Jenni Tieahon teos Yövieras ottaa kävijät vastaan Tytyrin Elämyskaivoksen pihalla.

 

Ympäristötaiteilija Jenni Tieahon Yövieras-veistos seisoo uljaana Tytyrin Elämyskaivoksen pihamaa-alueen veistospaikalla. Kookas, hevosta kuvaava teos koostuu harjateräsrungosta, siihen kiinnitetyistä puupyörylöistä punotuista liepeistä sekä rautalankaverkosta ja maitohorsman syysvillasta rakennetusta hevosenpäästä. Materiaalia ympäristötaideteokseen voi löytyä vaikka omasta pihasta.

-Maitohorsman syysvilla on yksi lempimateriaaleistani. Sitä voi kerätä elo-syyskuussa joutomailta ja se vain leijuu kerätessä. Se on kiehtovan kaunista. Jos teos on välillä ulkona, voin myös ommella siihen seuraavaa näyttelyä varten uuden kerroksen syysvillaa. Puupyörylöitä käytin, koska kotona sattui olemaan paksuja oksia, Tieaho kertoo.

-Materiaalin kerääminen on tärkeää valmistautumista uuteen työhön. Siinä tarkkaillaan ympäristöä eri vinkkelistä kuin tavallisesti. Esimerkiksi joutomaat muuttuvat hyvin kiinnostaviksi ja houkutteleviksi, hän jatkaa.

Innoituksen teokselleen Tieaho löysi Outi Heiskasen eläinihmishahmoista.

-Ihailen hänen grafiikkaansa. Hän on hevosihmisiä. Meillä on ollut yhteisiä näyttelyitäkin, Tieaho kertoo.

Yövieras-nimi tulee unista.

-Unet tulevat kutsumatta, kun itse tykkäävät. Unet vaikuttavat meihin vahvasti, ne voivat antaa esimerkiksi voimaa seuraavaan päivään. Unissani on usein hevosia, Tieaho sanoo.

Yövieras on esillä Tytyrissä kesäkauden ajan.

 

Vaihtuvia teoksia paikallisilta taiteilijoilta

Tieahon mielestä Elämyskaivoksen pihamaa-alueelle rakennetulle kuntta-alueelle olisi hienoa saada jatkossa esille vaihtuvia taideteoksia. Tieahon veistos on ensimmäinen veistospaikalle pystytetty teos.

-Piha valmistui tänä keväänä, mutta olin jo talvella mukana, kun sitä suunniteltiin. Mietimme, että veistospaikka olisi hyvä idea. Olin yhteydessä Eero Ahtelaan, että olisi hienoa saada heti jokin teos esille ja olen iloinen siitä, että hän tarttui heti ajatukseen, Tieaho kertoo.

-Mielestäni tämä on loistava paikka määräaikaisille teoksille. Vaihtuvuus tuo aina uutta kiinnostusta yleisössä. Täällä voisi esitellä paikallisten taiteilijoiden taidetta, johon on löytynyt inspiraatio paikallisesta ympäristöstä, Tieaho jatkaa.

Varsat Lohjan pääkirjastossa.

 

Ympäristötaide kiinnittää huomion ja herättää ajatuksia

Tieahon ympäristötaideteokset ovat kiertäneet ympäri Suomea ja keränneet positiivista palautetta. Tieaho kertoo, että ympäristötaide koetaan positiivisena eikä esimerkiksi hyökkäävänä ja että se otetaan helposti osaksi ympäristöä. Taiteen arvostuskin näkyy monella tavalla.

-Kun teokseni oli esillä Espoon keskuksessa, minua mietitytti ilkivalta, koska sitä tapahtui ihan vieressä. Teokselleni ei kuitenkaan tapahtunut mitään. Kun purin teosta pois, ohi kulki paljon erilaisia ihmisiä ja he kysyivät, miksi puran sen. Esimerkiksi yksi pyöräilijä sanoi, että teoksesta on tullut osa hänen reittiään. Siinä oli myös taksitolppa ja yksi kuski harmitteli työn purkamista, koska hänen mielestään teos kuului siihen, Tieaho kertoo.

Ympäristötaiteen avulla tutustakin ympäristöstä voidaan nostaa esiin jokin tietty seikka tai kiinnittää mielenkiinto tiettyyn asiaan. Sillä voidaan myös tuoda esille ympäristön arvoa. Esimerkiksi Helsingin Kivinokassa olevalla Tieahon pajuveneteoksella kiitetään suojelualueesta, jonka myötä alueen luonto säilyy.

Ympäristötaiteeseen voidaan yhdistää myös yhteisöllisyyttä. Yksi Tieahon projekteista on ollut pajuveneen rakentaminen Lohjanseudun kuvataidekoulun eri-ikäisten oppilaiden kanssa.

-Oli kiinnostaa keskustella esimerkiksi neljävuotiaan kanssa siitä, miten hän näkee ympäristön. Sen ikäisellä on jo valtavasti kokemuksia, tuntemuksia ja ajatuksia, Tieaho sanoo.

Taide voi yhdistää ihmisiä ja auttaa katsomaan asioita eri näkökulmista.

-Haluaisin teosteni kautta tuoda esille ihmisyyttä, inhimillisyyttä, toisten huomioon ottamista ja empaattisuutta. Maailmassa on valtavasti eri näkökulmia, koska jokainen katsoo asioita omasta näkökulmastaan. Tärkeintä on kuitenkin se, miten me toisiamme kohtelemme, Tieaho tiivistää.

 

Varsat kirjastossa

Tieahon hevosteema jatkuu myös maan alla Tytyrin Elämyskaivoksessa, sillä hänen tekemänsä hevosenpää on osana Joki-installaatiota, joka on Takamaa-kollektiivin monitaideteos.

-Ajattelin niitä hevosia, jotka olivat töissä kaivoksessa. Ne eivät päässeet sieltä enää sinitaivaan alle. On liikuttavaa, että teos on herättänyt niin paljon kiinnostusta ja ihmisten omia muistoja. Koen, että työni ovat tiloja, joihin ihmisillä on mahdollisuus kiinnittää omia kokemuksiaan, muistojaan ja tunnetilojaan. Ne ovat alustoja, jotka heräävät eloon kokijan kautta, Tiaho kertoo.

Hevosia löytyy myös Lohjan pääkirjastosta, jossa teos Varsat ottaa kirjastoväen vastaan.

-Kirjastossa on pieni kirja, johon voi kirjoittaa omia kommenttejaan, Tieaho kertoo ja rohkaisee ihmisiä jakamaan ajatuksiaan.

SMS