloin työstää Baltian maiden ensiapua ja nyt siellä on se asia erittäin hyvässä hoidossa. Oli mielenkiintoista lähteä nollatilanteesta rakentamaan kokonaisvaltaista ensiapumaailmaa, Pakkanen sanoo.

Pakkanen on itse tunnettu toimija Suomessa ja Suomi taas arvostettu ensiavun osaajamaa Euroopassa. Suomessa Waloplast on räätälöinyt ensihoitovälineistön kaikille suuryhtiöille, mutta myös laajemmalle alueelle.

-Esimerkiksi kaikissa ABB:n tehtaissa Euroopassa on samat välineet meiltä, Pakkanen kertoo.

Walo Pakkanen on 40-vuotisen uransa aikana kehittänyt satoja ensihoitovälineitä.

Tie ensihoitovälineiden myyjäksi

Vaikka Pakkanen toimittaa välineitä hoitoalalle, erottaa hän silti selkeästi toisistaan ihmisten hoitamisen ja hoitovälineiden myynnin. Hoitaminen ja bisnes eivät hänen kokemuksensa mukaan edes onnistu samalta henkilöltä. Bisnesmies Pakkanen kokee olleensa lapsesta saakka.

-Tein ensimmäisen bisnessäästöni 10-vuotiaana. Minulla on edelleen tallessa pankkikirja. Talletin 40 markkaa joulukorttien myynnistä. Bisneksen teko alkoi sieltä. Sen täytyy olla geeneissä. Isäni suvussa on paljon liikemiehiä, Pakkanen kertoo.

Hän on myynyt aiemmin mm. taidetta. Koulutukseltaan Pakkanen on paperikoneenhoitaja.

-Takaraivossa kuitenkin jyskytti, että se ei ole minun hommaani katsoa monitoreja, vaan halusin toimia ihmisten parissa. Minulla on auttava sydän. Tapasin sitten sattumalta Tamron ensiapuosaston johtajan, joka sanoi, että olen synnynnäinen liikemies, Pakkanen kertoo.

-Ulkopuolisesta voi näyttää siltä, että on helppoa myydä laastareita, mutta tässä pitää hallita tuhansia eri tuotteita, Pakkanen toteaa.

Hoitovälineet ovat kehittyneet Pakkasen uran aikana huomattavasti.

-Laastarit ovat olleet aina samanlaisia, mutta muuten välineistä uusiutuu koko ajan. 40 vuotta sitten ambulanssissa oli tarjota vain happea ja hanaa, mutta tänä päivänä ambulanssit ovat pienoissairaaloita, Pakkanen kertoo.

Apua kotitapaturmiin

Pakkanen muistuttaa, että kotitapaturmat ovat hyvin yleisiä. Niihin varautuminen on kuitenkin heikolla tasolla monessa kodissa.

-Kodeissa tapahtuu satojatuhansia tapaturmia, joista valtaosa myös hoidetaan kotona, mutta puutteellisilla välineillä. Useimmista autoista löytyy ensiapulaukku, mutta millaiset välineet kotona on? Ensiapuvarustus on heikoissa kantimissa 80%:ssa kodeista. Moni sanoo, että autosta löytyy ensiapulaukku, mutta entäs sitten, kun perheenjäsen lähtee autolla matkaan ja vie välineet mukanaan.

Pakkanen painottaa, että hyvin annetulla, nopealla ensiavulla olisi monessa tilanteessa merkittävä vaikutus loukkaantuneen alueen parantumiselle.

-Esimerkiksi, jos nilkannyrjähdyksen hoitaa heti asianmukaisesti, jalka voi olla jo seuraavana päivänä ihan hyvä, mutta jos ensiapua ei anneta, paraneminen voi viedä kaksi viikkoa, hän vertaa.

Palovammojen ja silmätapaturmien kohdalla vaikutus on vielä voimakkaampi.

-Hyvillä, viilentävillä tuotteilla palovamma-alueen kudosvaurio saadaan pysähtymään ja alue paranee parissa viikossa. Ilman ensiapua se voi viedä puolikin vuotta. Uusia, näkeviä silmiä taas ei saa mistään.

Hän painottaa, että silmän huuhteluaine olisi hyvä löytyä etenkin lapsiperheistä, sillä kodin siivouskaapista löytyy monia silmiä vaurioittavia pesuaineita. Aikuisten silmät taas ovat vaarassa myös esimerkiksi, jos akku hajoaa, kun virtaa annetaan autosta toiseen, ja akkuhappoa roiskahtaa silmille.

Pakkanen sanoo, että joka kodista pitäisi löytyä ainakin sidontatarvikkeet, kylmähoitotuotteet, silmähuuhteluaine ja palovammatuotteet. Kotiin tai autoon saa hankittua hyvän ensiapulaukun noin 30 eurolla. Viisi vuotta sitten Pakkanen suunnitteli myös 50 euron arvoisen kodin ensiapupakin.

-Se on ollut suosittu. Pakilla on seinäteline ja sen voi napata kätevästi mukaan vaikka mökillekin, Pakkanen sanoo.

Toki hyvä ensiapupakkaus on tärkeää olla myös autossa. Pakkanen on itsekin osunut monelle onnettomuuspaikalle.

-Siitä tulee itsellekin todella hyvä tunne, kun pystyy auttamaan toista ihmistä, hän toteaa.

Hän muistuttaa vielä, että hyvien välineiden lisäksi tiedotuksen ja koulutuksen lisääminen ensiapuasioista on tärkeää.

Kodin ensiapupakista löytyy hyvä valikoima ensihoitotuotteita.